Σύνοψη: Ο Φρανσουά είναι πέρα για πέρα τσιγκούνης. Το οποιοδήποτε έξοδο τον πανικοβάλλει, οι οικονομίες είναι γι’ αυτόν η απόλυτη ευτυχία, η αποταμίευση το νόημα της ζωής. Έχει οργανώσει την καθημερινότητά του έτσι ώστε να μην ξοδεύει ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται - ακόμη κι όταν πραγματικά το χρειάζεται. Οι ισορροπίες στην ολιγαρκή του ζωή, όμως, θα ανατραπούν τελείως όταν ερωτευτεί μια γοητευτική γυναίκα αλλά και όταν γνωρίσει την κόρη του, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε μέχρι σήμερα. Ο Φρανσουά αποφασίζει να κρύψει την εμμονή του με τις οικονομίες από τις δύο γυναίκες κι έτσι ξεκινά μια σειρά από ξεκαρδιστικά γεγονότα και γκάφες. Γιατί μπορεί τα ψέματα να είναι βολικά, αλλά μερικές φορές πρέπει να πληρώσεις το τίμημα. Ένα πολύ, πολύ υψηλό τίμημα…

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Φρεντ Καβαγιέ

Πώς προσαρμόσατε το σενάριο του “Αρχιτσιγκούνη” για να είναι πραγματικά δικό σας;

Το αρχικό σενάριο είχε ήδη όλα τα βασικά της ιστορίας και τους απίστευτους μηχανισμούς τσιγκουνιάς του πρωταγωνιστή. Απλώς ζήτησα άδεια να το προσαρμόσω με τον δικό μου τρόπο, να κάνω αλλαγές στους διαλόγους και τη πλοκή. Ευτυχώς μου το επέτρεψαν και ένα μήνα μετά τους έφερα τη δική μου εκδοχή - ευτυχώς τους άρεσε πολύ!

Είχατε ήδη στο μυαλό σας τον Ντάνι Μπουν για τον ρόλο του Φρανσουά;

Ήθελα έναν ηθοποιό που να μπορεί να κάνει τους θεατές να γελούν, ακόμη και όταν παίζει κάποιον κακό ή αντιπαθή. Κανονικά ένας σπαγκοραμμένος δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής… Το όνομα του Ντάνι προέκυψε αρκετά νωρίς στη διαδικασία γιατί βρήκα πολύ ενδιαφέρον να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Με το που διάβασε το σενάριο, μας πήρε αμέσως και μας είπε ότι δέχεται το ρόλο, αλλά έχει ελεύθερο χρόνο τον Οκτώβριο - και ήταν Ιούλιος... Δουλέψαμε εννιά εβδομάδες σερί χωρίς ούτε ένα ρεπό - αλλά το καταδιασκέδασα! Και στον Ντάνι βρήκα έναν ενθουσιώδη συνεργάτη με φοβερή πειθαρχία και διάθεση για δουλειά, και αυτό με αποζημίωσε για το φόρτο εργασίας και το άγχος.

Το ενδιαφέρον με την ταινία είναι ότι, πέρα από το βασικό της θέμα, καταφέρνετε να μιλήσετε για πιο σοβαρά θέματα όπως η πατρότητα και η οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι ο κεντρικός χαρακτήρας αποκτά μια συγκινητική πλευρά. Έπρεπε, λοιπόν, να τον ωθήσετε προς εκείνη την κατεύθυνση.

Φυσικά, αλλά ήταν ένας ανοιχτός και ίσος διάλογος. Αυτό που άρεσε στον Ντάνι ήταν το γεγονός ότι η ιστορία, που είναι ουσιαστικά μια κωμωδία, σε οδηγεί σε μια πιο συναισθηματική πλευρά της κατάστασης αυτής. Ήξερε ότι εγώ μπορούσα να ενώσω τις δύο αυτές πτυχές της ιστορίας, παρόλο που συνήθως οι κωμωδίες έχουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα: η συναισθηματική πλευρά είναι κάπως ψεύτικη, βεβιασμένη.

Ας μιλήσουμε λίγο για τη σκηνοθεσία. Οι προηγούμενες ταινίες σας ήταν πολύ κομψές εικαστικά και αυτό ισχύει και στον “Αρχιτσιγκούνη”.

Παρόλο που αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους κωμωδία που έχω κάνει, γνώριζα ότι η επιτυχία της βασίζεται πάνω από όλα στον σωστό ρυθμό. Συχνά, αυτό που υπογραμμίζει το κωμικό σε έναν διάλογο είναι η σιωπή πριν ή μετά, όχι απαραίτητα το ίδιο το αστείο! Αυτό που με τρομάζει περισσότερο στις ταινίες είναι το να κάνουν “κοιλιά” και για το λόγο αυτό κάνω ταινίες σχετικά σύντομες. Έκανα μια προσπάθεια να το εφαρμόσω αυτό και στον “Αρχιτσιγκούνη”, ενώ φρόντισα επίσης η δράση και η ιστορία να υπαγορεύουν την κίνηση της κάμερας, και όχι το αντίθετο.

Πώς βλέπετε τώρα την πρώτη σας εμπειρία στην κωμωδία; Θα επηρεάσει τις μελλοντικές σας επιλογές;

Ειλικρινά ελπίζω να κάνω κι άλλη κωμωδία μια μέρα αλλά θέλω να κάνω κι άλλα θρίλερ. Στην πραγματικότητα, θέλω γενικά να συνεχίσω να κάνω ταινίες, είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε. Μάλιστα, είμαι περισσότερο θεατής παρά σκηνοθέτης: βλέπω ταινίες ανάλογα με το πώς μπορούν να με εμπνεύσουν οι ταινίες αυτές, ανεξάρτητα από το είδος τους. Έτσι θέλω να δουλεύω και ως σκηνοθέτης, αν και ξέρω ότι αυτή η νοοτροπία δεν είναι συνηθισμένη ή και δημοφιλής στη Γαλλία. Θα ήθελα να κάνω ένα γουέστερν, για παράδειγμα, ή μια ταινία για ιππότες. Έχω και μια ιδέα για μια ταινία που έχει να κάνει με επιβίωση στην άγρια φύση, στις χιονισμένες εκτάσεις του Καναδά. Όπως λέει και ο Φρανσουά στο τέλος της ταινίας: “Περιμένετε και θα δείτε!”.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Ιουνίου 2017, 19:29
Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2017, 10:02
Τίτλος:
Radin! (Ο αρχιτσιγκούνης)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Ιουνίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos