Μια οµάδα αουτσάιντερ – ένας νεαρός gamer ταπεινής καταγωγής (Archie Madekwe), ένας αποτυχηµένος πρώην οδηγός αγώνων (David Harbour), και ένας ιδεαλιστής παράγοντας του µηχανοκίνητου αθλητισµού (Orlando Bloom) θα ρισκάρουν τα πάντα για να διακριθούν στο πιο αριστοκρατικό άθληµα στον κόσµο.

«Gran Turismo, η απόλυτη ταινία για την εκπλήρωση ενός ονείρου» λέει ο Neill Blomkamp, που σκηνοθετεί την ταινία βασισµένος στην αληθινή ιστορία του Jann Mardenborough, ενός από τους πιο απρόσµενους επαγγελµατίες οδηγούς αγώνων. «Μπορεί να έχεις τα καλύτερα αντανακλαστικά, όλες τις δεξιότητες, αλλά όταν τρέχεις ξυστά µε το άλλο όχηµα στα 300 χιλιόµετρα την ώρα, τότε είναι που έχεις την ευκαιρία να αποδείξεις ότι το έχεις πραγµατικά. Αυτό συνέβη στον Jann Mardenborough» δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία, ο Mardenborough ήταν πάντα φανατικός θαυµαστής των αγώνων ταχύτητας. Ως γόνος της εργατικής τάξης, παίζει µανιωδώς το βιντεοπαιχνίδι Gran Turismo για να βιώσει την προσοµοίωση των αγώνων αλλά δεν φαντάζεται ποτέ ότι θα νιώσει την ανατριχίλα του πώς είναι πραγµατικά να βρεθείς µέσα σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, µέχρι που παίρνει µέρος σε ένα διαγωνισµό Gran Turismo ανάµεσα στους καλύτερους που διεκδικούν µια ευκαιρία για µία θέση στην ακαδηµία αγώνων ταχύτητας της Nissan. Αυτός ο συνηθισµένος Βρετανός επιλέγεται ανάµεσα σε χιλιάδες από ένα τρελαµένο στέλεχος του marketing, µπαίνει υπό την καθοδήγηση ενός κυνικού, ξοφληµένου πρώην οδηγού αγώνων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο γρήγορα µηχανήµατα που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα για να οδηγήσει για λογαριασµό της Nissan σε θρυλικούς αγώνες όπως τις «24 Ώρες του Λε Μαν» (24 Heures du Mans). Η ιστορία του πώς ο Mardenborough έγινε ένας πραγµατικός οδηγός αγώνων.

Ένας 19χρονος Άγγλος είχε λιώσει στο Play Staion άπειρες ώρες το Gran Turismo και όταν έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό, κέρδισε 90.000 παίκτες από όλον τον κόσμο και έδειξε ότι το έχει. Κάποια στιγμή του δόθηκε η ευκαιρία να τρέξει σε επαγγελματικούς αγώνες ταχύτητας με ένα κανονικό μονοθέσιο, χωρίς να έχει την παραμικρή πείρα σε πιλοτήριο. Αποδείχθηκε φοβερός και έγραψε και την δική του ιστορία στο σπορ. 

Δεν είναι φαντασία κάποιου σεναριογράφου, αλλά αληθινή ιστορία, από αυτές που όπως λέει το τσιτάτο "τα αληθινά γεγονότα ξεπερνούν τη μυθοπλασία".

Ο Νιλ Μπλόμκαμπ (που έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση από το District 9, χωρίς να μας έχει απογοητεύσει καμία ταινία του έκτοτε), καταφέρνει και ανεβάζει το θερμόμετρο της αδρεναλίνης όσο οι ήρωές μας βρίσκονται μέσα στα μονοθέσια και γκαζώνουν, δυστυχώς όμως παρουσιάζεται ανεπαρκής με΄χρι και βαρετός όταν αναπτύσει το δράμα εκτός της αγωνιστικής πίστας. 

Τα κλασσικά κλισέ (ο μέντορας, ο κακός, το κορίτσι που τον αγαπά) παρουσιάζονται κάπως με ύφος "άντε να ξεμπερδεύουμε, να μπουμε στο μονοθέσιο, να καρφώσουμε τις ταχύτητες", το χιούμρ είναι άστοχο και οι ερμηνείες επιεικώς αδιάφορες. Υστερεί κατ'επέκταση από το Ford v Ferrari (για να δώσουμε ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα σύγκρισης) και ενδείκνυται μόνο για τις σκηνές των αγώνων που είναι πραγματικά εντυπωσιακές και αξίζουν την θέση στο σινεμά. 

Πρώτη δημοσίευση: 17 Aug 2023, 12:33
Ενημέρωση: 24 Aug 2023, 02:49
Τίτλος:
Gran Turismo
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Αυγουστου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
2 ημέρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos