10 όχι και τόσο δημοφιλείς απόψεις για ταινίες, από τον Κρίστοφερ Νόλαν

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2022, 12:48
Συντάκτης:

Ο Christopher Nolan είναι ένας από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες της γενιάς του. Όταν ανακοίνωσε ότι φεύγει από τη Warner Bros, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στα studio, για το ποιο θα έχει την τιμή να αναλάβει την παραγωγή της βιογραφικής ταινίας που ετοιμάζει με τη ζωή του J. Robert Oppenheimer.

<a href="/nea/o-kristofer-nolan-thelei-na-kanei-tainia-tromoy/69525">Ο Κρίστοφερ Νόλαν θέλει να κάνει ταινία τρόμου</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Κρίστοφερ Νόλαν θέλει να κάνει ταινία τρόμου

Κάποιος με την κινηματογραφική ισχύ του Nolan, μπορεί να έχει ότι γνώμη θέλει, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο αντίκτυπος. Ο λόγος του έχει τόση βαρύτητα, που μπορεί εύκολα να διαμορφώσει την άποψη του κοινού, κι ας μην έχει την αφοπλιστική ευθύτητα άλλων σκηνοθετών, όπως ο Quentin Tarantino.

Από την αγάπη του για το Tokyo Drift, μέχρι και την απέχθεια του για post-credit σκηνές, ο Christopher Nolan έχει πολλές hot απόψεις, άλλοτε σοκαριστικές και άλλοτε προβλέψιμες.

O Christopher Nolan Θεωρεί Ότι Η Κινηματογραφική Εκδοχή Του Blade Runner Είναι Η Καλύτερη.

Ανάμεσα στις πάρα πολλές εκδοχές του Blade Runner, θεωρείται καλύτερη το The Final Cut, που συμπεριλαμβάνει και τη σκηνή με τον Deckard να ονειρεύεται έναν μονόκερο, το οποίο δένει την υπόθεση όλης της ταινίας. Η αρχική κινηματογραφική βερσιόν όμως δεν είχε πάρει και τις καλύτερες κριτικές, κυρίως εξ’ αιτίας της ανέκφραστης αφήγησης του Harrison Ford.

Παρ’ όλα αυτά για τον Nolan η καλύτερη όλων είναι η εκδοχή που έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αν και μπορεί να το σκέφτεται νοσταλγικά, συνδέοντας τη μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αυτή του VHS, όπου και το είχε δει "κυριολεκτικά, εκατοντάδες φορές".

Το  The Fast And The Furious: Tokyo Drift Είναι Μια Πολύ Καλή Ταινία.

Τα Fast and Furious είναι οι πιο αντί-Nolan ταινίες που υπάρχουν, με ατελείωτο CGI και πολύ επιφανειακές αφηγηματικές τεχνικές. Ο ίδιος όμως δηλώνει φαν του franchise. Λάτρης μιας original ιδέας, αγαπάει πολύ την πρώτη στη σειρά του Rob Coen, αλλά έχει εξίσου αδυναμία και στο Tokyo Drift.

Αν και είναι αυτή με τις χειρότερες κριτικές, έχει γίνει πλέον cult. Μέσα σε τόσες επικές αυτοκινητιστικές κόντρες, όπως αυτή στο βουνό στο φινάλε της ταινίας, το Tokyo Drift μας χαρίζει μερικές πολύ δυνατές σκηνές.

Δεν Υπάρχει Τίποτα Λάθος Με Το Να Βλέπουμε Ταινίες Στο Κινητό.

Παρ’ όλο που ένα μέρος του κοινού ίσως να μην έλεγε όχι στο να παρακολουθήσει μια ταινία στο κινητό, για σκηνοθέτες και λάτρεις του σινεμά είναι μεγάλο ατόπημα. Όχι όμως φυσικά και για τον Nolan.

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι από όλους τους σκηνοθέτες ο Nolan είναι αυτός που δεν έχει πρόβλημα με κάτι τέτοιο, αν αναλογιστούμε ότι και οθόνες μικρότερες της IMAX είναι μετά βίας αντάξιες των ταινιών του. Ο ίδιος πιστεύει ότι βλέποντας μια ταινία σε iPad, παίρνουμε την κινηματογραφική εμπειρία μαζί μας, και την μεταφράζουμε όπως μας ταιριάζει καλύτερα.

To Her Majesty's Secret Service Είναι Η Καλύτερη Ταινία James Bond…

Η επιρροή των ταινιών James Bond στον Nolan είναι εμφανής σε ταινίες του όπως το Inception και το Tenet. Είναι επίσης ο λόγος που πολλοί φαν πιστεύουν ότι θα έπρεπε να σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία στο franchise.

Δεδομένης όμως της αγάπης του για περίπλοκες και εξαιρετικά προσεγμένες σκηνές δράσης, προκαλεί εντύπωση η επιλογή του On Her Majesty’s Secret Service  -μαζί με το The Spy Who Loved Me- ως αγαπημένης του ταινίας (την μοναδική με πρωταγωνιστή τον George Lazenby). Πρόκειται για τις δυο πιο παρατραβηγμένες ταινίες της σειράς, ενώ ο ίδιος έχει αρκετά ρεαλιστική σκηνοθετική προσέγγιση.

…Και Ο Timothy Dalton Είναι Ο Καλύτερος James Bond.

Φαίνεται ότι ο Nolan αγαπάει τα αουτσάιντερ, μιας και ο αγαπημένος του Bond είναι ο Timothy Dalton, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε μόλις δύο ταινίες.

Η πιο προφανής επιλογή θα ήταν ο Daniel Craig, ο οποίος δίνει μια πολύ πιο άμεση ερμηνεία στο ρόλο του διαχρονικού πλέον κατάσκοπου, η οποία βρίσκεται αρκετά κοντά στο σκηνοθετικό στυλ του Nolan. Αυτό που του άρεσε περισσότερο βέβαια στο The Living Daylights και το License To Kill δεν ήταν ο Dalton, αλλά το πόσο προσεγμένοι χαρακτήρες ήταν για μια φορά τα κορίτσια του Bond. 

Οι Ταινίες Που Σέβονται Τον Εαυτό Τους Δεν Έχουν Σκηνές Μετά Τους Τίτλους Τέλους.

Στις ταινίες του Nolan δεν υπάρχουν τίτλοι αρχής, παρά μόνο το logo του στούντιο. Όπως επίσης και στο τέλος της ταινίας υπάρχουν μόνο τα ονόματα των συντελεστών συνοδευόμενα από το soundtrack της ταινίας, και τίποτα παραπάνω.

Όταν του ζητήθηκε να εγκρίνει μια τέτοια σκηνή για το Man of Steel του Ζακ Σνάιντερ στο οποίο ήταν παραγωγός, αρνήθηκε, αλλά μάλλον αναγκάστηκε τελικά να κάνει έναν μικρό συμβιβασμό, μιας και υπάρχει ένα ηχητικό clip, με στοιχειά για την μελλοντική συνεχεία της ταινίας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές ανούσιες post- credits σκηνές, είναι όμως πάντα και οι πιο αστείες και διασκεδαστικές.

Οι Σύγχρονες Ταινίας Βασισμένες Σε Comics Είναι Μια Εμπορική Μηχανή.

Αναπολώντας τη δημιουργία των ταινιών Batman, ο Nolan αναφέρθηκε στον χρόνο που του δόθηκε από τη μια ταινία στην άλλη. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης είχε στη διάθεση του τρία χρόνια, ενώ για την τρίτη τέσσερα χρόνια.  Κάτι που όπως εξηγεί δεν θα υπήρχε περίπτωση να συμβεί σήμερα.

Ταινίες με υπερήρωες παράγονται πλέον με τέτοιους ρυθμούς που είναι σαν μία “μηχανή του εμπορίου”. Αλλά παρ’ όλο που διαδέχονται η μια την άλλη τόσο γρήγορα, η δημιουργία τους απαιτεί πολύ κόπο και μεγάλη δεξιοτεχνία, ειδικά όταν μιλάμε για ταινίες της Marvel.

Ο Nolan Ενθουσιάστηκε Με Τον Ben Affleck Στο Ρόλο Του Batman.

Η επιλογή του Affleck στον ρόλο του αγαπημένου υπερήρωα δεν ενθουσίασε καθόλου τους φαν, μιας και δεν πίστευε κανένας ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί υποκριτικά. Κανένας εκτός του Nolan βέβαια, ο οποίος ενθουσιάστηκε με τη συγκεκριμένη επιλογή. Αν και σαν παραγωγός του Batman v Superman ήταν κατά πάσα πιθανότητα υποχρεωμένος να κάνει αυτή τη δήλωση, είχε δίκιο παρ’ όλα αυτά.

Παρ’ όλο που στον Affleck άξιζε μια σόλο ταινία Batman, αφού απέδειξε την αξία του με ερμηνείες όπως στο Batman v Superman και το Justice League, δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία. Υπήρχαν πολλά στοιχεία του χαρακτήρα που πέτυχε ο Batfleck, από την οργή του Batman μέχρι και το μαχητικό του στυλ.

Του Αρέσει Η Ηχητική Παραγωγή Των Ταινιών Του.

Ο Nolan είναι πολύ αμυντικός απέναντι στις κακές κριτικές που δέχεται για το μιξάρισμα του ήχου στις ταινίες του, όπως το Dark Knight η το Interstellar. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να τις αγνοεί επιδεικτικά και να συνεχίζει ακάθεκτος, μιας και στην πιο πρόσφατη ταινία του Tenet, ο ήχος είναι μακράν το χειρότερο της κομμάτι.

Παραδέχτηκε επίσης ότι ακόμα και άλλοι παράγωγοι του παραπονέθηκαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ακούσει κανείς τους διαλόγους στο Interstellar. Κατά τη δική του γνώμη όμως, πιστεύει ότι δεν υστερεί πουθενά στο θέμα ήχου, αλλά ότι απλώς πρόκειται για ένα πολύ πρωτοποριακό μιξάρισμα.

Το Alien 3 Είναι Πολύ Δυνατή Ταινία.

Σύμφωνα με το World of Reel, ο Nolan λατρεύει το πιο αποτυχημένο (εισπρακτικά) Alien από όλα, δηλαδή το τρίτο. Παρά την κοινή γνώμη, βρίσκει εντυπωσιακή τη σκηνοθεσία του David Fincher στο συγκεκριμένο φιλμ, την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Fincher απεχθάνεται.

Δυστυχώς, μετά από τη σκηνοθετική του εμπειρία στο Alien το 1992, ο Fincher δεν ξανασκηνοθέτησε ποτέ ταινία επιστημονικής φαντασίας. Άσχετα από αυτό, ο Nolan τον απεκάλεσε τον καινούριο Ridley Scott. Για να το λέει ο Christopher Nolan, μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos