Μια λευκή, λευκή ημέρα

Μια λευκή, λευκή ημέρα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του, την οποία είχε χάσει λίγο καιρό πριν σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος.  Οι υποψίες του όμως, εξελίσσονται σε ψύχωση που κορυφώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του.

Άποψη: Aργόσυρτο και βραδύκαυστο δράμα που μιλά για την απώλεια και την εκδίκηση, με τρόπο αρχικά γοητευτικό, στη συνέχεια ανησυχητικά μινιμαλιστικό και τελικά out of focus μάλλον απογοητευτικό. Ο σκηνοθέτης του υπερφίαλου και υπερεκτιμημένου "Winter Brothers" επιλέγει έναν κλασσικό τρόπο αφήγησης για να περιγράψει και να αποτυπώσει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και το εσωτερικό δράμα που βιώνει ο (εξαιρετικός) πρωταγωνιστής του. 

Συνδέει (άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε μάλλον όχι, εκτός τόνου) σκληρό σκανδιναβικό ρεαλισμό με στιγμές ποιητικής οπτικής, βγάζει απρόσμενη ένταση σε μερικές στιγμές, σε γενικές γραμμές όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εγκεφαλικό σαν προσέγγιση από ότι θα έπρεπε, παθογένεια που αποθεώνεται στο τέλος της "λύτρωσης" που όμως δεν διαδραματίσει τον ρόλο που θα της άξιζε στην ταινία και τελικα μάλον αποδυναμώνει ένα ενδιαφέρον φιλμ.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

"Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος  από ένα ισλανδικό γνωμικό, που λέει πως όταν ο λευκός ουρανός χάνεται στο λευκό των χιονισμένων τοπίων, το όριο ανάμεσα στους ουρανούς και τη γη εξαφανίζεται και οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς. Με έλκουν ιδιαίτερα πράγματα που βρίσκω μυστηριώδη και φέρουν μια αμφισημία. Τα κρυμμένα πράγματα είναι γεμάτα από δυνατότητες και πυροδοτούν τη φαντασία. Ίσως το πιο σημαντικό μου κίνητρο είναι το πάθος και η επιθυμία να εξερευνώ το άγνωστο. Για εμένα αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη στην αγάπη..."

Πρώτη δημοσίευση: 16 Ιαν. 2020, 18:06
Ενημέρωση: 23 Ιαν. 2020, 04:57
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Μια λευκή, λευκή ημέρα (Hvítur, hvítur dagur )
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
109
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos