Σύνοψη: Ο Σαμ και ο Τάσκερ, σύντροφοι για 20 χρόνια, κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι με το τροχόσπιτό τους στην Αγγλία ώστε να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς εν είδει αποχαιρετισμού καθώς ο Τάσκερ έχει διαγνωσθεί με άνοια και η κατάστασή του χειροτερεύει.

Άποψη: Ένας δύσκολος αποχαιρετισμός και μία τελευταία γεύση μιας βαθιάς σχέσης είναι οι βασικοί άξονες του “Supernova”, της τελευταίας ταινίας του Χάρι ΜακΚουίν, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν πριν από έναν χρόνο, όπου ο Κόλιν Φερθ και ο Στάνλει Τούτσι δείχνουν υποκριτική δεινότητα και σημαίνουσα οικειότητα σε δύο χαρακτήρες που πολύ σύντομα θα χάσουν ο ένας τον άλλον.

Η εκφυλιστική ασθένεια που θα αφήσει τον Τάσκερ δηλαδή τον Τούτσι χαμένο μέσα στην λήθη του, κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη από πάνω τους και ενοχλεί σαν αγκάθι τις συμπεριφορές τους. 

Εδώ η ταινία πετυχαίνει ανεπιτήδευτα ένα απόλυτα νατουραλιστικό περιβάλλον λίγων συζητήσεων και πολλών βλεμμάτων διακριτικής κατανόησης και από τις δύο πλευρές το οποίο συνειδητοποιούμε εκ των υστέρων ότι προέρχεται όχι από το σενάριο του σκηνοθέτη αλλά από την εμπειρία των πρωταγωνιστών. Το δίδυμο Φερθ-Τούτσι μπορεί στην πραγματική τους ζωή να μην είναι του συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δείξουν τρυφερότητα στις ιδιωτικές τους στιγμές και θαυμασμό ο ένας για τον άλλον όταν άλλοι ήταν παρόντες.

Όπως κάθε άλλη πραγματική αγάπη που κινδυνεύει να γίνει μελό, το “Supernova” ήσυχα και προοδευτικά φτάνει στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της αυτοδιάθεσης χωρίς ωστόσο να στρέφει όλη την ταινία επάνω στο σωστό και το λάθος της πράξης αυτής. Οι συγκινητικές στιγμές καθημερινού βίου σε συνδυασμό πάντα με την ειλικρίνεια του φυσικού τοπίου που τους περιβάλλει, τους οδηγεί σε έναν σπαραξικάρδιο απολογισμό της ζωής τους και εν τέλει σε μία αποδοχή ενός τραγικού επικείμενου γεγονότος.

 

Το εγχειρίδιο του καλού δράματος έχει τσεκάρει όλα τα κουτάκια του σε αυτήν την παραγωγή κι όμως είναι παράξενο πώς αδυνατεί να βάλει την ψυχή μέσα σε αυτήν την μελαγχολική ιστορία. Ενώ η συντροφικότητα είναι πασιφανής και υπόσχεται ειλικρίνεια, κάτι συγκρατεί σενάριο και σκηνοθέτη και εκδηλώνεται σαν μία ένταση που δεν βρίσκει τρόπο να ξεσπάσει. Εάν εξαιρέσουμε κάποιες αξιοσημείωτες στιγμές, η υπόλοιπη πορεία των δύο χαρακτήρων δεν έχει να πει πολλά παραπάνω και ενίοτε κάθε προσπάθεια μοιάζει σχεδόν μάταιη.

 Ο ΜακΚουίν, γνωστός επίσης και από το ήσυχο “Hinterland”, παραδίδει μία καλή ταινία με άψογα σκηνοθετημένο καστ αλλά το “Supernova” στο τέλος είναι περισσότερο μία ταινία που έχασε την ευκαιρία να πει αυτό που ήθελε εξαρχής.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2021, 11:43
Ενημέρωση: 3 Ιουνίου 2021, 02:30
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Supernova
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Μαϊου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos