Το "Στέλλα κοιμήσου" του Γιάννη Οικονομίδη

Δημοσίευση: 29 Οκτ. 2017, 18:00
Συντάκτης:

Aπό τις 13 Οκτωβρίου στη Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Νίκος Κούρκουλος», ανέβηκε για 2η συνεχή χρονιά το θεατρικό του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός των Σπιρτόκουτο, Μαχαιροβγάλτη, Μικρό Ψάρι, έρχεται σε επαφή με τη θεατρική διαδικασία. Το 2006 είχε αναθέσει στην ομάδα 90οC τη διασκευή και τη μεταφορά στο θέατρο της ταινίας του «Σπιρτόκουτο». Κι αν το έργο του εκείνο είχε ξεκλειδώσει την πόρτα της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας, το πρώτο έργο που γράφει και σκηνοθετεί αποκλειστικά για το θέατρο, με τίτλο «Στέλλα κοιμήσου», μας εισάγει μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Η ωμότητα της γλώσσας και η κυνικότητα των συμπεριφορών είναι τα όπλα της παράστασης του Οικονομίδη, όπου ο θεατής αισθάνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας κωμικοτραγικής «φέτας ζωής».

Το έργο: Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις.

Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο.

Συγγραφή - Σκηνοθεσία : Γιάννης Οικονομίδης. Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης. Σχεδιασμός φωτισμών : Bασίλης Κλωτσοτήρας. Βοηθός σκηνοθέτη/επιμέλεια κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου. Σκηνογραφία : Ioυλία Σταυρίδου. Ενδυματολόγος : Γιούλα Ζωιοπούλου. Μουσική : Μπάμπης Παπαδόπουλος

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Ελλη Τρίγγου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 15 ετών

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30

Τιμές εισιτηρίων: 15, 10€(φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5. Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€

Πρώτη δημοσίευση: 29 Οκτ. 2017, 18:00
Ενημέρωση: 29 Οκτ. 2017, 18:01
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos