Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "Pink wall" - Κριτική

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: "Pink wall" - Κριτική
Published: 29 Sep 2019, 02:05

Βρετανική ατμόσφαιρα, δυνατά μηνύματα και μια ξεχωριστή προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του «Pink Wall», της ταινίας του Tom . Η βραδιά άνοιξε με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να προλογίζει την ταινία ενώ στο κλείσιμο της ταινίας δέχτηκε τις ερωτήσεις του κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑEuropa Film Festivals: Oι Νύχτες Πρεμιέρας συνιδρύουν δίκτυο ευρωπαϊκών φεστιβάλ

Η Τζίνα (Tatiana Maslany) και ο Λίον (Jay Duplass) είναι ζευγάρι και η σχέση τους είναι ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας. Ο θεατής παρακολουθεί τα πάνω και τα κάτω αυτής της σχέσης χωρίς να μπορεί να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου. Η ταινία δεν εστιάζει σε κανέναν από τους δύο, αλλά στα πράγματα που μπαίνουν ανάμεσά τους και τους κρατάνε μακριά από τη σχέση που είχαν ονειρευτεί. Η αγάπη τους δεν είναι κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί, ωστόσο αρκεί μόνο αυτό;

Η ταινία είναι χωρισμένη σε έξι σκηνές όπου η κάθε μία εξ αυτών αντιπροσωπεύει έναν χρόνο της σχέσης τους. Το δυνατό σημείο της ταινίας και αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η μη γραμμικότητα της αφήγησης, καθώς ξεκινάει ήδη από τον τέταρτο χρόνο της σχέσης τους. Ο θεατής «γνωρίζει» το ζευγάρι σε ένα ώριμο στάδιο της σχέσης τους και στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να δει πώς ξεκίνησαν όλα μέσα από αναδρομές στο παρελθόν. Η εναλλαγή παρελθόντος και παρόντος και η διαρκής αλλαγή των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών δημιουργούν μια πολύ μπερδεμένη ατμόσφαιρα. Οι δυνατές και οι συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές είναι πολλές και σ’ αυτό συμβάλλουν οι ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών.

Η κυκλοθυμία και η ένταση στη σχέση τους συνοδεύεται από την καταπληκτική φωτογραφία της ταινίας. Σε ορισμένες σκηνές, ιδίως σε εκείνες που αφορούν τα πρώτα χρόνια της σχέσης τους, η βρετανική αισθητική είναι εμφανής. Τα σκηνικά γίνονται ο καθρέφτης των συναισθημάτων και της κατάστασης που βιώνει κάθε φορά το ζευγάρι.

Ο Cullen καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να θίξει πολύ σοβαρά ζητήματα και να εκφράσει μεγάλες και «ωμές» αλήθειες που αφορούν τις σχέσεις. Τα μηνύματα που στέλνει είναι ξεκάθαρα από την αρχή της ταινίας, όλοι τα εντοπίζουν ήδη από τις πρώτες σκηνές της ταινίας. Ο «ροζ τοίχος» είναι ανάμεσα τους, τους απομακρύνει και τους αποξενώνει. Όλοι τον βλέπουν, εκτός από τους ίδιους. 

6,5 / 10

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

Κριτικές, ανταποκρίσεις και εντυπώσεις από το φετινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, όλες εδώ.

Published: 29 Sep 2019, 02:05
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο