Από το "2012" στo "Greenland": 10 ταινίες όπου ο κόσμος πραγματικά τελειώνει

Δημοσίευση: 4 Νοε. 2023, 15:30
Συντάκτης:

Χαρήκαμε που σας γνώρισαμε…

<a href="/afieromata/afieroma-kinoymena-shedia-live-action-dyo-se-ena/69791">Aφιέρωμα: Κινούμενα σχέδια & live-action: Δύο σε ένα</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Κινούμενα σχέδια & live-action: Δύο σε ένα

Το τέλος του κόσμου αποτελεί μια τρομακτική πιθανότητα για σχεδόν όσο καιρό υπάρχει ζωή στη γη. Πάρτε για παράδειγμα τους δεινόσαυρους που ζούσαν κανονικά τη ζωή τους, όταν όλα άλλαξαν σε κλάσματα δευτερολέπτου και… μπουμ! Αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα ένας μετεωρίτης για να μας εξαφανίσει. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους ο κόσμος μας όπως τον ξέρουμε θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει. Αν τα τελευταία χρόνια μας έχουν διδάξει κάτι είναι ότι ο κόσμος μας θα μπορούσε να “γονατίσει” πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύουμε.

Το 2012 ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά κατά την οποία πολλοί πίστευαν ότι θα ερχόταν το τέλος. Και ενώ, ευτυχώς, ο κόσμος δεν μετατράπηκε σε μια πύρινη κόλαση, η κινηματογραφική βιομηχανία το είδε ως την τέλεια ευκαιρία για μια ταινία καταστροφής. Στις μέρες μας, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να βγαίνουν στις μεγάλες οθόνες χολιγουντιανές απειλές σε επίπεδο “τέλους του κόσμου”. Από το προαναφερθέν “2012” του 2009 μέχρι τις παγωμένες θερμοκρασίες στο “The Day After Tomorrow” και τον πλανητοκτόνο κομήτη στο  “Greenland”, είναι προφανές ότι τα θανατηφόρα και καταστροφικά γεγονότα δίνουν μια καλή ευκαιρία για εντυπωσιακά blockbusters.

10. '2012' (2009)

Το “2012” είναι μια από τις ταινίες καταστροφής που όλοι έχουν ακούσει. Είτε λόγω του γεγονότος ότι βασίζεται σε έναν φόβο που πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι θα γίνει πραγματικότητα, είτε λόγω της προσοχής που κέρδισε, είτε ακόμη και επειδή απευθύνεται σε οπαδούς ταινιών καταστροφής, έχει γίνει ένα οικείο όνομα στο είδος.

Η ταινία ακολουθεί μια οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει όταν το τέλος του κόσμου είναι κυριολεκτικά μπροστά τους. Από την έκρηξη του ηφαιστείου Yosemite μέχρι τα μεγατσουνάμι, τους σεισμούς και σχεδόν κάθε άλλη παγκόσμια καταστροφή που μπορεί να φανταστεί κανείς, το “2012” τα έχει όλα. Απολαύστε, λοιπόν, μια καταστροφική εμπειρία από την άνεση του καναπέ σας…

9. 'Rise of the Planet of the Apes' (2011)

Εντάξει, ίσως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ταινία για το τέλος του κόσμου, αλλά θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτό που μας έφερε στο χείλος της εξαφάνισης ήταν μια ομάδα υπερ-ευφυών γενετικά ενισχυμένων χιμπατζήδων; Αν και είμαστε, ως είδος, καλοί στο να παρεμβαίνουμε, οπότε ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα, να συμβεί πραγματικά.

Αυτή η επανεκκίνηση των ταινιών "Ο Πλανήτης των Πιθήκων" των δεκαετιών 1960 και 1970 άνοιξε το δρόμο για μια άλλη τριλογία και μια νέα γενιά θαυμαστών, επαναφέροντας έναν εμβληματικό χαρακτήρα από την αρχική σειρά, τον αρχηγό της εξέγερσης των πιθήκων, τον Caeser (με τη φωνή του Andy Serkis). Το franchise θα γίνει σύντομα τετραλογία, όταν θα  κυκλοφορήσει μια ακόμη προσθήκη με τίτλο “Kingdom of the Planet of the Apes”, το 2024.

8. ‘The Day After Tomorrow’ (2004)

Οι υπερκαταιγίδες είναι μια τρομακτική προοπτική. Θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν πόλεις και να εξαφανίσουν ολόκληρους πολιτισμούς μέσα σε λίγες ώρες, και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Τι ανησυχητική σκέψη! Η ταινία “The Day After Tomorrow” του 2004 παρουσίασε τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε δραματοποιημένο επίπεδο.

Η παγκόσμια απειλή του “The Day After Tomorrow” έρχεται με τη μορφή μιας νέας εποχής των παγετώνων, και ενώ τεχνικά δεν τον τερματίζει εντελώς, αναμφίβολα αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Αν μας διδάσκει κάτι αυτή η ταινία, αυτό είναι να μην υποτιμάμε τη μητέρα φύση και το γεγονός ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

7. 'Knowing' (2009)

Με κακές κριτικές από πολλούς, αλλά εξαιρετικό ως παράδειγμα ταινίας όπου ο κόσμος όντως τελειώνει είναι το “Knowing” του 2009. Πρόκειται για ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με εντυπωσιακή κινηματογραφική απόδοση δεδομένης της χρονιάς κυκλοφορίας του. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς όλων των εποχών, ο Nicolas Cage και ακολουθεί τον χαρακτήρα του, John Koestler, καθώς εκείνος αναζητά γνώσεις σχετικά με μια φαινομενικά επικείμενη αποκάλυψη.

Συντριβές αεροπλάνων, συντριβές στο μετρό και κάποιοι σοβαρά ανατριχιαστικοί άνθρωποι που ψιθυρίζουν δημιουργούν μερικές πραγματικά θανατηφόρες σκηνές σε όλη τη διάρκεια, αλλά αυτό που τελικά εξαφανίζει τους πάντες είναι μια σούπερ ηλιακή έκλαμψη ικανή να καταστρέψει όλη τη ζωή στη γη, και αυτό ακριβώς κάνει. Το “Knowing” τελειώνει με ένα τελευταίο ανατριχιαστικό πλάνο της ηλιακής έκλαμψης που αποδεκατίζει εντελώς τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι οπουδήποτε αλλού.

6. ‘Greenland' (2020)

Ο Gerard Butler είναι παραγωγός και πρωταγωνιστής σε αυτή την ταινία δράσης καταστροφής του 2020. Σε σκηνοθεσία του Rick Roman Waugh, η ταινία “Greenland” παρακολουθεί την οικογένεια Garrity μέσα στο χάος που ακολουθεί κατά την αναμονή της πρόσκρουσης ενός κομήτη που κατευθύνεται κατευθείαν προς τη Γη. Με ελάχιστη προειδοποίηση για τον επικείμενο κίνδυνο εκ των προτέρων, πρέπει να επιβιώσουν, αλλά με ποιο κόστος;

Μέχρι το τέλος της ταινίας, ο κομήτης συγκρούεται με δύναμη με τον πλανήτη μας, εξαφανίζοντας οτιδήποτε και οποιονδήποτε βρίσκεται στο πέρασμά του, εκτός από τους λίγους τυχερούς που απομένουν για να μαζέψουν τα κομμάτια και να ξεκινήσουν από την αρχή για τον πλανήτη γη. Το “Greenland” έλαβε θετικές κριτικές για αυτό που ήταν: μια καλή ταινία με εξαιρετική κινηματογράφηση. Η συνέχειά της βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα κυκλοφορήσει στο εγγύς μέλλον.

5. 'Interstellar' (2014)

Ίσως η ταινία καταστροφής με την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτή τη λίστα είναι η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2014 από τον Christopher Nolan, στην οποία μια ομάδα αστροναυτών σε ένα δυστοπικό μέλλον προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει έναν κατοικήσιμο πλανήτη αφού η Γη έχει καταστραφεί.

Η πλοκή, η κινηματογράφηση και το καστ βοήθησαν σίγουρα στην επιτυχία του. Με αξέχαστες ερμηνείες από τους Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Matt Damon, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, Michael Caine και Bill Irwin, το αποτέλεσμα ήταν μια εξίσου αξέχαστη ταινία.

4. 'This Is The End' (2013)

Θέλετε μια πιο κωμική εκδοχή του τέλους του κόσμου; Τότε θα πρέπει να δείτε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του 2013 των Seth Rogan και Evan Goldberg, στο οποίο ο πρώτος και πρωταγωνιστεί. Στο πλευρό του Seth βρίσκονται πολλά ακόμη διάσημα πρόσωπα και μερικοί από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς του 21ου αιώνα, όπως οι Jonah Hill, James Franco, Michael Cera, Danny McBride, Jay Baruchel και Craig Robinson. Η ταινία είναι η μεγάλου μήκους προέκταση της μικρού μήκους ταινίας “Jay and Seth Versus the Apocalypse”.

Αντί για μετεωρίτες, υπερκαταιγίδες ή κάποιο δυστοπικό μέλλον, το “This Is The End” προσεγγίζει πιο αποκαλυπτικά την παγκόσμια καταστροφική ψυχαγωγία, πιο συγκεκριμένα, τους δαίμονες και τα άγνωστα πλάσματα. Η σειρά από μυθοπλαστικά διάσημα πρόσωπα έδωσε στο εγχείρημα την προσοχή που του άξιζε, ενώ η τρελή πλοκή και οι αναμφισβήτητα αστείες στιγμές βοήθησαν αυτή τη χαοτική ταινία να ευδοκιμήσει.

3. 'Seeking A Friend For The End Of The World' (2012)

Αν δεν έχετε διάθεση για μια σκοτεινή, κωμική ταινία για το τέλος του κόσμου και θέλετε περισσότερο μια ρομαντική δραματική/κωμική προσέγγιση, τότε η ταινία του 2012 “Seeking A Friend For The End Of The World” μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Παρακολουθεί τους εντελώς άγνωστους Dodge Peterson και Penelope "Penny" Lockhart (τους οποίους υποδύονται οι Steve Carell και Keira Knightley) μπροστά στον επικείμενο θάνατο. Υπέροχο!

Τώρα αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια λίστα με ταινίες στις οποίες ο κόσμος κυριολεκτικά τελειώνει, μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν έχουμε ένα καλό τέλος για το νεοσύστατο ζευγάρι, και δυστυχώς, θα έχουμε απόλυτο δίκιο. Η ταινία πήρε σχετικά καλές κριτικές, με επαίνους για τις ερμηνείες και την ιστορία της, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε βόμβα στα ταμεία, αφού μόλις και μετά βίας συγκέντρωσε τον αρχικό προϋπολογισμό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

2. 'The Road' (2009)

Το κινηματογραφικό  "'The Road" διαδραματίζεται σε ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον μετά από ένα άγνωστο κατακλυσμιαίο γεγονός, ικανό να φέρει τη γη στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ακολουθεί έναν ανώνυμο πατέρα και τον μικρό του γιο (τους οποίους υποδύονται οι Viggo Mortensen και Kodi Smit-McPhee) οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην έρημο που κάποτε ήταν το σπίτι όλων μας.

1. '28 Days Later' (2002)

Η ταινία ζόμπι που δεν είναι ταινία ζόμπι έρχεται με την αναζωογονητική προσθήκη του σκηνοθέτη Danny Boyle στο υποείδος των ταινιών τρόμου. Ο χαμηλός προϋπολογισμός του “28 Days Later”, ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν εμπόδισε την ταινία να διαπρέψει στο box office και να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες –σύμφωνα με τους κριτικούς- ταινίες της χρονιάς.

Η μετα-αποκαλυπτική βρετανική ταινία με πρωταγωνιστή τον Cillian Murphey είναι γεμάτη από στοιχεία φόβου που θα σας κάνουν να κρυφτείτε πίσω από τα χέρια σας και να παρακολουθείτε την οθόνη μέσα από τα δάχτυλά σας. Και αν το απόκοσμο πλάνο του εγκαταλελειμμένου Λονδίνου δεν είναι αρκετό για να σας ανατριχιάσει, οι μολυσμένοι σίγουρα θα το κάνουν. Υπάρχει κάτι στους γρήγορα κινούμενους μολυσμένους χαρακτήρες που ανεβάζει αβίαστα το επίπεδο φόβου. Δείτε μόνο τους runners στο “The Last Of Us”. Τρομακτικοί.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos