ΣΕΙΡΕΣ

"Spy/Master" season 1: Φροντισμένο και όχι στερεοτυπικό

Δημοσίευση: 4 Ιουλίου 2023, 16:03
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Βίκτορ Γκοντεάνου, το δεξί χέρι του Τσαουσέσκου, έχει ένα μυστικό. Είναι επίσης πράκτορας της KGB και πρέπει να δραπετεύσει πριν τον ανακαλύψουν, οπότε θα αρπάξει μια πολύτιμη διπλωματική ευκαιρία.

<a href="/nea/sympathizer-ypodeigmatiki-metafora-enos-spoydaioy-vivlioy/69825">"The Sympathizer": Υποδειγματική μεταφορά ενός σπουδαίου βιβλίου</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"The Sympathizer": Υποδειγματική μεταφορά ενός σπουδαίου βιβλίου

Άποψη: Το HBO έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται βαριά, ιστορικού ενδιαφέροντος και κοινωνικού αντικτύπου, δράματα εποχής που μπλέκουν τα είδη και αποτυπώνουν μια ολόκληρη εποχή σε συνάρτηση με βιώματα-συλλογικά ή προσωπικά- του σήμερα.

Το Spy Master δεν αποτελεί εξαίρεση, ένα κατασκοπευτικό δράμα μυστηρίου τοποθετημένο στον Ψυχρό Πόλεμο, με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν φετίχ και το έχουν λίγο ξεζουμίσει ως θέμα.

Τέλη 70s, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση βιώνουν έναν ακήρυχτο πόλεμο και φοβούνται, ή προσποιούνται ότι φοβούνται για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές, ότι κλέβονται μυστικά και απόρρητες πληροφορίες. Στην μέση αυτού του κυκεώνα η Ρουμανία και ο Τσαουσέσκου, που πέφτει θύμα κατασκοπείας και υποκλοπών από έναν πολύτιμο συνεργάτη του, ο οποίος θα μετεωρίζεται σε όλη την σειρά ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, συνδεόμενος με την αμερικάνικη πρεσβεία και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μια δαιδαλώδης πλοκή που απαιτεί γνώσης πολιτικής ιστορίας για να την παρακολουθήσει κάποιος καλύτερα και να μπορέσει να απολαύσει την διαδρομή της. Μια διαδρομή που θα ζήλευε και ο John Le Carre, με την διαφορά ότι στο Spy Master δεν τίθεται ως προτεραιότητα η διασκέδαση του κοινού αλλά η ιστορικοφανής παρουσίαση των γεγονότων.

Ως αποτέλεσμα γίνεται αρκετά βαρύ και δύσπεπτο, απαιτεί πολλή προσοχή και σίγουρα όχι γρήγορη παρακολούθηση λίγο πριν τον ύπνο και μια εξοικείωση με τις ψυχροπολεμικές αξιώσεις που σίγουρα έχουμε παρακολουθήσει σε αρκετές ακόμα σειρές και ταινίες. Αναμφίβολα καλογυρισμένο, μια φροντισμένη παραγωγή από τα κοστούμια και τα σκηνικά μέχρι την γήινη και vintage αισθητική των 70s.

Οι Kirsten Peters και Adina Sadeanu έχουν κάνει πολλή δουλειά ως προς την μελέτη και παρουσίαση των συνθηκών που οδήγησαν στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών σε ένα μεταπολεμικό σκηνικό έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με κρατικά μυστικά να «πωλούνται» και να διασπείρονται για κάποια χρήματα ή θέση. Πλάι στην ρομαντικοποιημένη αναπόληση μιας παρελθούσας εποχής, υπάρχει και μια όχι τόσο στερεοτυπική απόδοση χαρακτήρων. Χαρακτήρες που αλλάζουν και προσαρμόζονται στις εντάσεις της στιγμής με ένα αξιόλογο επιτελείο ηθοποιών να συμπληρώνει επιτυχημένα το μωσαϊκό.

Ίσως αν κάτι λείπει από όλο αυτό, είναι η ρουμάνικη εκδοχή στην ιστορία. Παρόλη την καταγωγή πολλών από τους συντελεστές από την Ρουμανία, δεν παύει να έχει μια τελείως δυτικότροπη προσέγγιση σε μια ιστορία που μπορεί να κρύβει πανευρωπαϊκές ή και παγκόσμιες πτυχές αλλά στην βάση της συνδέεται με την ρουμάνικη μεταπολεμική ιστορία.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos