Spider-Man: Far from home

Spider-Man: Far from home - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Πίτερ Πάρκερ επιστρέφει με το Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του, το επόμενο κεφάλαιο της σειράς ταινιών του Spider-Man. O φιλικός υπέρ-ήρωας αποφασίζει να ακολουθήσει τους φίλους του Ned, MJ και την υπόλοιπη τάξη σε διακοπές στην Ευρώπη. Αν και τα σχέδια του Πίτερ είναι να αφήσει για λίγο πίσω του τις υπέρ-ηρωικές του ενασχολήσεις, ξαφνικά θα χαλάσουν όταν θα χρειαστεί να βοηθήσει τον Nick Fury και μαζί να ξεσκεπάσουν το μυστήριο επιθέσεων περίεργων πλασμάτων που προκαλούν το χάος στην ήσυχη ήπειρο.

Άποψη: Το «Avengers: Endgame» δεν σήμανε το τέλος για όλους τους μαρβελικούς υπερήρωες καθώς μερικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο. Αυτό όμως που πρέπει να έχετε υπόψιν (και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν spoilers για το Endgame) είναι ότι η νέα ταινία Spider-Man λειτουργεί περισσότερο ως ένα «και τώρα τι?» για το τελευταίο κεφάλαιο των Εκδικητών, τους οποίους πρέπει να έχετε δει οπωσδήποτε αλλιώς θα σας προδώσει όλα τα μυστικά από την πρώτη σκηνή, με την ταινία να ξεκινάει με ένα in memoriam για όλους τους ήρωες που σκοτώθηκαν στο Endgame υπό τους ήχους του I will always love you προκαλώντας συναισθήματα συγκίνησης και γέλιου ταυτόχρονα.

Βασικός πυλώνας της ταινίας είναι το ερώτημα ποιος θα αναλάβει τώρα τα ηνία των Εκδικητών, με τον Τόνι Σταρκ να έχει αποφασίσει ποιόν θα ήθελε για διάδοχο. Ο Spider-Man λοιπόν που κουβαλάει ακόμα μέσα του το πένθος για το χαμό του Iron Man πρέπει να σταθεί αντάξιος των νέων συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα κάνει ένα ευρωπαϊκό τουρ με το σχολείο του, επιδιώκοντας να εκφράσει τα συναισθήματά του στην κοπέλα που τον ενδιαφέρει. Το «Μακριά από τον Τόπο του» συνδυάζει άψογα το vibe μιας αμερικάνικης teen comedy με το είδος των υπερηρωικών ταινιών, βλέποντας τον Πίτερ ως ένα παιδί που έχει ερωτευτεί και ψάχνει να βρει τρόπο να το εκφράσει αλλά παρεμπιπτόντως τυχαίνει να είναι ο Spider-Man  που καλείται να αναλάβει νέα αποστολή.

Ταυτόχρονα, ο σκηνοθέτης Jon Watts κάνει κάτι σπάνιο για ταινία του είδους. Ενσωματώνει απόλυτα μέσα στην πλοκή το μέρος στο οποίο βρίσκονται κάθε φορά, οικειοποιώντας το ύφος των ταινιών που παράγει η χώρα στο στιλ της πλοκής. Για παράδειγμα, ξεκινάει από την Βενετία υιοθετώντας το ύφος της χώρας και των ιταλικών νεανικών κωμωδιών, στην συνέχεια περνάνε από την Πράγα όπου όλη αίσθηση της πόλης αποδίδεται στην φωτογραφία και το σκηνοθετικό ύφος και κάτι αντίστοιχο για να συνεχίσουν στην Ολλανδία και Αγγλία. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια τυπική κοσμοπολίτικη περιοδεία από χώρες, όπως συμβαίνει σε πολλές ταινίες δράσης, αλλά αξιοποιείται στο έπακρο.

Το σενάριο των Chris McKenna και Erik Sommers χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος της ταινίας να είναι ξεκάθαρα μια εφηβική κωμωδία, με το γνώριμο εφηβικό χιούμορ και τις ερωτικές καταστάσεις και το δεύτερο μέρος να κατακλύζεται από δράση. Κάποιοι μπορεί να απολαύσουν περισσότερο το ένα μέρος από το άλλο, όμως και τα δύο δείχνουν τις δύο αντικρουόμενες πτυχές του ήρωα, ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο, μα πάνω από όλα ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που έχει ανάγκη να ζήσει. Η χημεία του Tom Holland (Spider-Man) και της Zendaya (MJ) είναι φανταστική, όπως πολύ καλός είναι ο Jake Gyllenhaal (Mysterio) στον πρώτο του ρόλο στο σύμπαν της Marvel. Παρά την απουσία κάποιας φοβερής πρωτοτυπίας, αξιομνημόνευτη είναι η σκηνή που ο Πίτερ χάνεται μέσα σε ένα τεχνητό κόσμο ψευδαισθήσεων.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιουλίου 2019, 13:20
Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2019, 13:43
Τίτλος:
Spider-Man: Far from home (Spider-Man: Μακριά από τον τόπο του)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
25430
Feelgood
24309
Film Group
5090
Tanweerr
3888
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου