Απροσπέλαστη ομορφιά

Ο Μike Leigh ανέκαθεν έπλαθε ταινίες βασισμένες σε χαρακτήρες και δυναμικά σχέσεων, πασπαλισμένα με άφθονο  βρετανικό φλεγματικό χιούμορ. O Mr Turner προχωρά το σινεμά του σκηνοθέτη ένα βήμα πιο μακριά, αφού εδώ, απόλυτα ταιριαστά με την ιστορία, η εικόνα δεσπόζει, εντυπωσιακή σαν ένας κινούμενος πίνακας, κατά την παράδοση που θέλει τα φιλμ που αναφέρονται σε ζωγράφους να εντοιχίζουν την τέχνη τους.

Ο Timothy Spall ενσαρκώνει, σε έναν από τους ρόλους της ζωής του, έναν άνθρωπο που “ζωγραφίζει σαν παιδί”, δηλαδή τόσο αυθεντικά και συμπεριφέρεται σα θυμωμένο παιδί, δηλαδή τόσο σκληρά. Πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να του προσάψουν κάποια διάγνωση, σε κάθε περίπτωση το ταλέντο του φαίνεται πως κλιμακώνονταν αντιστρόφως ανάλογα με τον ανθρωπισμό του. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος αυτός πιθανώς βίωσε την αγάπη με το δικό του τρόπο, μοναχικά, αποστασιοποιημένα και σίγουρα με ενσωματωμένο στο χέρι του το πινέλο.

Η φωτογραφία της ταινίας ανακατεύει τις εικόνες με υδάτινες μπογιές και ο θεατής την απολαμβάνει μαζί με τα στρογγυλή και ταυτόχρονα αιχμηρή εκφορά της αγγλικής γλώσσας από τους χαρακτήρες. Όμως, δύσκολα η καρδιά του συμμετέχει στο βίωμα του ήρωα, σε ένα φιλμ που δεν καταφέρνει να σε εντάξει στον κόσμο του, αλλά επιβάλλει την αποστασιοποίηση, σαν πίνακας σκληρός μέσα στην απροσπέλαστη ομορφιά του.

 

Πρώτη δημοσίευση: 8 Ιαν. 2015, 19:02
Ενημέρωση: 15 Ιαν. 2015, 12:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Mr. Turner (Ο κύριος Τέρνερ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
149
Εταιρία διανομής: 
Release: 
8 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos