Νύχτες 18: "Matangi / Maya / M.I.A." - Κριτική

Published: 23 Sep 2018, 19:09
Συντάκτης:

Το ντοκιμαντέρ είναι 100% επικεντρωμένο στην M.I.A. Η ιστορία της ειπωμένη από την ίδια. Για πολλούς αυτό ίσως είναι πρόβλημα αλλά η 43χρονη σήμερα καλλιτέχνης και ακτιβίστρια... just dont give a shit! Εχει ακούσει τόσα και τόσα, αναληθή και υπερβολικά που αποφασίζει να κάνει μια ταινία που θα λέει ότι γουστάρει αυτή και προπαντός την αλήθεια. Fuck the New York Times!
Ξεκίνησε ως Ματάνγκι, κόρη του ιδρυτή της ένοπλης αντίστασης των Ταμίλ στην Σρι Λάνκα και μετονομάστηκε σε Μάγια όταν η οικογένειά της κατέφυγε στο Λονδίνο εξαιτίας του αιματηρού εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην πατρίδα τους. To υλικό της M.I.A. είναι ατέλειωτο, καθώς από νεαρή ηλικία είχε μια κάμερα στο χέρι. Aν ήξερε πως 15 χρόνια μετά θα ήταν μια pop star που θα ξεσήκωνε με μια δήλωση ή μια χειρονομία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ή ακόμα κανείς δεν ξέρει πόσο "φυσικότητα" υπάρχει όταν μια κάμερα είναι στο πρόσωπό σου και ξέρεις τι θα πεις και πότε θα το πεις.

<a href="/en/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-18-oi-kalyteres-foto/58991">Νύχτες Πρεμιέρας 18: Οι καλύτερες φωτό</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 18: Οι καλύτερες φωτό

Πόση σημασία όμως έχει όταν μια πασίγνωστη τραγουδίστρια προτιμά να μιλά για την γενοκτονία του λαού της και το προσφυγικό αντί να διαφημίζει τα πλούτη της; Και βέβαια έχει μια άνετη ζωή όπως την... επικρίνουν! Αλλά η αποκάλυψη και η καταγγελία μιας αδικίας φτάνει σε περισσότερα αυτιά και συνειδήσεις από ένα διάσημο, για να το γράψουμε όσο πιο απλοϊκά γίνεται.
Ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο και μόνο για να πάρει μια απλή γεύση από διαφορετικές κουλτούρες, επιστροφή στη Σρι Λάνκα και στην οικογένειά της, λίγη μουσική, καθώς σκοπός είναι το μήνυμα και όχι η διασκέδασή μας.
Στα μείον του ντοκιμαντέρ είναι ο σκηνοθέτης Στίβεν Λόβριτζ. Digital artist και σκηνοθέτης από το Λονδίνο και αυτό είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Λείπει μια εφάμιλλη ένταση όπως η μουσική της M.I.A. και βέβαια η προσωπικότητά της. Στηρίζεται κατά 90% σε πλάνα από το ογκώδες αρχειακό υλικό που τραβούσε η ίδια και στο τέλος αναρωτιέσαι αν είναι σκηνοθέτης ή απλά ο μοντέρ... Λείπει το ρίσκο, η καινοτομία και εν τέλει διασώζεται και παίρνει αξία από το περιεχόμενό του.

H ταινία προβάλλεται ξανά τη Δευτέρα 24/9 στις 22:15 στο Άστορ και στις 27/9 στις 17:30 στο Δαναό 2.

Βαθμολογία: 7/10

Πρώτη δημοσίευση: 23 Sep 2018, 19:09
Ενημέρωση: 24 Sep 2018, 13:05
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos