Νύχτες 17: "Whitney: Can I Be Me?" - Κριτική

νυχτες πρεμιερας 2017 whitney
Published: 1 Oct 2017, 14:49
Συντάκτης:

Σύνοψη:  Η ταραχώδης ζωή και ο τραγικός θάνατος της Whitney Houston παρουσιάζονται σε ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο ταλαντούχες και επιτυχημένες pop star όλων των εποχών, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να είναι ο εαυτός της.

Άποψη: Αν η ιστορία της Whitney Houston δεν ήταν πραγματική, θα μπορούσε να είναι άνετα το σενάριο μιας ταινίας για τη δημιουργία ενός ειδώλου, το οποίο «κάηκε» από την υπερέκθεση και τον ασφυκτικό κλοιό των κοντινών της ανθρώπων, που πάλευαν για την προσοχή, την αφοσίωση και τα χρήματά της. Η Whitney Elizabeth Houston, η μικρή κόρη της οικογένειας Houston, έδειξε από μικρή το ταλέντο της στο τραγούδι. Η δεσποτική μητέρα της, Cissy Houston, ήταν gospel τραγουδίστρια και το μήλο δεν έπεσε μακριά από τη μηλιά. Μόνο που η Whitney δεν έμελλε να γίνει μια νέα Aretha Franklin, αλλά μια παγκοσμίου φήμης pop star, με την πλήρη αποδοχή του λευκού κοινού, κάτι που αμέσως την απομόνωσε από τη μαύρη μουσική της εποχής στην Αμερική.

Αυτό, άλλωστε, έψαχνε ο Clive Davis, ιδιοκτήτης της Arista Records, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με τη Houston όταν αυτή ήταν μόλις 19. Η Houston ήταν πρόθυμη να κάνει ό,τι τη συμβούλευε ο Davis, αλλά και η μητέρα της, που την επιτηρούσε και καθοδηγούσε διαρκώς, όπως μαθαίνουμε από ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος της.

Οι μουσικοί της, οι παιδικοί της φίλοι, τα αδέρφια και ο σωματοφύλακάς της μιλούν όλοι για μια ανασφαλή νεαρή γυναίκα με ζεστή προσωπικότητα, η οποία είχε λάβει ένα «δώρο» από τον θεό: την απαράμιλλη φωνή της. Μέσα από τις συνεντεύξεις τους και το πλούσιο αρχειακό υλικό, ο Nick Broomfield (Kurt & Courtney) χτίζει το θλιβερό πορτρέτο μιας γυναίκας που δεν μπόρεσε να βρει την ευτυχία μέσα από την επιτυχία και που δεν βοηθήθηκε σχεδόν από κανέναν γύρω της.

Ως ηθικούς αυτουργούς του τέλους της παρουσιάζονται οι γονείς και, φυσικά, ο διαβόητος πρώην άντρας της, Bobby Brown. Η μόνη που φαίνεται να προσπάθησε να σώσει την Houston, από τον τοξικό περιβάλλον και τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις, είναι η Robyn Crawford, φίλη της από την εφηβεία, με την οποία υπήρχαν φήμες ότι διατηρούσε σχέση, πριν τον γάμο της με τον Brown.

Το “Can I Be Me” είναι ένα πλήρες ντοκιμαντέρ κι αυτό γιατί αφήνει την προσωπικότητα της Houston να λάμψει, δίνει την ευκαιρία σε όσους την ξέρουν μόνο από τον «Σωματοφύλακα» και το «I will always love you» να γνωρίσουν μια σπουδαία ερμηνεύτρια και μια γενναιόδωρη ψυχή, κι αυτό είναι που το κάνει, τελικά, μια στενάχωρη εμπειρία, ειδικά όταν φτάνει στο αναπόφευκτο τέλος του/της.

7 / 10

Published: 1 Oct 2017, 14:49
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο