ΣΕΙΡΕΣ

I’m A Virgo": Kαυστικό, πολιτικά φορτισμένο, εντελώς σουρεαλιστικό

Published: 24 Jan 2024, 21:04
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Κούτι (Τζαρέλ Τζερόμ) είναι ένας 20χρονος, ύψους τεσσάρων μέτρων, που έχει περάσει όλη τη ζωή του προστατευμένος από τον έξω κόσμο, μαζί με τους θείους του. Όταν έρθει η στιγμή να εξερευνήσει όσα υπάρχουν εκεί έξω, οι εμπειρίες του, και το υπερφυσικό του ύψος, θα τον οδηγήσουν σε απροσδόκητες καταστάσεις.

<a href="/en/nea/palm-royale-dokimasmeni-syntagi-horis-riska/69814">"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα

Γνώμη: Πίσω στο 2018, ο Αφροαμερικανός Μπουτς Ράιλι συστήθηκε στο κινηματογραφικό κοινό με το «Sorry to Bother You», μια ευφυή σε σημεία σάτιρα της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας στις ΗΠΑ, η οποία παρά τις όποιες αδυναμίες της φανέρωνε το τολμηρό όραμα και τις προθέσεις του δημιουργού της.

Ο Ράιλι, εκτός από σκηνοθέτης, παραγωγός, και σεναριογράφος, είναι βέβαια παράλληλα ράπερ και ακτιβιστής κι αυτή η πολυπραγμοσύνη του, καθώς και ο λοξός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του, είναι το «καύσιμό» του για το «Ι’m a Virgo», την τηλεοπτική σειρά που δημιούργησε για λογαριασμό του Amazon Prime.

Κι η αλήθεια είναι ότι το τηλεοπτικό φορμάτ τού επιτρέπει να χτίσει απολαυστικά την εναλλακτική πραγματικότητα που γέννησε εδώ η φαντασία του, όπου ένας πραγματικός γίγαντας περπατά ανάμεσα σε ανθρώπους (για να παραφράσουμε τη γνωστή αγγλική έκφραση).

Ο ήρωάς του, ο τεσσάρων μέτρων Κούτι, είναι ένας πραγματικός outsider, έχοντας περάσει την παιδική και εφηβική του ηλικία κλεισμένος στο σπίτι. Όπως του υπενθυμίζει συνέχεια ο θείος του, ο κόσμος δεν είναι έτοιμος γι’ αυτόν, αλλά ο ίδιος διαφωνεί.

Έτσι, μετά από μία ξεκαρδιστική απόπειρά του να περάσει απαρατήρητος, ο Κούτι γίνεται ξαφνικά ο σταρ της γειτονιάς του, ενώ η φήμη του δεν αργεί να προσελκύσει έναν κυνηγό ταλέντων, ο οποίος βρίσκει στο πρόσωπό του τη νέα… πανύψηλη κότα που θα γεννήσει χρυσά αυγά.

Αν όλα αυτά σας κάνουν να φαντάζεστε μια ανορθόδοξη ιστορία ενηλικίωσης και μια ωδή στην αποδοχή της διαφορετικότητας, τότε έχετε πέσει έξω, καθώς ο Ράιλι, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού και εδώ έχει στο μυαλό του κάτι πολύ πιο καυστικό, πολιτικά φορτισμένο και εντελώς σουρεαλιστικό.

Τα πάντα στη σειρά, από τη γενικότερη ατμόσφαιρα και αισθητική της μέχρι τη φανταστική ερμηνεία του Τζαρέλ Τζερόμ («When They See Us»), είναι φτιαγμένα για να κριτικάρουν την εμμονή της ποπ κουλτούρας και της βιομηχανίας του θεάματος με τους υπερήρωες, με έναν τρόπο τόσο ιδιαίτερο, φρέσκο και παράδοξο που δύσκολα περιγράφεται.

Κι όπως κάθε παραμύθι κρύβει πίσω του ηθικά διδάγματα, τα οποία μπορεί να μην είναι εμφανή σε πρώτη ανάγνωση, έτσι και το «I’m a Virgo» αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα του πρωταγωνιστή του για να καυτηριάσει –ίσως περισσότερα απ’ όσα μπορεί να υποστηρίξει πλήρως– ζητήματα.

Το γεγονός ότι ο Ράιλι καταφέρνει να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τον έλεγχο του υλικού του και τον πλούτο των ιδεών του είναι από μόνο του αξιοθαύμαστο, αν και πολλές φορές ενδίδει σε υπερβολές που στερούν από το συνολικό αποτέλεσμα τη συνοχή που θα έκανε το «I'm A Virgo» ακόμα πιο αιχμηρό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos