Οι Einstürzende Neubauten σε ένα μοναδικό “Greatest Hits” show

Δημοσίευση: 6 Φεβ. 2017, 21:16

Οι Einstürzende Neubauten επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα μοναδικό “Greatest Hits” show! O Blixa Bargeld, o Alexander Hacke, o N.U. Unruh, o Rudolf Moser και o Jochen Arbeit, θα παρουσιάσουν ζωντανά τα σημαντικότερα αποσπάσματα από ολόκληρη την πορεία τους, λίγο μετά την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής με τις “μεγαλύτερες επιτυχίες” τους (το ειρωνικό πνεύμα υπήρχε ανέκαθεν στη δουλειά τους), το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο Gazi Music Hall.
Πέρα από την παρουσία ορισμένων ακόμα βοηθητικών μουσικών, η μπάντα φέρνει μαζί της ένα φορτίο 800 κιλών που αποτελεί το χαρακτηριστικό “ηχητικό οπλοστάσιο” πάνω στο οποίο βασίζεται η δημιουργία της μουσικής τους που, όπως και αν χαρακτηρίζεται (industrial, post-industrial, experimental, avant-garde, noise), παραμένει δύσκολα συγκρίσιμη, για περισσότερα από 35 χρόνια!
Λόγω του μεγάλου μεγέθους της συγκεκριμένης παραγωγής, αλλά και της χρονικής της διάρκειας, δεν θα υπάρξει opening act.
Η προπώληση συνεχίζεται στα 36 ευρώ (το ένα) και τα 66 ευρώ (τα δύο). Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 39 ευρώ.
Διάθεση: τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt και το www.viva.gr
Πολλοί νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι που ζούσαν σε ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στο Δυτικό Βερολίνο της δεκαετίας του ’80 είχαν φτάσει στο σημείο να αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση ως φυσιολογική. Ήταν μία περίοδος όπου όλα έμοιαζαν δυνατά. Έτσι, όταν ο Blixa Bargeld ρωτήθηκε αν θα τον ενδιέφερε να παίξει στο Moon Club, την 1η Απριλίου το 1980, εκείνος σκαρφίστηκε μία μπάντα με το όνομα Einstürzende Neubauten, αποδέχτηκε την πρόσκληση και κάλεσε μερικούς φίλους. Τα αρχικά μέλη της μπάντας αποδείχτηκε πως ήταν κάποιοι μουσικοί που απλά είχαν ελεύθερο χρόνο εκείνο το βράδυ. Η επίσημη γέννηση των Einstürzende Neubauten είναι γενικά συνδεδεμένη με αυτή τη συναυλία. Σίγουρα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε πως η μπάντα θα συνέχιζε να είναι τόσο παραγωγική και ισχυρή μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Η “Greatest Hits” Tour, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2017, με μία διπλή εμφάνιση στο εντυπωσιακό Elbphilharmonie του Αμβούργου – που έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ – αποδεικνύει πως αυτή η μπάντα παραμένει απόλυτα ζωντανή μετά από σχεδόν 37 χρόνια εντατικής μουσικής έκστασης. Το συνοπτικό περίγραμμα της πολυτάραχης ιστορίας τους δείχνει το γιατί αυτή η πορεία δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.
Με την κυκλοφορία του ντεμπούτο album, “Kollaps”, τον Νοέμβριο του 1981, οι Einstürzende Neubauten κήρυξαν τον πόλεμο σε όλες τις συμβατικές συνήθειες ακρόασης. Αυτό το album είναι στην πραγματικότητα ένας δίσκος που “δεν ακούγεται.” Πρόκειται για μία κατά μέτωπο επίθεση στις προσδοκίες και τους τρόπους ακρόασης όπως εκείνες αμβλύνθηκαν από τον mainstream ήχο. Λόγω έλλειψης χρημάτων, μεταξύ άλλων αιτιών, στην ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκαν όργανα φτιαγμένα από “πεταμένα” και χειροποίητα αντικείμενα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν λαμαρίνες, τρυπάνια και σφυριά, ενώ μια φωνή, που περισσότερο παραπέμπει σε “non-voice”, απαγγέλει λέξεις μέσα από ένα κείμενο στα γερμανικά και ο επαγγελματικός εξοπλισμός του studio “αξιοποιείται” με έναν τρόπο που στην ουσία υποβιβάζει συστηματικά τις όποιες τεχνολογικές δυνατότητές του. Αυτό το αντικομφορμιστικό μίγμα θα γινόταν το θεμέλιο μίας εντελώς νέας κατανόησης της μουσικής που αργότερα θα επηρέαζε αμέτρητους καλλιτέχνες και θα χαρακτήριζε τα μετέπειτα albums της μπάντας ως ορόσημα για την industrial σκηνή.
Σαν κατασκεύασμα ή οντότητα, οι Einstürzende Neubauten είναι μία από τις ελάχιστες γερμανικές μπάντες που έδωσαν μία αυθεντική ώθηση στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή μέσα από το πρωτοποριακό έργο τους. Έχουν επηρεάσει πολυάριθμες άλλες μπάντες και ρεύματα – από το χοροθέατρο μέχρι τις εικαστικές τέχνες – και έχουν εμπνεύσει ταινίες, ακόμα και πολύ πρόσφατες – από τον Schlingensief μέχρι τον Tarantino.
Πρότι ο Τύπος αρχικά χλεύασε τη μπάντα ως μία παράξενη “παραδοξότητα μέσα στη διαιρεμένη πόλη,” εκείνοι καθιερώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα από τα αναγνωρισμένα μεγάλα ονόματα του παρόντος και της pop κουλτούρας, επηρεάζοντας μία ολόκληρη γενιά και προσφέροντας συχνά, ακόμα και τώρα, το προσχέδιο πάνω στο οποίο βασίζεται η πειραματική μουσική, τέχνη και performance.
Χαρακτηριζόμενοι από τον πρωτότυπο και ριζοσπαστικό επαναπροσδιορισμό του όρου “μουσική”, οι Einstürzende Neubauten συχνά προχωρούν σε ασυνήθιστες και πρωτοπόρες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα εκείνη με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Sogo Ishii.
Πάντα μπροστά από την εποχή τους, κάπου στην αλλαγή του αιώνα, ανέπτυξαν μία βασισμένη στο internet ανεξάρτητη πλατφόρμα παραγωγής, με τη βοήθεια της Erin Zhu. Ονομάζοταν “The Supporter Project” και ήταν ελεύθερη από κάθε δεσμό με την υπόλοιπη μουσική βιομηχανία. Βοήθησε την μπάντα να κυκλοφορήσει πολλές δουλειές, από το 2001 μέχρι το 2008, καθιστώντας τους ως πρώιμους εφευρέτες αυτού που φαίνεται να υπάρχει παντού σήμερα και ονομάζεται “crowdfunding.”
Το πρώτο, πολυαναμενόμενο, “Greatest Hits” album της μπάντας κυκλοφορεί πλέον, τον Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για μία επιτυχημένη, προσεκτικά επιλεγμένη διατομή σε ολόκληρη την δουλειά της μπάντας, σε μία διάρκεια μεγαλύτερη των 35 ετών.
Φυσικά, ο τίτλος “Greatest Hits” πρέπει να εκληφθεί μέσα από ένα, προφανώς, ειρωνικό και χιουμοριστικό πνεύμα, όπως είναι η πρόδηλη διάθεση της μπάντας. Έτσι, για άλλη μία φορά, οι Einstürzende Neubauten μας προσφέρουν τα πειστήρια για τη διαρκή αποτελεσματικότητα της δικής τους ακουστικής μακροχρόνιας θεραπείας. Ο Blixa Bargeld, o Alexander Hacke, o N.U. Unruh, o Rudolf Moser και ο Jorgen Arbeit έχουν ξεπεράσει εντελώς την δυσφορία του Τείχους του Βερολίνου, τα αποκαλυπτικά οράματα και την επιθυμία θανάτου παλαιότερων ημερών. Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στο μεταξύ, οι ίδιες ένθερμες επιθυμίες εξακολουθούν να οδηγούν το ακούραστο πνεύμα των πρωτοπόρων: οι Einstürzende Neubauten θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μία αιώνια αναζήτηση για τον ήχο που παραμένει ακόμα ανεξερεύνητος.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ