Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο

Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Claudia είναι συντηρήτρια έργων τέχνης, που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρησή της μόνο με την σύνταξη της γιαγιάς της, αφού το κράτος της χρωστάει 160.000 ευρώ και δεν φαίνεται πρόθυμο να τα δώσει. Όταν πεθάνει η γιαγιά, θα αποφασίσει μαζί με τις δύο συναδέλφους της να την καταψύξει στο ψυγείο, ώστε να παίρνει την σύνταξη, μέχρι το κράτος να της δώσει τα λεφτά. Μόνο που δεν υπολόγιζε στον θεό έρωτα, ο οποίος θα ρίξει τα βέλη του πάνω σε έναν εφοριακό, μανιακό με το να εξιχνιάζει υποθέσεις φοροδιαφυγής, και ικανό να χώσει στην φυλακή την γυναίκα που αγαπάει αν αντιληφθεί ότι παρανομεί.

Άποψη: Η νέα ιταλική μαύρη κωμωδία «Βάλε την γιαγιά στο ψυγείο» έχει μία αρκετά γνώριμη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, με ένα κράτος που δεν δίνει τα όσα οφείλει σε μία επιχείρηση, με μία γυναίκα που δεν δηλώνει τον θάνατο της γιαγιάς προκειμένου να εξακολουθεί να παίρνει την σύνταξη και με πολλούς ακόμα που είτε κάνουν λευκούς γάμους με ηλικιωμένες για να τους φάνε την σύνταξη και την περιουσία, είτε δηλώνουν ανάπηροι ενώ δεν είναι. Δεν είναι λοιπόν παράλογο που αυτή η ταινία θα προβληθεί στα ελληνικά σινεμά και σίγουρα θα προκαλέσει το γέλιο πολλών.

Το ρητό «una faccia una razza» βρίσκει έκφραση στην συγκεκριμένη ταινία, καθώς όλα αυτά έχουν γίνει πράγματι στην Ιταλία, με τους σεναριογράφους να εμπνέονται από γεγονότα που άκουσαν στις ειδήσεις. Η ταινία που σκηνοθέτησαν οι Giancarlo Fontana και Giuseppe Stasi ξεκινάει ως μαύρη κωμωδία, ενώ στην συνέχεια αποδυναμώνεται, υιοθετώντας κυρίως στοιχεία από ρομαντικές κωμωδίες, που μοιάζουν ετερόκλητα. Δεν υπάρχει το σεναριακό θάρρος για ένα καθαρόαιμο μαύρο χιούμορ, όπως θα μπορούσε να υπάρχει αν ήταν βρετανική. Επειδή όμως είναι ιταλική, συνδυάζεται με μία πιο ανάλαφρη διάθεση και ρομαντικά στοιχεία, που δεν δένουν με το σύνολο. Ανά στιγμές γίνεται αρκετά αστεία και εύστοχη, χωρίς να αποφεύγει βέβαια τις υπερβολές αλλά ούτε και τις επαναλήψεις.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο της Miriam Leone και του Fabio de Luigi έχει εξαιρετική χημεία, δένουν πολύ επιτυχημένα μαζί. Ο Fabio de Luigi είναι γνωστός κωμικός ηθοποιός στην Ιταλία, οπότε είναι αναμενόμενο να είναι απολαυστικός στον ρόλο του εμμονικού εφοριακού, που κυνηγάει μέχρις εσχάτων τους φοροφυγάδες σε σημείο που δεν τον αντέχουν άλλο οι συνάδελφοί του. Η Miriam Leone όμως είναι πραγματικά αποκάλυψη, καθώς καταφέρνει να είναι πολύ καλή σε έναν αρκετά δύσκολο ρόλο και πολύ ακομπλεξάριστη σε ό,τι καλείται να κάνει. Μία αρκετά διασκεδαστική ιταλική κωμωδία, που αν είχε το θάρρος να γίνει αυτό που θα μπορούσε να ήταν, βάσει του σεναρίου, θα ήταν ακόμα πιο απολαυστική, ενώ τώρα στο μέσο της ταινίας χάνει την στόχευσή της και βαραίνει η υπόθεση με όχι εξίσου ενδιαφέρουσες υποϊστορίες.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2018, 12:07
Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2018, 02:08
Τίτλος:
Βάλε τη γιαγιά στο ψυγείο (Metti La Nonna in Freezer)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Ιουλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos