11 διάσημοι σκηνοθέτες που αρνήθηκαν τα Star Wars

Published: 8 Oct 2018, 16:28
Συντάκτης:

Μπορεί ο Ράιαν Τζόνσον να απολαμβάνει τις εγκωμιαστικές κριτικές για την δουλειά του στο “Star Wars: The Last Jedi” ενώ παράλληλα γίνεται μέλος μιας συγκεκριμένης ομάδας σκηνοθετών που κατά καιρούς έχουν συμβάλλει στο franchise (Τζορτζ Λούκας και Τζ. Τζ. Έιμπράμς) , αυτοί όμως που απέρριψαν τον «Πόλεμο των άστρων» ήταν περισσότεροι.

<a href="/en/nea/i-seira-star-wars-ahsoka-einai-diathesimi-sto-disney-plus/68618">Η σειρά "Star Wars: Ahsoka" είναι διαθέσιμη στο Disney Plus</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ σειρά "Star Wars: Ahsoka" είναι διαθέσιμη στο Disney Plus

Η ενδεκάδα με τα ηχηρά “όχι” ξεκινάει με τον δημιουργό των “Incredibles”, “Ratatouille” και “Iron Giant”, Μπραντ Μπερντ. Ο Μπερντ ήταν φαβορί για την σκηνοθεσία του “The Force Awakens” καθώς η εταιρεία παραγωγής Lucasfilm ανήκει πλέον στην Disney, η οποία δείχνει ξεκάθαρη αδυναμία στον σκηνοθέτη. Ο ίδιος ο Μπερντ, αφού απέρριψε τελικά την ιδέα για να επικεντρωθεί στο “Tomorrowland”, είχε δηλώσει στο MTV ότι: «Δεν θα μπορούσα να προλάβω τις προθεσμίες και να δώσω παράλληλα την απαραίτητη προσοχή στο “Tomorrowland”.»

Δεύτερος στην λίστα είναι ο 39χρονος Νιλ Μπλόμκαμπ, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο “Elysium” με τον παραγωγό Σάιμον Κινμπέργκ που του έκανε και την πρόταση για το “The Force Awakens”. Ο σκηνοθέτης του “District 9” απέρριψε γρήγορα την ιδέα λέγοντας στο Wired ότι δεν ενδιαφέρεται για διασκευή μιας ήδη υφιστάμενης ιδέας.

Με ανάλογο σκεπτικό αλλά περισσότερο ύφος, o πάντα εξτρίμ Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ όταν του ζητήθηκε μέσω τηλεφώνου να σκηνοθετήσει το “Return of the Jedi” εξομολογήθηκε ότι: «Αντί να απαντήσω “Ω Θεέ μου, εννοείται!” είπα ότι δεν ασχολούμαι με υλικό άλλων δημιουργών, και το έκλεισα. Δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να πήγαινε αλλά εγώ το σταμάτησα εκεί». Στην συνέχεια προσχώρησε με την σκηνοθεσία του “Videodrome”.

Ο απαιτητικός Ντέιβιντ Φίντσερ συναντήθηκε το 2012 με την Κάθλιν Κέννεντυ της εταιρείας Lucasfilm για να συζητήσουν μια πιθανή συνεργασία στο “The Force Awakens”. Ο σκηνοθέτης των “Gone Girl” και “Social Network” δήλωσε ότι «Δεν γνώριζα πώς θα ήταν το περιβάλλον της Lucasfilm-Disney. Είναι δύσκολο. Επειδή η αγαπημένη μου ταινία του franchise είναι το “The Empire Strikes Back” αν έλεγα ότι θέλω να κάνω κάτι ανάλογο οι άνθρωποι της παραγωγής θα μου απαντούσαν “Όχι! Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο! Θέλουμε να είναι σαν το άλλο, με τα διάφορα πλάσματα!”» .

Ο Ρον Χάουαρντ από την άλλη, αν και σκηνοθέτησε το prequel “Solo: A Star Wars Story” πέρυσι, ο Τζορτ Λούκας προσπάθησε από πολύ νωρίς να τον μυήσει στο franchise με την σκηνοθεσία του “The Phantom Menace”. Όπως λέει και ο ίδιος ο Χάουαρντ: «Ο Λούκας μου είπε ότι είχε προσεγγίσει τον Ρόμπερτ Ζεμέκις, τον Στίβεν Σπίμπεργκ και εμένα. Ήμουν ο τρίτος στον οποίο μίλησε. Όλοι είπαμε το ίδιο πράγμα, ότι έπρεπε να το κάνει ο Λούκας. Νομίζω ότι κανένας μας δεν ήθελε να ακολουθήσει την πορεία του “Star Wars” εκείνη την περίοδο. Ήταν τιμή μας, αλλά θα ήταν πολύ τρομακτικό».

Ακόμα ένας σκηνοθέτης που είπε όχι στην επιστροφή για το “Star Wars” ήταν και ο Ίρβιν Κέρσνερ. Ο σκηνοθέτης του “The Empire Strikes Back” απέρριψε την πρόταση του Τζορτζ Λούκας να επιστρέψει για να τελειώσει την τριλογία με το “The Return of the Jedi” λέγοντας ότι: «Μετά από δύο χρόνια και εννιά μήνες δουλειάς για το “Empire” και αφού πήρε τόσα πολλά από τον χρόνο μου δίνοντας μου ακόμα περισσότερα, ένιωσα ότι ήταν η ώρα να προχωρήσω στην καριέρα μου».

Ακόμα και ο Ντέιβιντ Λιντς είπε όχι στον Λούκας για το “The Return of the Jedi” δικαιολογώντας την επιλογή του αυτή με επιχείρημα ότι: «Ποτέ δεν μου άρεσε πραγματικά η επιστημονική φαντασία. Μου αρέσουν κάποια στοιχεία της αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα είδη κινηματογράφου. Άλλωστε το “Star Wars” ήταν πάντα το στοιχείο του Λούκας». Την εποχή της πρότασης, ο Λιντς είχε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για το “The Elephant Man” και έπειτα έκανε το περιβόητο “Dune”.

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, τον οποίο και υπολόγισαν οι παραγωγοί για το επαναλανσάριμα του franchise με το “The Force Awakens” αλλά ο σκηνοθέτης αρνήθηκε ευγενικά (πάντα) λέγοντας πως είχε πολλά project να σκεφτεί οπότε δεν θα ήταν δυνατό. Σε μία συνέντευξή του μάλιστα αστειεύτηκε δηλώνοντας ότι: «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ήμουν αρκετά απασχολημένος!».

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ όπως προαναφέραμε ήταν στα υπόψιν για σκηνοθεσία και πολλές φορές έφτασε κοντά στο να αναλάβει κάποια ταινία. Όταν ο Λούκας του είχε προτείνει το “The Return of the Jedi” είχαν απαγορεύσει στον Σπίλμπεργκ να σκηνοθετήσει λόγω διαμάχης με το Directors Guild of America. Αργότερα, είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του για κάποιο prequel όμως αυτήν την φορά δεν τον άφηνε ο Λούκας. Όπως δήλωσε στην Guardian: «Ζήτησα από τον Λούκας να σκηνοθετήσω μία ταινία αλλά δεν με άφηνε. Αυτό συνέβη 15 χρόνια πριν. Καταλαβαίνω γιατί –το “Star Wars” είναι το παιδί του Τζορτζ. Είναι ο δικός του χώρος με τα δικά του αποτυπώματα. Το ξέρει ότι έχω το “Jurassic Park” και το “Raiders” και δεν νομίζω ότι είναι πρόθυμος να το μοιραστεί μαζί μου».

Μετά την άρνηση του Μπραντ Μπερντ ο κλήρος του “The Force Awakens” έπεσε στον σκηνοθέτη των “Kick-Ass”, “X-Men: First Class” και “Kingsman”, Μάθιου Βον. Ο Άγγλος σκηνοθέτης προφανώς είχε πολλές δημιουργικές διαφορές με τα στούντιο της Disney για το όραμα του franchise, οι οποίες και οδήγησαν στην αποχώρησή του.

Τελευταίος στην λίστα είναι ο Ρόμπερτ Ζεμέκις. Όπως προαναφέρθηκε και από τον Ρον Χάουαρντ, ο Ζεμέκις ήταν ένας από τους τρεις υποψήφιους για την σκηνοθεσία του “The Phantom Menace” όμως οι υποχρεώσεις του για τα “What Lies Beneath” και “Cast Away” τον κράτησαν μακριά από αυτήν την ευκαιρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos