Nebraska

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα.
Nebraska - κριτική ταινίας

Γλυκόπικρη ντραμεντί υψηλότατου επιπέδου

Μέγας μάστορας ο Αλεξάντερ Πέιν, δεν θα βαρεθώ ποτέ να το γράφω. Ο Ελληνοαμερικανός δημιουργός είναι ένας τρομερός γνώστης και αναλυτής της ψυχοσύνθεσης του μέσου Αμερικανού μικροαστού και το αποδεικνύει ξανά εδώ, σε αυτό το πικρόχολο, κυνικό και τελικά μελαγχολικό φιλμικό ποίημα, έστω και αν αυτή την φορά το σενάριο δεν είναι δικό του.

Το ταξίδι του πεισματάρη αλκοολικού γεροξεκούτη πρωταγωνιστή του δεν έχει καμία -κοινή- λογική μεν, αλλά αν το καλοσκεφτείς αποτελεί την μοναδική διέξοδο από την μίζερη πραγματικότητα και το αδιέξοδο που έχει στήσει σχεδόν σε κάθε άνθρωπο της ηλικίας του και το οποίο η συντριπτική τους πλειοψηφία αναμένει παθητικά, σχεδόν σε αδράνεια.

Τούτος εδώ, έστω και σαν ένας παραλλαγμένος περήφανος Δον Κιχώτης, θα διεκδικήσει το όνειρο και τελικά την γαλήνη έστω και μέσα από το παράλογο και με την ερμηνεία του (αλλά και των υπολοίπων), θα μας καθηλώσει, θα τον νοιαστούμε.

Μαζί με την εκπληκτική φωτογραφία, το "δηλητηριώδες" και πολύ εύστοχο σενάριο, αλλά και την ανθρώπινη μέχρι το μεδούλι ιστορία που στήνει εδώ ο Πέιν με τα ευτράπελά της, δημιουργεί μια μεταλλαγμένη φιλμική americana ευτυχία, γεμάτη τρυφερότητα και συγκίνηση, ένα road movie αυτογνωσίας που θα κάνεις κτήμα σου.

Να αγαπάτε τους γονείς σας και να μην τους παραμελείτε ποτέ, ε;

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιαν. 2014, 17:29
Ενημέρωση: 30 Ιαν. 2014, 14:38
Τίτλος:
Nebraska (Νεμπράσκα)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
121
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos