Hunger Games: Ballad of Songbirds & Snakes

Hunger Games: Ballad of Songbirds & Snakes - κριτική ταινίας

Επιστρέψτε στους Αγώνες Πείνας — 64 χρόνια προτού η Κάτνις Έβερντιν προσφερθεί εθελοντικά ως Φόρος και δεκαετίες πριν ο Κοριολανός Σνόου γίνει ο τυραννικός Πρόεδρος της Πανέμ — στην ταινία THE HUNGER GAMES: Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΗΔΟΝΙΩΝ & ΤΩΝ ΦΙΔΙΩΝ.

Η νέα περιπέτεια ακολουθεί τον νεαρό Σνόου (Tom Blyth), την τελευταία ελπίδα για την κάποτε περήφανη και τώρα ξεπεσμένη οικογένεια Σνόου σε μία μεταπολεμική Κάπιτολ. Με τα προς το ζην του οριακά επαρκή, ο Σνόου δέχεται απρόθυμα τον ρόλο του μέντορα της Λούσι Γκρέι Μπέιρντ (Rachel Zegler) — του Φόρο της φτωχής Περιοχής 12 — στους 10ους Αγώνες Πείνας. Με την γοητεία της Λούσι Γκρέι να αιχμαλωτίζει το κοινό της Πάνεμ, ο Σνόου βλέπει την ευκαιρία να αλλάξει τη μοίρα και των δύο.

Ενώνεται με εκείνη προκειμένου να ανατρέψει τις πιθανότητες υπέρ τους. Πολεμώντας με το ένστικτό του τόσο για το καλό όσο και για το κακό, ο Σνόου ξεκινά έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να επιβιώσει και να αποκαλύψει αν τελικά θα γίνει αηδόνι… ή φίδι.

Το prequel εξετάζει το παρελθόν της Πάνεμ και αποκαλύπτει όλη την πλούσια ιστορία που αναφέρεται στην τετραλογία, μέσα από τα μάτια του νεαρού Κοριολανού Σνόου, του οποίου η προσωπικότητα υπήρξε καθοριστική σε όλες τις ταινίες Hunger Games

O Φράνσις Λόρενς των τριών τελευταίων Hunger Games αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει και τούτο εδώ το prequel, 8 χρόνια μετά το τελευταίο φιλμ της τετραλογίας και δεν δυσκολεύεται να συντονιστεί στην ατμόσφαιρα και την εικονογράφηση του εισπρακτικά επιτυχημένου young adult περιπετειώδοιυς φραντσάιζ. 

Μόνο που δεν διαθέτει μια αντίστοιχη Τζένιφερ Λόρενς (και συνολικά εξίσου λαμπερό καστ σε σχέση με το προγενέστερο χρονικά φραντσάιζ), ενώ δείχνει και κάπως μπερδεμένος στο πως θα αποδώσει τα νεανικά χρόνια και το origin του χαρακτήρα του φασίστα και σαδιστή Σνόου (ρόλο που έκανε δικό του ο Ντόναλντ Σάδερλαντ), με αποτέλεσμα προς το τέλος να εκπλήσει η μεταστροφή του, αντί να αποτελούσε κάτι το αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο. 

Μια ιστορία που ίσως να παρουσιάζει ενδιαφέρον και να είχε στη θεωρία λόγο ύπαρξης για την δημιουργία αυτής της ταινίας.

Πάντως ενώ διατηρεί σε ισόποσες δόσεις νεανικό ρομάντζο και επαναστατική εξέγερση, δείχνει όμως αρκετά βιαστικά γραμμένη, οι νεαροί πρωταγωνιστές προσπαθούν, Βαϊόλα Ντέιβις και Πίτερ Ντίνκλατζ κάνουν αγγαρεία σε δύο κακογραμμένους ρόλους-καρικατούρες και ενώ είναι τίμια τελικά δεν καταφέρνε να σταθείσ το ύψος των προηγούμενων ταινιών

TRIVIA

● Τα εικονικά και συμβολικά πουλιά, τα Mockingjays είναι ένα υβρίδιο των Jabberjays και Mockingbirds. Ο Snow μισεί τα Mockingjays και δεκαετίες αργότερα τα αυτά έγιναν σύμβολο της επανάστασης που καταστρέφει τον Snow. ● Κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής σκηνής δράσης, ο νεαρός Snow βλέπει ένα τόξο και βέλη –το όπλο της επιλογής της Katniss – που τον νευριάζει και δίνει μια ματιά στη μελλοντική δυναμική τους.

● Χαρακτήρες στο BALLAD OF SONGBIRDS & SNAKES (BOSS) που είδαμε στις προηγούμενες ταινίες της εποχής Katniss: Snow, Tigris.

● Στοιχεία των Αγώνων που προέρχονται από το BOSS και εμφανίζονται σε ταινίες της εποχής Katniss:

● Μέντορες σε συνδυασμό με Φόρους.

● Αγώνες που σχολιάζονται ζωντανά (από τους Flickermans) για την παροχή σχολίων και ψυχαγωγίας.

● Ο Lucky Flickerman, πρόγονος του Caesar Flickerman, κάνει αναφορά στο διάσημο ρητό της Effie Trinket «μακάρι οι πιθανότητες να είναι πάντα υπέρ σου» στην ταινία.

● The Hanging Tree – ένα τραγούδι που συνθέτει η Lucy Gray για να διαμαρτυρηθεί για την Κάπιτολ – τραγουδιέται, δεκαετίες αργότερα, από την Katniss σε μια κομβική στιγμή.

● Το Κάτνις, ένα φυτό με λευκά άνθη και μικρούς κόνδυλους στις ρίζες του, γίνεται το όνομα της ηρωίδας των πρωτότυπων ταινιών.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Nov 2023, 12:47
Ενημέρωση: 23 Nov 2023, 02:27
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Hunger Games: Ballad of Songbirds & Snakes (Hunger Games: Η μπαλάντα αηδονιών και φιδιών)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
157
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Νοεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos