Σύνοψη: Η ταινία του Trevor Nunn, βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Jennie Rooney το οποίο είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Melita Norwood, μιας βρετανής επιστήμονα που εργαζόταν ως γραμματέας στη British Non-Ferrous Metals Research Association (Βρετανική μυστική ερευνητική υπηρεσία για πυρηνικό πολεμικό εξοπλισμό) και παρείχε σημαντικές μυστικές πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση οι οποίες λέγεται ότι συνέλαβαν σημαντικά στο να αναπτύξει συντομότερα η τελευταία, πυρηνικά όπλα. H κατασκοπική της δραστηριότητα αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά όταν η ίδια ήταν 88 ετών.

Άποψη: Η Judi Dench, έχει αναλάβει το ρόλο της Joan σε μεγαλύτερη ηλικία, η οποία ωστόσο σε μεγάλο βαθμό υποχρησιμοποιείται καθώς η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στις αναμνήσεις της από τα νεανικά της χρόνια, τότε που έλαβαν χώρα τα γεγονότα. 

Το Red Joan  με κάποιο τρόπο καταφέρνει να παρουσιάσει τη γυναίκα που αποτέλεσε την κατάσκοπο με τη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της Μεγάλη Βρετανίας, καθώς και τη σημαντικότερη γυναίκα κατάσκοπο της KGB στη χώρα, ως θύμα των περιστάσεων, παρακολουθηματικό στοιχείο ενός Ρώσου φοιτητή που είχε ερωτευτεί, ανίκανη ή και απρόθυμη πολλές φορές να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Πρόκειται μία γυναίκα που πήρε σημαντικά ρίσκα και με τις πράξεις της καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την πορεία της ιστορίας και όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, φαίνεται να ασχολείται μόνο με τις ερωτικές της περιπέτειες, να προβληματίζεται ελάχιστα για αυτό που κάνει και να μη συνειδητοποιεί καν τις συνέπειες του. Πράγματι, υποβαθμίζονται σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο οι πολιτικές της πεποιθήσεις, αλλά και οι προσωπικές τις ικανότητες με αποτέλεσμα τόσο η ίδια, όσο και η ταινία, να καταλήγουν μετά από λίγο αφόρητα αδιάφορες. 

Κατά τ’ άλλα το Red Joan, με εξαίρεση τα όμορφα κουστούμια εποχής, είναι σαν έργο ελάχιστα ατμοσφαιρικό με ανύπαρκτο σασπένς και ούτε έναν πνευματώδη διάλογο. Με λίγα λόγια ο μόνος λόγος για τον οποίο η ταινία ίσως μείνει στη μνήμη του θεατή είναι το κατόρθωμά της, να σπαταλήσει τόσο θεαματικά την ταλαντούχα ηθοποιό της και την ενδιαφέρουσα, πολύπλοκη ιστορία της.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2019, 12:15
Ενημέρωση: 25 Ιουλίου 2019, 10:39
Τίτλος:
Red Joan (Η κόκκινη Τζόαν)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
101
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos