Who Killed Lady Winsley?

Who Killed Lady Winsley? - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Λαίδη Γουίνσλεϊ, μία Αμερικανίδα συγγραφέας, δολοφονείται σε ένα από τα Πριγκηπόνησα. Ο διάσημος επιθεωρητής Φεργκάν, απόμακρος αλλά και μεθοδικός στην δουλειά του, καταφθάνει από την Κωνσταντινούπολη για να αναλάβει την έρευνα. Γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με καλά κρυμμένα μυστικά σε αυτό το πανέμορφο νησί, όπου τα ταμπού αφθονούν, οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν δυνατοί και οι παραδόσεις είναι ισχυρότερες απ’ οτιδήποτε άλλο…

Συνέντευξη με τον Χινέρ Σαλίμ

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία;

Ήθελα να κάνω μια ταινία μυστηρίου, αλλά με τον δικό μου τρόπο. Πάνω από όλα, η δουλειά μου είναι να αφηγούμαι ιστορίες, οπότε το είδος μυστηρίου έδωσε το έναυσμα για την φαντασία μου, δεν λειτούργησε σαν περιορισμός. Ήθελα να μιλήσω για τους Κούρδους και τους Τούρκους, καθώς και την μεταξύ τους σχέση, χωρίς να παίρνω το μέρος κάποιου. Είναι μια ιστορία που κάνει για όλους, ένα οικουμενικό θέμα που έχει να κάνει με διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στα άτομα. Οι χαρακτήρες που γράφω χαρακτηρίζονται από το χιούμορ, το παράλογο και την τρέλα, όπως κάθε άνθρωπος που θέλει να ζήσει ή προσπαθεί να επιβιώσει.

Πως έγινε η επιλογή του χώρου για τα γυρίσματα;

Ήθελα το σκηνικό να δίνει την αίσθηση του εγκλωβισμού, χωρίς δυνατότητα απόδρασης, και να τονίσω το πώς οι άνθρωποι σχετίζονται και αλληλοπαντρεύονται σε ένα μέρος αποκομμένο από τον κόσμο, όπως σε κάποια απομονωμένα χωριά. Όταν πήγα εκεί, κατάλαβα αμέσως ότι ήταν αυτό που έψαχνα. Το πρώτο πλάνο της ταινίας, στο οποίο βλέπουμε το νησί από την βάρκα που μεταφέρει εκεί τον ντετέκτιβ Φεργκάν, είναι ακριβώς η πρώτη εικόνα που είχα κι εγώ από το νησί. Έπειτα φρόντισα να αποφύγω τα τουριστικά κλισέ. Δεν επέμεινα στα όμορφα τοπία ή τα σπίτια – φαίνονται στο πλάνο μόνο όταν πραγματικά υπηρετούν την ιστορία που θέλω να πω.

Η ταινία υιοθετεί την οπτική γωνία του ερευνητή Φεργκάν. Μέσα από τα δικά του μάτια ανακαλύπτει το νησί ο θεατής.

Όντως. Προσεγγίζουμε υποκειμενικά την ιστορία μέσα από τα μάτια του Φεργκάν, ανακαλύπτουμε το νησί όπως το κάνει ο ίδιος. Η άφιξή του διαταράσσει την καθημερινότητα των κατοίκων περισσότερο απ’ ό, τι η δολοφονία της Λαίδης Γουίνσλεϊ. Είναι ένας ιδιαίτερος άνδρας: ζει ακόμη με την μητέρα του παρόλο που είναι σαραντάρης, είναι μεθοδικός και αφοσιωμένος στην έρευνά του σε αντίθεση με τους ντόπιους αστυνομικούς, οι οποίοι απλώς ψάχνουν κάποιον για να τον κατηγορήσουν με κάθε κόστος – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κατηγορηθεί κάποιος αθώος. Βασίζεται στο ένστικτό του, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ευαίσθητος. Δεν ήθελα να τον κάνω αλάνθαστο: ήθελα κάτι πιο χαμηλών τόνων ως χαρακτήρα, κάποιον που είναι έξυπνος αλλά και φοβερά ανθρώπινος.

Η ανθρώπινη πλευρά του αναδεικνύεται κι από την ιστορία αγάπης  ανάμεσα σε εκείνον και την Αζρά…

Η ταινία δεν είναι απλώς μια ιστορία μυστηρίου – είναι κι ένας ύμνος στην αγάπη. Ήταν σημαντικό για μένα να ξεπεράσω τους παραδοσιακούς κώδικες ενός συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Εδώ η ιστορία αγάπης αποκαλύπτει πολλά για τον Φεργκάν και την Αζρά, περισσότερα απ’ ό, τι θα ήθελαν: ο Φεργκάν δεν είναι όσο ψυχρός θέλει να δείχνει, ενώ η Αζρά μαθαίνει να είναι πιο ανεκτική, αφότου τον ερωτεύεται.

Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς σας;

Τους έδωσα το σενάριο την μέρα που συναντηθήκαμε για την πρώτη ανάγνωση. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω των αναφορών στο κουρδικό ζήτημα, αλλά τους εξήγησα ότι δεν κάνω μια στρατευμένη ταινία, ούτε προπαγάνδα. Μιλάω για τις κουρδικές μου ρίζες χωρίς κόμπλεξ ή ντροπή: είναι πολύ φυσιολογικό για εμένα. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια σχέση που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη – έτσι δουλεύω πάντα.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2019, 11:56
Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2019, 03:57
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Who Killed Lady Winsley? (Ποιος Σκότωσε τη Λαίδη Γουίνσλεϊ;)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Ιουνίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ