Southside with you

southside with you - κριτική ταινίας

Ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα του 1989, ένα νεαρό ζευγάρι Αφροαμερικανών βγαίνει το πρώτο του ραντεβού. Ποιος να τους το έλεγε ότι, 20 χρόνια αργότερα, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα θα ανέβαιναν χέρι-χέρι τα σκαλοπάτια του Λευκού Οίκου; Η τρυφερή συνάντηση δύο απλών ανθρώπων, πολύ πριν γράψουν Ιστορία, μετατρέπεται σε ένα αφοπλιστικά ρομαντικό οδοιπορικό σε δρόμους που προηγουμένως είχαν βαδίσει κινηματογραφικά η Ζιλί Ντελπί και ο Ιθαν Χοκ στην αισθηματική τριλογία του Λινκλέιτερ.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώνει την δεύτερη θητεία του, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Richard Tanne που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, μας πάει πίσω στο Σικάγο των late ‘80s και μας ξανασυστήνει, χωρίς εσκεμμένα στρατευμένη διάθεση, το οικείο ‘ανθρώπινο πρόσωπο’ ενός γοητευτικού ζεύγους στις πρώτες του προσωπικές στιγμές, τότε ακόμα πολύ μακριά από τα αμείλικτα φώτα της δημοσιότητας.

Τα περιστατικά του πρώτου αυτού ραντεβού βασίζονται σε έναν συνδυασμό των αρχικών –εκτός δουλειάς- συναντήσεων των δύο συναδέλφων σε μια νομική εταιρεία, όπου μάλιστα η Μισέλ ήταν σύμβουλος του Μπαράκ. Η ταινία δεν παρεκκλίνει πολύ από τα αληθινά συμβάντα, όπως αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί σε άρθρα και συνεντεύξεις, διατηρεί βιογραφικό αέρα, ενώ παράλληλα δεν λοξοδρομεί από τα γνώριμα ανέμελα μονοπάτια μιας κλασικής rom com παραγωγής, με απολαυστικά ενσταντανέ, αντιμετωπίζοντας πάντως τους ήρωες με την δέουσα σοβαρότητα.

Η πολύωρη αυτή συνάντηση περιέχει όλα τα ‘κλισέ’ ενός πρώτου -on & off screen-ραντεβού, που ρομαντικό ή μη, δεν παύει να αποτελεί μια δοκιμή για το ‘εάν θα δέσει το γλυκό’: σκηνές προετοιμασίας, επίσκεψη σε μουσείο, βόλτα στο πάρκο, σινεμά (και με τι ταινία! - "Κάνε το Σωστό" του Σπάικ Λι), ποτά σε μπαράκι και βραδινό παγωτό στο παγκάκι. Και η διαδικασία του φλερτ απαιτεί, βέβαια, πολλή κουβέντα: από small talk για τέχνη, μουσική και τηλεοπτικές σειρές, μέχρι οικογενειακές και προσωπικής φύσης λεπτομέρειες.

Σύντομα θα δούμε μια σχέση όπου φανερά τα «(σχεδόν) ετερώνυμα έλκονται». Εκείνος (Parker Sawyers / γνωστός από τη συμμετοχή του σε μικρούς ρόλους σε διάφορες περιπέτειες) είναι χαλαρός, καπνίζει και οδηγεί ένα σαραβαλάκι , αυθόρμητος και γαλίφης. Κάτω όμως από το cool προσωπείο, είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται την ώθηση για να πιστέψει στον εαυτό του, καθώς κουβαλάει μια σειρά από οικογενειακές περιπέτειες και ανήσυχα multi-culti παιδικά χρόνια.

Εκείνη (Tika Sumpter / ‘The Haves and the Have Nots’, ‘Gossip Girl’, ‘Μαθητευόμενος Μπάτσος 2’) διάγει μια σταθερή ζωή, πολύ δεμένη με την οικογένειά της και τον άρρωστο πατέρα της. Παρά την σημερινή πιο pop εικόνα της που διαμόρφωσαν οι δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις της, η 25χρονη Μισέλ παραπέμπει σε μια κομψή,  μορφωμένη και αρκούντως φιλόδοξη μεν κοπέλα, σχετικά αυστηρή όμως και ευερέθιστη,  υπό το βάρος της ασπίδας που έχει δημιουργήσει για να ενισχύσει τη θέση της σε ένα λευκό ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον.

Καταλυτικό σημείο –και με τις αναμενόμενες πολιτικές προεκτάσεις – είναι η κοινοτική συνάντηση σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της πόλης. Εκεί ο Μπαράκ θα βρεθεί ανάμεσα σε προσφιλή πρόσωπα που πλέκουν ασύστολα το εγκώμιό του, και κυρίως θα αποδείξει πειστικά την άνεσή του μπροστά σε κοινό, ενώ καταθέτει μέρος της κοσμοθεωρίας του, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της αφρο-αμερικανικής κοινότητας. Από άγαρμπος ‘πρωτάρης’ μεταμορφώνεται σε χαρισματικό ‘ηγέτη’, ικανό να εντυπωσιάσει ακόμα την καχύποπτη συνοδό του, Μισέλ, να την κάνει να τον ερωτευτεί και να μοιραστεί στην πορεία μαζί της το ίδιο όνειρο.

Η πρόκληση της ταινίας, πάντως, περιστρέφεται τελικά γύρω από εκείνη. Η Μισέλ διατηρεί το πάνω χέρι, ως μια εντυπωσιακή γυναίκα που σκέφτεται σαν άντρας και δεν θέλει να μείνει στη σκιά, διαθέτοντας τη στόφα της δυναμικής ‘Πρώτης Κυρίας’. Και παρότι έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν στοχεύει να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να φωνάξουμε ‘Vote for Michelle’!

Πρώτη δημοσίευση: 13 Οκτ. 2016, 16:22
Ενημέρωση: 20 Οκτ. 2016, 09:07
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Southside with you (Το πρώτο ραντεβού)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos