The secrets we keep

The secrets we keep - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Μάγια είναι μια Ρουμάνα που ζει στα προάστια της μεταπολεμικής Αμερικής μαζί με τον γιατρό σύζυγό της και τον μικρό τους γιο. Όταν ένας άντρας από το παρελθόν της εισβάλει στη φαινομενικά ειδυλλιακή καθημερινότητά της, η Μάγια θα αποζητήσει εκδίκηση για τα εγκλήματα που θυμάται ότι διέπραξε εναντίον της.

Γνώμη: Το πολύπλευρο ζήτημα της αυτοδικίας έχει απασχολήσει πολλάκις τον κινηματογράφο, καθώς όλοι μας μπορεί κατά καιρούς να έχουμε σκεφτεί πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να πάρουμε το Νόμο στα χέρια μας και να τιμωρήσουμε κάποιον που μας έχει κάνει κακό. Όταν λοιπόν υπάρχει η αυτοδικία στον πυρήνα της ιστορίας που επιχειρεί να διηγηθεί κανείς στη μεγάλη οθόνη, θα πρέπει πλέον να το κάνει με ένα πρωτότυπο, εμπνευσμένο ή ακόμα και παθιασμένο τρόπο, ώστε να καταφέρει να κερδίσει τον θεατή που έχει εκτεθεί ήδη σε παρόμοιες φιλμικές εμπειρίες.

Ειδικά για την περίπτωση που ο “κακός” της υπόθεσης σχετίζεται με τη Ναζιστική Γερμανία και τις θηριωδίες που διέπραξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά δύο ταινίες που ανέτρεψαν τα στερεότυπα περί αυτοδικίας και παρουσίασαν ένα πιο πολύπλοκο πορτρέτο της σχέσης μεταξύ θύματος και θύτη: τα “Μαθήματα Φόβου” (1988) του Μπράιαν Σίνγκερ και τον “Θυρωρό της Νύχτας” (1974) της Λιλιάνα Καβάνι.

Όμως στο “Μυστικό μας”, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιουβάλ Άντλερ (“Bethlehem”, “The Operative”) φαίνεται ότι είναι απόφασισμένος εξαρχής να μην πάρει κανένα ρίσκο και να μην εξερευνήσει οπτικές που θα μπορούσαν να προσθέσουν βάθος, τόσο στους κεντρικούς του χαρακτήρες όσο και στη χαρτογράφηση της ψυχοσύνθεσης ενός ατόμου βαθιά τραυματισμένου που αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες ότι ο μόνος τρόπος για να λάβει μια -έστω καθυστερημένη δικαίωση- είναι το να λερώσει τα χέρια του με αίμα.

Η Νούμι Ραπάς (“Το Κορίτσι με το Τατουάζ”) έχει μεν τα ερμηνευτικά εργαλεία για να πείσει στον ρόλο της γυναίκας που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν της, αλλά η σκηνοθεσία και το σενάριο του Άντλερ δεν την αφήνουν να μεγαλουργήσει.

Οι Κρις Μεσίνα και Τζόελ Κίναμαν, στους ρόλους του συζύγου και του πρώην διώκτη της, στέκουν σχεδόν διακοσμητικοί δίπλα της, ενώ το φινάλε -που είναι σχεδόν ολόιδιο με αυτό του “Σκοτεινού Ποταμιού” του Κλιντ Ίστγουντ- είναι αμήχανο, καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη κάθαρση για την πρωταγωνίστρια, αλλά και για τον θεατή.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Οκτ. 2020, 13:07
Ενημέρωση: 29 Οκτ. 2020, 11:35
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The secrets we keep (Το μυστικό μας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
22 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos