Δέκα καταδιώξεις με αυτοκίνητα. Μόνο;

Published: 1 Apr 2015, 16:26
Συντάκτης:

Κάθε καλή ταινία οφείλει να έχει μια σκηνή καταδίωξης με καταστροφές τουλάχιστον μιας ντουζίνας αυτοκινήτων. Κωμωδία, δράμα, ρομαντική κομεντί, ας είναι και περασμένων αιώνων, δεν τρέχει τίποτα!
Λίγο πριν την πρεμιέρα του "Fast &Furious 7" και αργότερα του "Mad Max: Fury Road" σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με ταινίες που έχουν καταδιώξεις με αυτοκίνητα. Όχι με μηχανές. Παλιά, καλά αυτοκίνητα. Ούτε όσες είναι «πηγμένες» στα εφέ, που αν και εντυπωσιακές (πχ. The Matrix Reloaded) δεν πείθουν. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70, ακόμα και του ’80, οι stuntmen κινδύνευαν, πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Για τη δική μας διασκέδαση. Σε αυτό το μικρό και ταπεινό αφιέρωμα (το ξέρουμε, 10 σκηνές είναι λίγες) αποτίουμε φόρο τιμής σε γκαζωμένες σκηνές, λάστιχα να στριγκλίζουν, οδηγούς να παραμένουν cool στο τιμόνι και περιπολικά να «πετάνε» στον αέρα.
Δέστε τις ζώνες που λένε και στο Αμέρικα, κάντε κλικ στον τίτλο της ταινίας και ξεκινάμε!

"Bullitt" (1968)
Η Ford Mustang του Στιβ Μακ Κουίν «χοροπηδάει» στις κατηφόρες του San Francisco και τα τελευταία 47 χρόνια κάθε άνδρας θέλει να κάνει το ίδιο, ας γίνεται και με μια Mustang. Ο Μακ Κουίν δεν ήταν πίσω από το τιμόνι σε κάθε σκηνή, αλλά τον βοηθούσε ο Μπαντ Εκινς, εκείνος που έκανε και το περίφημο άλμα με τη μηχανή στο "Great Escape". Δείτε από εδώ το πρώτο μισό και από εδώ στο δεύτερο.

"The French Connection" (1971)
Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν έχει τις περισσότερες παρουσίες στη λίστα μας, και αυτή η σκηνή είναι η αφορμή. Για πολλούς, μαζί με αυτή του "Bullitt" είναι οι κορυφαίες του είδους, καθώς σε βάζουν κυριολεκτικά στη θέση του οδηγού. Ο Φρίντκιν έκατσε πίσω από τον Τζιν Χάκμαν και σήμερα δηλώνει «η σκηνή ήταν καλή, αλλά ανόητη και επικίνδυνη. Δεν θα το ξανάκανα».

"Gone in 60 Seconds" (1974)
Ξανά μια Ford Mustang με το όνομα Eleanor. Στη διάρκεια του γυρίσματος, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και stuntman, Τόμπι Χαλίκι, τραυματίστηκε όταν κολόνα ρεύματος έπεσε στο αυτοκίνητό του. Το 1989 σκοτώθηκε, κατά διαβολική σύμπτωση, όταν ξανά κολόνα έπεσε πάνω του!

"The Bourne Supremacy" (2004)
Ο Τζέισον Μπορν στους δρόμους της Μόσχας και ο Πολ Γκρίνγκρας στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, παραδίδουν μια σκηνή γνήσιας συγκίνησης και σαματά!

"Ronin" (1998)
Σε μερικές σκηνές ο Ντε Νίρο ήταν δεμένος στο πίσω κάθισμα –ασφαλής- ενώ ο επαγγελματίας οδηγός έκανε τη δουλειά. Εξ ου και η ένταση στο πρόσωπό του…

"Death Proof" (2007)
H Zόι Μπελ κάνει πλάκα, σε μια σκηνή που διαφέρει από όλες τις άλλες στο γεγονός ότι οι χαρακτήρες του Ταραντίνο δεν κλείνουν το στόμα τους!

"The Driver" (1978)
Ο Ράιαν Ο’ Νιλ συναγωνίζεται σε «απάθεια» -ή coolness αν θέλετε- τον άλλον Ράιαν, αυτόν του "Drive".

"To Live and Die in LA" (1985)
Aκόμα μια ταινία του Φρίντκιν, με τον Γουίλιαμ Πέτερσεν να οδηγεί μέσα στα κλασικά τσιμεντένια κανάλια του Λος Αντζελες, εκεί που θα γύριζε και ο Κάμερον λιγα χρόνια μετά την κλασική σκηνή του "Terminator 2" με δύο μηχανές και ένα φορτηγό.

"The Blues Brothers" (1980)
«They’re not gonna get us. We're on a mission from God». Μπελούσι και Ακρόιντ ξεφεύγουν από την αστυνομία κάνοντας το σύνηθες. Οδηγούν μέσα σε καταστήματα.

"Drive" (2011)
Μικρή σε διάρκεια, αλλά πολύ έντονη και με «καθαρή» οδήγηση, από μια ταινία που έτσι κι αλλιώς «τιμούσε» την παλιά σχολή.


Να μνημονεύσουμε ακόμα δύο ταινίες. Την τρίτη μας αναφορά στον Γουίλιαμ Φρίντκιν, αυτή τη φορά με το παραγνωρισμένο "Jade" (1996) και το "Bad Boys 2" του Mάικλ Μπέι που είχε τα λεφτά να φτιάξει μια εντυπωσιακη σκηνή, που ίσως στερείται έμπνευσης, αλλά από φασαρία σκίζει.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos