Τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δημοσίευση: 11 Απριλίου 2024, 17:39
Συντάκτης:

Ολοκληρώθηκε το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής στον κινηματογράφο Δαναό.

<a href="/festival-gallofonoy-kinimatografoy/24o-fff-me-ton-paniko-mas-systithike-i-zistin-trie/69740">24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ</a>ΣΧΕΤΙΚΑ24ο FFF: Με τον "Πανικό" μας συστήθηκε η Ζιστίν Τριέ

Την τελετή λήξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Εύα Κοτανίδη και Αργύρης Πανταζάρας.

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2024

H κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Γιώργο Αρβανίτη, Κριστιάν Καρεμπέ, Πολύδωρο Βογιατζή, Πόλυ Λυκούργου, Μιλέν Ζαπανόι και Θανάση Νεοφώτιστο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Η Αρπαγή» (Le Ravissement) της Ιρίς Καλτενμπάκ, που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Απριλίου από την One From The Heart.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρβανίτης παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής:

«Ομόφωνα και με ενθουσιασμό αποφασίσαμε να βραβεύσουμε ένα γενναίο σκηνοθετικό ντεμπούτο που μας ράγισε την καρδιά. Μια ταινία που χειρίζεται αδέκαστα αλλά παράλληλα ντελικάτα, με τρυφερότητα και κατανόηση, τη σύγχρονη μοναξιά. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη δυνατή της ηρωίδα που μας έκανε να νιώσουμε την απόγνωσή της «να ανήκει», να αγαπηθεί. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη σκονοθέτιδα που η κάμερά της την ακολούθησε χωρίς να τη δικαιολογεί, αλλά και χωρίς να τη κρίνει. Σ’ ένα κόσμο που βιάζεται πλέον να δικάσει όλους μας, εμείς θέλουμε να βραβεύσουμε ένα σινεμά κατανόησης που χωράει όλους όσους αισθάνονται παράταιροι και ξένοι».

Ειδική Μνεία

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει επίσης μια ειδική μνεία στην ταινία «Σκοτώστε τον Βενσάν» (Vincent doit mourir) του Στεφάν Καστάνγκ, σε διανομή στην Ελλάδα από το Cinobo γιατί όπως δήλωσε, θέλησε με αυτήν την απονομή να δείξει τη στήριξή της σ’ ένα σινεμά φρέσκο, μοντέρνο που αποτελεί μια νέα πρόταση για το μέλλον του γαλλικού κινηματογράφου, μια νέα επιρροή για τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χώρο.

Βραβείο Κοινού

Tο βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, απονέμεται στον Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι το «Κυνήγι Γειτόνων» (Chasse Gardée) των Αντονάν Φουρλόν και Φρεντερίκ Φορεστιέ που θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Weird Wave.

To 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξαγεται 2-10 Απριλίου. 

Το MOVE IT σας γράφει κείμενα εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos