ΣΕΙΡΕΣ

"North water": Παγωμένη κόλαση

Published: 6 Mar 2024, 17:29
Συντάκτης:

Σύνοψη: Πως είναι η ζωή φτωχών Άγγλων που κυνηγάνε την καλή σκοτώνοντας φάλαινες, έτσι ώστε τα κέρδη να τους εξασφαλίσουν άφθονο ποτό; Γεμάτο μιζέρια και μισανθρωπισμό, αυτό είναι το North Water.

<a href="/en/nea/palm-royale-dokimasmeni-syntagi-horis-riska/69814">"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα

Γνώμη: Δύο διαφορετικοί κόσμοι, ο κατεστραμμένος αλλά και ευαίσθητος Jack O'Connel στο ρόλο του γιατρού στο καράβι, κόντρα στον βαρύ κυριολεκτικά και μεταφορικά Colin Farrell που μουγκρίζει όταν μόνο είναι απαραίτητο, ενώ ευχαριστιεται προκαλώντας κακό στους γύρω του...

Πράγματι, ο Farrell είναι αποκάλυψη: ένας 'Ανέστης Βλάχος' για όποιον είναι φαν παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ένα τέρας σε μορφή ανθρώπου που δεν τον νοιάζει απολύτως τίποτα, χωρίς ίχνος ηθικής προκαλεί τη βία γιατί μάλλον έτσι την βρίσκει.

Ο τύπος πήρε κιλά για τις ανάγκες του ρόλου -έχει γίνει ντουλάπα-, σέρνοντας το κορμί του μουρμουρίζει απειλές, γενικότερα αποτελεί το κακό προσωποποιημένο.

Απο την άλλη, οι πραγματικά άθλιες συνθήκες με γυρίσματα σε ψοφόκρυο, έλλειψη κινητών αλλά και απουσία προβών έτσι ώστε να μην αφήσουν τα κόκκαλα τους όλοι οι συντελεστές εκεί, έχει προσφέρει έναν ρεαλισμό και μάτια που γυαλίζουν απ' όλο το καστ.

Δεν την λες μια σειρά που θα λατρέψει ο γυναικείος πληθυσμός καθώς απουσιάζουν πλήρως γυναικείοι χαρακτήρες, ενώ η γλαφυρότητα των σκηνών όπου σφαγιάζονται σωρηδον φώκιες και φάλαινες, δεν αποτελεί βόλτα στο πάρκο.

Κανένας ύμνος στην αισιοδοξία, αντίθετα μια ωμή ξεκάθαρη ματιά πάνω στη βία που ποτέ δεν είναι καλός οδηγός, αλλά και στο βιασμό της ίδιας της φύσης από τον άνθρωπο που έχει μετατραπεί σε κάτι χειρότερο από ζώο.

Αν έχετε όλα αυτά κατά νου, η σειρά αποτελεί ένα αργόσυρτο διαμάντι με υψηλά επίπεδα παραγωγής.

Βασισμένη σε βιβλίο, πραγματικά σε ταξιδεύει σε μια εποχή που νομίζεις ότι βγήκε από δοκίμιο λογοτεχνίας.

Από τη μια δε θες να τελειώσει, ύστερα βέβαια από 5 επεισόδια βουτιάς στο σκοτάδι των ψυχών που περικλείουν τη σειρά, αισθάνεσαι μια ανακούφιση ότι ζεις σ ένα πολιτισμένο περιβάλλον (το οποίο ανακαλύπτεις καθημερινά ότι και αυτό μια ψευδαίσθηση είναι...).

Πολύ δυνατό δράμα εποχής με καστ που τα έχει δώσει όλα να σε βάλει στο πλοίο της μιζέριας συνεπιβάτη μαζί του. Το τηλεοπτικό αιματοβαμμένο ταξίδι τους αξίζει μέχρι να παγώσει η κόλαση που λέει και μία ψυχή. Παγωμένη κόλαση θα δείτε, μην ανησυχεί κανείς. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos