Νύχτες Πρεμιέρας 18: Τα ελληνικά βραβεία

νυχτες πρεμιερας 2018
Published: 29 Sep 2018, 01:03
Συντάκτης:

Tο 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.

νυχτες πρεμιερας 2018ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 18: Οι καλύτερες φωτό

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων», οι ηθοποιοί Ελένη Ουζουνίδου, Αρτέμης Χάβαλιτς και ο δημιουργός του «The Ox» Γιώργος Νικόπουλος, αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τους: Σύλλας Τζουμέρκας - σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής  /  Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός  /  Γιάννης Κοκιασμένος, ηθοποιός  /  Δώρα Μασκλαβάνου, ηθοποιός, σκηνοθέτις  /  Γιάγκος Αντίοχος, κριτικός κινηματογράφου. Αναλυτικά τα βραβεία:

Ειδική Μνεία στον Γιώργο Νικόπουλο για το «The Ox»

«Ένα χειροποίητο animation από έναν πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, μια τολμηρή και ανοίκεια κινηματογραφική σύνθεση που με τις λιτές, βωβές της εικόνες επιχειρεί την ποιητική ανάπλαση ενός κόσμου καταδικασμένου να ζήσει σε άγριους καιρούς. Για το δημιουργικό θάρρος, την εικαστική αρτιότητα και την κινηματογραφική πρωτοτυπία».

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Αρτέμη Χάβαλιτς για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

«Όταν ένα πρόσωπο στον κινηματογράφο κάνει τον θεατή να ανασηκώνεται ελαφρώς στη θέση του με τη φρεσκάδα, το θάρρος και το θράσος που διαπερνά την οθόνη, πρόκειται για μια περίπτωση αξιοπρόσεχτη. Για την γεμάτη ζωή ερμηνεία του».

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ελένη Ουζουνίδου για τις ταινίες «Τοο Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη και «Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω» του Σταύρου Τσιώλη.

«Η εμφάνισή της, όχι σε μία αλλά δύο ταινίες, ήταν χαρακτηριστική για να δώσει στο κάθε έργο μια ευπρόσδεκτη πνοή υπονόμευσης και παιγνίου. Για τις ερμηνείες που με σιγουριά έχτισε μπροστά στον φακό».

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτιδας στη Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων».

«Το βάρος του χαμού μιας μαθήτριας λυκείου τη δεκαετία του ’80 διαβρώνει ακόμα την ζωή τριών συμμαθητριών και της αγαπημένης τους καθηγήτριας - τεσσάρων ηρωίδων που το σώμα της ταινίας τις υποχρεώνει να ανασύρουν από τη μνήμη τους κάτι επώδυνο και τραυματικό, όσο και φασματικό, μπαζωμένο σαν το χαμένο, ονειρικό ποτάμι της Αθήνας, τον Ερρινυό, την πηγή και τον βασικό χώρο του δράματος. Η συνομωσία της σκηνοθέτιδας και τεσσάρων σπουδαίων ηθοποιών του ελληνικού σινεμά, της Μαρίας Σκουλά, της Μαρίας Καλλιμάνη, της Θέμιδας Μπαζάκα και της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου, φτιάχνει μια ταινία για την πολύτιμη αφήγηση μιας ταινίας εποχής που δεν μπορεί να υπάρξει, κόντρα σ’ ένα παρόν που όμως μπορεί να απεικονιστεί, γεμάτη ηχηρές προδοσίες και μικρούς θριάμβους».

Zακλίν ΛέντζουZακλίν Λέντζου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Για την φετινή 24η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 244, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους: Ελίνα Ψύκου - σκηνοθέτιδα και Πρόεδρος της Επιτροπής  /  Μαρίνα Καλογήρου, ηθοποιός  /  Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ  /  Μαρίνα Κόντη, υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων  /  Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου. Αναλυτικά τα βραβεία:

Ειδικές Μνείες της Επιτροπής:

 «Για τους πολύχρωμους, αισθητικά πλήρεις, πρωτότυπους κόσμους που κατοικούν οι ήρωες δύο εναλλακτικών παραμυθιών, εύφημη μνεία στη "Βουρβουρού" της Καρίνας Λογοθέτης και στο "Muffin" του Ντάνιελ Μπόλντα».

 «Για την ζεστασιά και την εφευρετικότητα που ζωντανεύουν τις μαύρου χιούμορ βινιέτες του Ευθύμη Φιλίππου, εύφημη μνεία στο Icebergs της Ειρήνης Βιανέλλη».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ανδρέας Κωνσταντίνου για την ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου. 

«Για την φυσική απλότητα και αμεσότητα απέναντι στο παράλογο της ζωής και του θανάτου».

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Σοφία Κόκκαλη για τις ταινίες «Έκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Όταν Ήμουν στο Λύκειο, Ήμουν Ερωτευμένος με την Άννα» της Ελένης Μητροπούλου

«Για τη λεπτή ισορροπία μεταξύ σιωπής και φλυαρίας, κίνησης και ακινησίας, εντονου και άδειου βλέμματος».

Καλύτερο Σενάριο: Νικολέτα Λεούση και Βαγγέλης Σέρφας για την ταινία «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση.

«Για την απεικόνιση μιας παράδοξης καθημερινής πραγματικότητας και την ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα».

Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτιδα: Λία Τσάλτα για την ταινία «Το Δάσος»

«Για την τόλμη και την καθαρότητα απέναντι σε έναν κόσμο που αργοπεθαίνει αναπνέοντας γκρίζο».

Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Στον Κωστή Χαραμουντάνη για την ταινία «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι»

«Για τον πειραματισμό, το συναίσθημα και την τεχνική φιλοδοξία στην αφήγηση».

Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

«Γιατί συνήθως ο θάνατος έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις, αλλά τον υποδέχεσαι σιωπηλά σαν να τον περίμενες από πάντα».

Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Έκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου

«Γιατί όλοι είμαστε ή αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένα παιδιά».

Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Την βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Ζώη «Third Kind» που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 57η Εβδομάδα Κριτικής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Σύντομα θα σας γράψουμε την άποψή μας.

Βασίλης ΚεκάτοςΒασίλης Κεκάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο