Σμύρνη μου αγαπημένη

σμυρνη μου αγαπημενη - κριτική ταινίας

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Διασκευή του επιτυχημένου θεατρικού της Μιμής Ντενίση, σε ένα ιστορικό μελόδραμα με υψηλό production value, καλοφτιαγμένο σε γενικές γραμμές, αλλά εντελώς by the book για να συγκινήσει τις πλατιές μάζες.

Οι περιπέτειες της εύπορης οικογένειας Μπαλτατζή στην Σμύρνη το 1916 είναι το όχημα για να μιλήσει η ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη για την Μικρασιατική Καταστροφή, μόνο που το κάνει με γραφικούς χαρκατήρες που απαγγέλουν τις ατάκες τους λες και διαβάζουν τίτλους επιγραφών στα επίκαιρα της εποχής, υπεδραματικό μελοδραματισμό στις σκηνές της καταστροφής, δραματουργικά και αφηγηματικά κλισέ και απλουστεύσεις, μια αναπάντεχη τολμη στην ρητορεία της ταινίας για το μεταναστευτικό, όλα κατασκευασμένα για να αρέσουν στον κόσμο που πάει σινεμά 1 ή 2 φορές τον χρόνο και που θα συρρεύσει σίγουρα αρκετός έως πολύς στις αίθουσες.

Όσο για τις ερμηνείες, καμία δεν ενοχλεί, για την Μιμή Ντενίση βεβαιως υπάρχουν οι φανς που γνωρίζουν τι να περιμένουν, υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι φαν και για κάποιον λόγο δεν είναι και φροντίζει να τους δικαιώσει.

Update 19/5/2022. Η ταινία θα επανακυκλοφορήσει σε ειδικό μοντάζ για τις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες, στις 19 Μαϊου 2022, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Δεκ. 2021, 04:00
Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2022, 02:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Σμύρνη μου αγαπημένη
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
141
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Δεκεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos