Ο χορός της ζωής μου

Ο χορός της ζωής μου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η ζωή του διεθνούς φήμης χορευτή Κάρλος Ακόστα από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στην Αβάνα ως την συμμετοχή του στις μεγαλύτερες ακαδημίες μπαλέτου.

Άποψη: Στο biopic της Ιθίαρ Μπογιαΐν είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει ένας βασικός πρωταγωνιστής. Στην τρίτη της ταινία με σεναριογράφο τον σύζυγό της, Πολ Λάβερτι (του “I, Daniel Blake”), ο Ακόστα είναι σίγουρα ο εξέχων χαρακτήρας όμως η σχέση αγάπης-μίσους με τον πατέρα του αλλά και το μπαλέτο πολλές φορές κυριαρχούν υπέρ του δέοντος στην ιστορία που προσπαθεί ο ίδιος να αφηγηθεί.

Γεννημένος με ταλέντο και μέσα στη φτώχεια, ο μικρός Ακόστα υποχρεώνεται από τον πατέρα του να ακολουθήσει κάτι που δεν τον γεμίζει ως παιδί. Η αντιδραστικότητά του ωστόσο δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την βιαιότητα του πατέρα και εκεί η Μπογιαΐν βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει με σοκαριστική και παράλληλα χορευτική γλώσσα για κάποια από τα πρώτα δεινά που γεύτηκε ο πρωταγωνιστής από την τέχνη του χορού.

Ο πραγματικός Κάρλος Ακόστα θα είναι παρών σε όλη την διάρκεια της ταινίας ολοκληρώνοντας την αφήγηση με μία παράσταση χορού σαν να αποτυπώνει την ζωή του σε κινήσεις και η εναλλαγή θα συμβαίνει με flashbacks στο παρελθόν ώστε το κοινό να έχει και το κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο. Συνολικά, με αυτόν τον ιδιόρρυθμο τρόπο, η σκηνοθεσία δεν συνδράμει θετικά στο “Yuli” και αρκετές είναι οι φορές που υπερκαλύπτει με τα τεχνάσματά της την πραγματική ουσία της βιογραφικής ταινίας ενώ θέλοντας να αγγίξει όλες τις πτυχές της ζωής του πρωταγωνιστή συχνά στριμώχνει λεπτομέρειες στο μοντάζ απλά για να χωρέσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, το “Yuli” αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμα art performance, ένα υβρίδιο ταινίας και χορογραφίας, που δεν δείχνει να κατανοεί τον ίδιο του τον εαυτό αλλά παρόλα αυτά αποζητά από το κοινό μία αποδοχή λόγω ονόματος και φήμης και επειδή εν τέλει κατορθώνει βγάλει τον συναισθηματισμό μιας αληθινής ιστορίας.

Και σίγουρα η ζωή του Κάρλος Ακόστα δεν είναι μία ιστορία κοινή ή φυσιολογική. Τουναντίον, είναι γεμάτη εκρήξεις και δράματα, άκρως ενδιαφέρουσα αλλά ελλιπώς κινηματογραφημένη για την μεγάλη οθόνη.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Aug 2019, 16:49
Ενημέρωση: 8 Aug 2019, 12:56
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο χορός της ζωής μου (Yuli)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Αυγούστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos