Η sci-fi περιπέτεια της χρονιάς;

Μια νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες του Snowpiercer, ενός τρένου με κινητήρα αέναης κίνησης. Οι επιβαίνοντες της «οικονομικής θέσης», μη μπορώντας να ανεχθούν πλέον τις κακές συνθήκες διαβίωσης, επαναστατούν και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα που προστατεύει η ελίτ της «πρώτης θέσης».

Βασισμένο στο γαλλικό κόμικ "Le Transperceneige" των Ζακ Λομπ και Ζαν Μαρκ Ροσέτ που εκδόθηκε το 1984, το φιλμ διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα τρένο στο οποίο κατοικούν πλέον οι μόνοι επιζώντες του πλανήτη μας και που ανοίγει δρόμο σε μια παγωμένη Γη (αλήθεια, τις γραμμές ποιος τις φροντίζει;) τα τελευταία 17 χρόνια. Μέσα στο τρένο, η τοποθέτηση των κατοίκων έχει γίνει σαν μια οριζόντια πυραμίδα, με την πλέμπα στο τέλος και την ελίτ στην κορυφή, μαζί με την αέναη μηχανή που τροφοδοτεί με ενέργεια το τρένο ώστε να μην σταματά.

Ένα εξαιρετικά επιτυχημένο αλληγορικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας από έναν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα ΝοτιοΚορεάτη σκηνοθέτη: Τον Μπονγκ Τζον Χου, δημιουργού των "Memories of a murder", "The host" & "Mother" και μάλιστα στο χολλιγουντιανό του ντεμπούτο, γεγονός που συναρπάζει αν αναλογιστεί κανείς τον απόλυτο έλεγχο που δείχνει να διατηρεί στο φιλμ και την ολόσωστη διεύυνση των ηθοποιών του. Όσον αφορά στους διάσημους ηθοποιούς του καστ, η Τίλντα Σουίντον είναι απολαυστική, οι υπόλοιποι απλά στιβαροί, ενώ το αδύνατο σημείο είναι ο Κρις Έβανς που μπορεί να δείχνει πιο γήινος από τον Captain America αλλά στις δυνατές σκηνές που του δίνεται η ευκαιρία πραγματικά να κλέψει την παράσταση, δεν τα καταφέρνει.

Παρά τη ύπαρξη όλων αυτών (προσθέστε και τους Τζον Χερτ, Οκτάβια Σπένσερ, αλλά και τον διασμένο για αίμα, ιερέα του "Thirst", Σο Κανγκ Χο), ο σκηνοθέτης δείχνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον σταρ της ταινίας. Έχει πλάσει μια ανθρωποκοινωνική ποικιλομορφία εξαιρετικά δουλεμένη, ώστε από βαγόνι σε βαγόνι να προκύπτουν ολοένα και περισσότερες εκπλήξεις, εξελίσσει την ροή της δράσης του με μια παλιομοδίτικη στήνει μια σειρά από αλληγορίες για το μέλλον της ανθρωπότητας που προβληματίζουν και παράλληλα κινηματογραφεί φοβερά και με μια αναπάντεχη ποίηση μια σκοτεινή περιπέτεια με πολύ σκληρές και ρεαλιστικές σκηνές δράσης και άφθονο αίμα.

Αν έλειπε μια τάση προς το μελόδραμα και το σχετικά εύκολο (ίσως και ανέμπνευστο) τέλος. θα μιλούσαμε σχεδόν για αριστούργημα. Έστω κι έτσι όμως, θα μας μείνει μια εύστοχη Post apocalyptic δυνατή περιπέτεια, πραγματική δόση φρεσκάδας στο είδος, που προσφέρει τροφή για σκέψη και δεν αναλώνεται σε επίδειξη ειδικών εφέ.

Α.Κ.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Απριλίου 2014, 04:44
Ενημέρωση: 1 Απριλίου 2021, 01:14
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Snowpiercer (Snowpiercer)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
126
Εταιρία διανομής: 
Release: 
24 Απριλίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos