Σε κατάσταση εξαίρεσης

Δημοσίευση: 15 Οκτ. 2011, 00:41

Η αναστολή του κανόνα

Από τις 8 Οκτωβρίου 2011 και για 10 μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο Θησείον το φοβερά επίκαιρο έργο του Φαλκ Ρίχτερ Σε κατάσταση εξαίρεσης.

Ένα ζοφερό μέλλον που περιγράφει το παρόν. Μια αλληγορία πάνω στην επιθυμία μας να βρισκόμαστε πάντα στην ευνοούμενη πλευρά. Η κατάσταση εξαίρεσης επιβάλλεται πάντα με άλλοθι την αναγκαιότητά της και τον προσωρινό της χαρακτήρα, ενώ τελικά μονιμοποιείται και νομιμοποιείται. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στη Knot Gallery τον Μάιο του 2011.

Ο συγγραφέας δανείζεται τον τίτλο από το νομικό λεξιλόγιο: Κατάσταση Εξαίρεσης: το δικαίωμα της εξουσίας να αποφασίζει την αναστολή της κανονικότητας που εγγυώνται οι νόμοι και το σύνταγμα μπροστά στον εκάστοτε κίνδυνο πολέμου, επανάστασης, τρομοκρατίας ή οικονομικής κατάρρευσης.

Το έργο πραγματεύεται μια κατάσταση που προκύπτει από την αναστολή του κανόνα. Ένας άντρας, μια γυναίκα κι ένα παιδί συμβιώνουν σε ένα προστατευόμενο οικισμό. Έγκλειστοι σε καθεστώς ασφαλείας, τα μέλη μιας θεμελιώδους κοινωνικής δομής γίνονται πόλοι αντιπαράθεσης, πολεμούν το ένα το άλλο. Μέσα από ένα σύστημα παραγωγής φοβικών συνδρόμων που υφίστανται το όριο που χωρίζει τους προνομιούχους από τους μη προνομιούχους γίνεται αδιευκρίνιστο. Μια ιστορία με εικόνες αποκάλυψης που ακροβατούν ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, στο παρόν και το μέλλον μας ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής πόλης τώρα.

Μετάφραση–Σκηνοθεσία: Νίκος Καμόντος

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Χαϊκάλη

Ο Αντρας: Ηλίας Ζερβός. Η Γυναίκα: Ρηνιώ Κυριαζή. Το Παιδί: Πολυξένη Ακλίδη.  

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες (Tουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ. 210 3255444).

Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2011

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.15. Εισιτήρια: 12-15 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 105'

(χωρίς διάλειμμα)


 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Aνοίγουν 21 Μαϊου τα θερινά

Aνοίγουν 21 Μαϊου τα θερινά

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, καθώς επίσης...
7 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870