Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο (1971)

Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο (1971) - κριτική ταινίας

Ο ληστής Λινκ Στιούαρτ (Τσαρλς Μπρόνσον) συνεταιρίζεται με τον Γκος (Αλέν Ντελόν) για να ληστέψουν ένα τρένο. Στο τρένο όμως, από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον ταξιδεύει και ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι- σωματοφύλακες του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Προεδρο των ΗΠΑ. Ο Γκος όμως, αφου επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον ένα από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος, Κουρόντα (Tοσίρο Μιφούνε) ορκίζεται εκδίκηση, δινόντας στον εαυτό του προθεσμία 7 ημέρων για να πάει το σπαθί πίσω στον Ιαπωνα πρέσβη, διαφορετικά θα προχωρήσει σε Σεπούκου (χαρακίρι), ως την ένδειξη αποτυχίας του.

Μετά την ολοκλήρωση της ληστείας ο Γκος θα προσπαθήσει να σκοτώσει τον Λινκ για να πάρει ολοκληρη την λεία μόνος του. Ο Λινκ θα μείνει αναίσθητος μετά από την αποτυχημένη αποπειρα δολοφονίας του, και ο Γκος θα εξαφανιστεί μαζί με την λεία της ληστείας. Ο Λινκ αφού ξυπνήσει θα πάει στους Ιαπωνες και θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζι τους για να εντοπίσουν τον Γκος, προκειμένου να γλυτώσει το κεφάλι του, αλλά συνειδητοποιεί ότι ο Κουρόντα θα σκοτώσει τον Γκος αμέσως, εμποδίζοντάς τον να πάρει πίσω το μερίδιο του από τα κλεμμένα λάφυρα από τον πρώην συνεργάτη του στην ληστεία. Γνωρίζοντας αυτό, ο Λινκ επανειλημμένα προσπαθεί να ξεφύγει από τον Κουρόντα, για να ματαιώσει το χαρακίρι του σαμουράι και να καταφέρει να πάρει το μερίδιο του από την ληστεία.

Κτίζοντας πάνω στις βάσεις του υπέροχου "The Good, The Bad and The Ugly"(1966) ο σκηνοθέτης Terence Young, αποδίδει αυτά τα χαρακτηριστικά στους 3 ήρωες του έργου: Ο Link είναι ο "καλός", ο Gauche είναι ο "κακός" και -ελλείψει άλλων χαρακτηρισμών...-o Kuroda είναι ο "ασχημος".
Νομοτελειακά, ο "καλός" κερδίζει", αλλά σε αυτό το έργο η "νικη" δεν έρχεται ανώδυνα....
Βέβαια ο ολιγαρκής Kuroda έχει ήδη διδάξει στον αγροίκο πιστολά Link αξίες τιμής και σεβασμού, που ποτέ του δεν θα φανταζόταν, οπότε και η απότιση φόρου τιμής από τον Link στο τέλος είναι αναμενόμενη και ο Link θα υποσχεθεί στον Kuroda κάτι πολυ σημαντικό.......

Πρώτη δημοσίευση: 15 Aug 2019, 12:49
Ενημέρωση: 22 Aug 2019, 03:28
Τίτλος:
Μονομαχία στον κόκκινο ήλιο (1971) (Soleil rouge)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
15 Αυγούστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos