Αφιέρωμα: Στο παρελθόν και ακόμα παραπίσω

Δημοσίευση: 24 Ιουνίου 2022, 18:22
Συντάκτης:

Αυτή την περίοδο στα σινεμά κυκλοφορεί το spin-off του Toy Story, Lightyear, όπου βλέπουμε την ταινία στην οποία εμφανίζεται ο χαρακτήρας Lightyear, που αργότερα έγινε παιχνίδι και το απέκτησε ο Andy στο δημοφιλές franchise της Pixar. Ατάκα του αστροναύτη ήταν "στο άπειρο και ακόμα παραπέρα". Στο σύγχρονο σινεμά όμως βλέπουμε μια επιστροφή στο παρελθόν των ηρώων που έχουμε δει ήδη σε franchise/σειρές ταινιών. Μετά την επιτυχία μιας σειράς ταινιών ή και μια τηλεοπτικής σειράς, αντί να μας ενδιαφέρει το μέλλον του ήρωα, το πώς συνέχισε την πορεία του, πώς μεγάλωσε, πώς βιώνει τα γηρατειά και τον θάνατο, λόγω της γενικότερης νεολαγνείας αλλά και της αγάπης για σθεναρούς ήρωες, θέλουμε να πάμε στο πριν και πώς κατέληξαν μέχρι το σημείο που εμείς τους είδαμε. Τις δυσκολίες, τον πόνο, τις αγωνίες για να γίνουν ο ήρωας που μάθαμε ότι είναι στις ταινίες και σειρές που μας τον σύστησαν για πρώτη φορά.

<a href="/afieromata/afieroma-anaparastasi-toy-olokaytomatos-ston-kinimatografo/69186">Aφιέρωμα: Αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον κινηματογράφο</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στον κινηματογράφο

Με αφορμή ένα άρθρο του Guardian, που αναρωτιέται ακριβώς το ίδιο, γιατί δηλαδή δεν θέλουμε να δούμε τον κόσμο του Harry Potter στην μελλοντική εποχή και προτιμάμε το πριν με τα Φανταστικά Ζώα -το οποίο συνδέεται και με μια άλλη αγάπη των ανθρώπων και του σινεμά στο παρελθόν που εκφράζει μια ασφάλεια έναντι του αβέβαιου μέλλοντος αλλά και μια κινηματογραφική ευκολία καθώς είναι πιο εύκολο να διηγηθείς την ιστορία του πώς έφτασε να γίνει ο ήρωας που ξέρουμε, μιας και το τέλος είναι η αρχή των άλλων ταινιών και έτσι το ξέρεις ήδη, ενώ το μέλλον απαιτεί περισσότερο κινηματογραφική φαντασία- θα επισκεφτούμε και εμείς τα franchises που πήγαν στο παρελθόν και ακόμα παραπίσω!

Lightyear-Toy Story

Το Toy Story ήταν η πρώτη ταινία της Pixar, πίσω στο μακρινό 1995. Τα παιχνίδια του Andy ήταν κυρίως ο Woody και ο Buzz Lightyear, που ήταν τα αγαπημένα του. Ακολούθησαν τρία σίκουελ. Αντί για μια ακόμα ταινία που θα μας πηγαίνει πιο μπροστά χρονικά, αποφάσισαν να μας δείξουν το πριν, πριν γίνει παιχνίδι ο αστροναύτης, ήταν ήρωας κινηματογραφικής ταινίας και η ταινία του Angus MacLane είναι αυτή η ταινία. Αυτή την φορά με την φωνή ενός action star, του Chris Evans. Η ταινία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το Toy Story, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να δούμε τι ήταν αυτό που αγάπησε ο κόσμος και θέλησαν τα παιδιά να πάρουν την κούκλα του χαρακτήρα.

Minions-Descipable Me

Ένα ακόμα πολύ επιτυχημένο animation είναι το Εγώ ο απαισιότατος, όπως έχει μεταφραστεί εύστοχα στα ελληνικά. Η ταινία της Universal έχει σαν βασικό χαρακτήρα τον κακό Gru, με την φωνή του Steve Carell, και δίπλα του ως βοηθούς τα ξεκαρδιστικά Minions. Εκτός από δύο σίκουελ, το 2013 και το 2017, το 2015 έγινε μια ταινία για τα Minions, ώστε να μάθουμε λίγα πράγματα για αυτά τα κίτρινα πλασματάκια. Φέτος όμως, το σίκουελ των Minions, το Minions: The Rise of Gru, μας πηγαίνει στα 70s και στα παιδικά χρόνια του τότε δωδεκάχρονου Gru, ώστε να δούμε πώς έφτασε να είναι αυτός που είναι. Διότι το κοινό πάντα κολλάει με χαρακτήρες και τους θέλει να τους βλέπει συνεχώς, οπότε αντί για μια ταινία για τα Minions μετά την εποχή του Gru, όταν εκείνος δεν θα ζει ή θα είναι ηλικιωμένος, προτιμάμε μια ταινία για το πώς ξεκίνησαν όλα όσα αγαπήσαμε.

Rogue One, The Mandalorian, Obi-Wan Kenobi, The Book of Boba Fett-Star Wars

Το Star Wars είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο επιτυχημένα αλλά και επιδραστικά κινηματογραφικά franchise όλων των εποχών. Τρεις τριλογίες δημιουργήθηκαν, με την δεύτερη του 1999, 2002 και 2005 να λειτουργεί ως prequel της πρώτης και την τρίτη ως sequel. Πέραν όμως του συγκεκριμένου συμπαγούς σύμπαντος, δημιουργήθηκαν μια σειρά από ταινίες και σειρές που διερευνούν τις απαρχές σε διάφορα γεγονότα και πρόσωπα. Έτσι, το Roque One (2016) του Gareth Edwards τοποθετείται λίγο πριν τα γεγονότα της πρώτης ταινίας του 1977, η σειρά The Mandalorian του Jon Favreau μας μεταφέρει λίγα χρόνια μετά την τρίτη ταινία (1983) και πριν τις τελευταίες ταινίες, το Obi-Wan Kenobi  με τον Ewan McGregor να επαναλαμβάνει τον ρόλο από την δεύτερη τριλογία του George Lucas, τοποθετείται μετά από εκείνα τα γεγονότα αλλά πριν τα τελευταία και το The Book of Boba Fett είναι spin-off του Mandalorian και διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα της τρίτης ταινίας (1983) αλλά πριν τα τελευταία.

Solo-Star Wars

Από το ίδιο σύμπαν προέκυψε και η όχι και τόσο καλή-για να είμαστε επιεικείς- ταινία του Ron Howard, Solo (2018) με τον Alden Ehrenreich να υποδύεται τον ρόλο που έκανε διάσημο ο Harrison Ford. Τώρα τον βλέπουμε ως νεαρό, πριν τα γεγονότα οποιασδήποτε ταινίας Star Wars. Η ταινία απέτυχε εισπρακτικά παρά τον δημοφιλή χαρακτήρα που πρωταγωνιστούσε.

Fantastic Beasts-Harry Potter

Η οχταλογία Harry Potter, βασισμένη στα βιβλία της J.K. Rowling, ολοκληρώθηκε το 2011, κάνοντας διάσημους παγκοσμίως τόσο τους χαρακτήρες όσο και τους ηθοποιούς. Πολλοί σημαντικοί συντελεστές δούλεψαν για τις ταινίες, έχοντας ως σκηνοθέτες τους Chris Columbus, Alfonso Cuaron, Mike Newell και David Yates, συνθέτες τους John Williams, Patrick Doyle, NIcholas Hooper και Alexandre Desplat και σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Maggie Smith, ο Alan Rickman, ο Michael Gambon, η Helena Bonham Carter, ο Ralph Fiennes, η Emma Thompson, ο Timothy Spall και ο Brendan Gleeson μεταξύ άλλων.  Η συγγραφέας έγραψε και ένα άλλο βιβλίο, τα Φανταστικά Ζώα και πού βρίσκονται και οι παραγωγοί βρήκαν ευκαιρία για λεφτά και το τράβηξαν από τα μαλλιά κάνοντας το πενταλογία (προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει οι τρεις ταινίες, με τα χαμηλά έσοδα να μην εξασφαλίζουν το ενδεχόμενο να γίνουν άλλες δύο ταινίες). Μας πάει πίσω στα νεανικά χρόνια του Dumbledore και Grindelwald, με τους Jude Law και Johnny Depp/Mads Mikelsen να τους υποδύονται. Φαίνεται πως η εποχή μετά το τελευταίο Harry Potter φαντάζει πιο σκοτεινή.

Hobbit-Lord of the Rings

Ένα από τα πιο διάσημα και πολυβραβευμένα franchise είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, βασισμένο στα βιβλία του J. R. R. Tolkien. Τρεις ταινίες, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Peter Jackson, με την τρίτη ταινία να κερδίζει έντεκα Όσκαρ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ νικών του Τιτανικού και του Ben Hur. Και αφού το 2003 ολοκληρώθηκε η τριλογία, το 2012-2014 γεννήθηκε μια νέα τριλογία του Peter Jackson, βασισμένη στο βιβλίο The Hobbit του Tolkien, πηγαίνοντάς μας πριν τα γεγονότα του Άρχοντα, στα αξιαγάπητα Hobbit, δημιουργώντας μια βαρετή τριλογία που ξεχειλώνει το προϋπάρχον υλικό.

Joker-Batman

Ο υπερήρωας της DC Batman έχει απασχολήσει αρκετά κινηματογραφικά, με δύο ταινίες από τον Tim Burton, άλλες δύο από τον Joel Schumacher, τρεις ταινίες από τον Christopher Nolan, δύο ταινίες από τον Zack Snyder και μια πιο πρόσφατα από τον Matt Reeves. Ο Joker ως χαρακτήρας έχει εμφανιστεί ως κακός σε μερικές από αυτές τις ταινίες, συγκεκριμένα, στην μία του Burton, στην μία του Nolan και στου Reeves, αλλά και στο Suicide Squad, αλλά ας μην θυμόμαστε δυσάρεστα πράγματα. Η ταινία Joker του Todd Phillips με τον Joaquin Phoenix στον σχετικό ρόλο, διερευνά την προσωπικότητα του χαρακτήρα, πριν συναντηθεί με τον Batman, και συγκεκριμένα όταν ο Bruce Wayne ήταν ακόμα παιδάκι, αν κρίνουμε από το τέλος της ταινίας. Μια σκορτσέζικη αλά 70s περιπέτεια του Joker, κάνοντάς τον πιο αληθινό.

The Batman-Batman

Επιστροφή στο παρελθόν έχουμε και στο The Batman του Matt Reeves, ο οποίος φαντάζεται την ιστορία σαν νουάρ μυστηρίου σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή με τον Robert Pattinson να υποδύεται τον Bruce Wayne/Batman σε νεαρή ηλικία και μάλιστα στα πρώτα χρόνια του ως Batman στην Gotham City. Μια ταινία που δίχασε τους θαυμαστές του ήρωα, αλλά καλό είναι να γίνονται και διαφορετικά πράγματα από τα συνηθισμένα, όταν τουλάχιστον έχουν να πουν κάτι.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos