Νύχτες 19: "One child nation" - Κριτική

Published: 21 Sep 2019, 17:19
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μεγαλώνοντας στον δυτικό κόσμο από τα 80s και έπειτα, όλοι σχεδόν είχαμε ακούσει για την πολιτική του ενός παιδιού στην Κίνα. Σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού της χώρας, το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταστρώσει και ένα εφαρμόσει ένα πρωτόγνωρο πείραμα γονιμότητας, το οποίο καταργήθηκε το 2015.

<a href="/en/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

Άποψη: Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι τα μέσα με τα οποία επιβλήθηκε η πολιτική αυτή και τις συνέπειες που είχε στον πληθυσμό, αλλά κυρίως στον ψυχισμό των ανθρώπων που έκαναν παιδιά ή γεννήθηκαν κατά τη διάρκειά του.

Στο τρίτο κατά σειρά μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, μετά τα «Hooligan Sparrow» και «Ι am another you», η βραβευμένη Nanfu Wang, ένα παιδί της πολιτικής του ενός παιδιού, στρέφει την κάμερα και το βλέμμα της εκεί όπου πονάει περισσότερο: στην ίδια την οικογένειά της.

Αποφεύγοντας τον δρόμο μιας πιο «ακαδημαϊκής» προσέγγισης, ξετυλίγει τη δική της ιστορία ως πρωτότοκης κόρης ενός ζευγαριού, στο οποίο οι αρχές επέτρεψαν και ένα δεύτερο παιδί, ένα πολυπόθητο αγόρι, καθώς στην πορεία προστέθηκε ο όρος ότι μια οικογένεια μπορούσε να προσπαθήσει για δεύτερο παιδί, αν το πρώτο ήταν γένος θηλυκού και μεσολαβούσαν 5 χρόνια για τη γέννηση του δεύτερου.

Αυτός ο όρος είναι ένα πρώτο δείγμα του κρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί, ο οποίος χρησιμοποιούσε ένα μπαράζ προπαγανδιστικών μέσων, όπως επιγραφές, ημερολόγια, τραγούδια και εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία, αλλά δεν μπορούσε να αρκεστεί σε αυτό.

Οι υποχρεωτικές εκτρώσεις, αποβολές και στειρώσεις ήταν η άλλη όψη του νομίσματος, στην οποία γρήγορα προστέθηκε η καταστροφή των περιουσιών όσων αψηφούσαν τον νόμο και την αρπαγή παιδιών από τα σπίτια τους, παιδιά τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε ορφανοτροφεία για να βρουν μια θέση σε οικογένειες του δυτικού κόσμου.

Αυτή η κλιμακούμενη φρικαλεότητα παρουσιάζεται από την Wang με έναν προσωπικό τρόπο, καθώς η ίδια πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δίνη αυτού του πειράματος, είτε χάνοντας τα παιδιά τους είτε όντας εκπρόσωποι της επιβολής των μέτρων. Όλοι έχουν μια ιστορία να πουν, αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η πολιτική ήταν απαραίτητη και αυτό δεν αμφισβητείται.

Η Wang αντιμετωπίζει το θέμα της με κατανόηση και συμπάθεια, καθώς δεν έχει να κάνει με θύτες εναντίον θυμάτων: όλοι είναι και τα δύο! Το αποτέλεσμα είναι ντοκιμαντέρ συναισθηματικά πλούσιο και παράλληλα τρομακτικό, καθώς σου αποκαλύπτει σταδιακά τη φρίκη και των ανθρώπινο πόνο που κρύβεται πίσω από κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις που κρίνουν τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους.

Η πολιτική του ενός παιδιού ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός στη σύγχρονη ιστορία, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται από την αντίθετη πλευρά σήμερα, όταν στις ΗΠΑ το δικαίωμα στις αμβλώσεις απαγορεύεται πλέον δια νόμου σε αρκετές πολιτείες.

Η Wang καταφέρνει να αφυπνίσει τον θεατή για όλα αυτά, χωρίς να κουνάει το δάχτυλο. Μπορεί να μην παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα των κοινωνικών, πολιτικών, ιστορικών και οικονομικών συνθηκών που οδήγησαν στο «έθνος του ενός παιδιού», αλλά δεν είναι ο σκοπός της. Το One Child Nation είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους απλούς ανθρώπους και η δική τους οπτική λέει πάντα πιο ουσιώδη πράγματα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, απ’ ότι οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο.

6,5 / 10

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos