Νύχτες Πρεμιέρας 2020: "Ο Φελίνι των πνευμάτων" - Κριτική

Published: 30 Sep 2020, 14:53
Συντάκτης:

Σύνοψη: Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή του, ένα ντοκιμαντέρ επιχειρεί για πρώτη φορά να εξερευνήσει τον λεγόμενο «αθέατο κόσμο» του Φεντερίκο Φελίνι: εκείνον που ήταν πάντοτε φιλοπερίεργος ως προς τη μεταφυσική διάσταση των πραγμάτων, τη μυστηριακή πλευρά της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και που τελικά γέννησε ένα μαγικό σύμπαν παραδοξότητας και ονείρων το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα τη μεγάλη οθόνη. Ένα ολιστικό πορτρέτο του αξεπέραστου δημιουργού, γεμάτο σπάνιο αρχειακό υλικό και animation πινελιές, στο οποίο μιλούν οι Ντέμιαν Σαζέλ, Γουίλιαμ Φρίντκιν, Τέρι Γκίλιαμ, καθώς επίσης πολλοί συνεργάτες του. Επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-provaloyn-ton-nono-ii-psifiaka-apokatestimeno/69750">Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλουν τον Νονό ΙΙ ψηφιακά αποκατεστημένο

Άποψη: Ο Ιταλός μαέστρο του ευρωπαϊκού σινεμά, ο Φεντερίκο Φελίνι, είναι δημιουργός μεταξύ άλλων, της Ιουλιέτας των Πνευμάτων το 1965, μια ταινία που μπορεί να μην είναι η καλύτερή του, έχει όμως την δική της αξία, μιας και είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του και μια που περισσότερο από προηγούμενες ενώνει τον ρεαλισμό με την μαγεία και το μεταφυσικό. Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο τίτλος του ντοκιμαντέρ Ο Φελίνι των Πνευμάτων.

Το ντοκιμαντέρ στο λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα που διαρκεί, παρουσιάζει τον σκηνοθέτη μέσα από συνεντεύξεις του, μέσα από απόψεις ανθρώπων από εκείνη την εποχή αλλά και, όπως σε κάθε σχεδόν ντοκιμαντέρ, μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που είτε τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, είτε τον θαύμασαν.

Δεν πρόκειται όμως για μια συνολική παρουσίαση του έργου ή της προσωπικότητάς του.

Εστιάζει σε συγκεκριμένη περίοδο, κυρίως από το La Strada μέχρι το Amarcord, ίσως την πιο δημιουργική φάση του, και σε θεματικές όπως είναι η θρησκεία, το μεταφυσικό κομμάτι, η μαγεία, τα μέντιουμ και η αναφορά στην πραγματικότητα. Γι΄αυτό και είναι τόσο επιτυχημένος ο τίτλος.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, που μπορεί να μην εστιάζει τόσο πολύ στο να αναζητήσει κρυφές πλευρές του σκηνοθέτη, όπως έγινε πρόσφατα με ντοκιμαντέρ για τον Bergman, ή σε πλούσιο αρχειακό υλικό, καθώς βλέπουμε μόνο μερικά αποσπάσματα συνεντεύξεων του, ωστόσο είναι ένα σινεφίλ ταξίδι στον φελινικό κόσμο. Ένα γράμμα αγάπης σε εκείνον, με ανθρώπους που δεν φοβούνται να πουν την άποψή τους για εκείνον αλλά και να εκδηλώσουν τον θαυμασμό τους, όπως ο Σαζέλ που, όπως φαίνεται από το ντοκιμαντέρ, λατρεύει τις Νύχτες της Καμπίρια, θεωρώντας την από τις σπουδαιότερες ταινίες του Φελίνι.

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και ζουμερό, είναι όμως ό,τι χρειάζεται να ξέρει ένας θαυμαστής του ή κάποιος που θέλει να ξέρει κάποια βασικά στοιχεία πριν εξοικειωθεί με τον κόσμο του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos