The Man Who Killed Don Quixote

The Man Who Killed Don Quixote - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Τόμπι, ένας κυνικός σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, βρίσκεται παγιδευμένος στις εξωφρενικές παραισθήσεις ενός γέρου Ισπανού τσαγκάρη που πιστεύει ότι είναι ο Δον Κιχώτης. Κατά τη διάρκεια των κωμικών περιπετειών τους, ο Τόμπι έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας ταινίας που σκηνοθέτησε στα νιάτα του ιδεαλισμού του. Η ταινία έχει αλλάξει τα όνειρα ενός μικρού χωριού της Ισπανίας για πάντα. Μπορεί άραγε να επανορθώσει και να βρει την ανθρωπιά του; Μπορεί ο Δον Κιχώτης να επιβιώσει της παραφροσύνης του; Σε αυτό το ταξίδι εμφανίζονται δαίμονες υπαρκτοί κι ανύπαρκτοι, μοντέρνοι και μεσαιωνικοί. Κόρες σώζονται, ιππότες μονομαχούν, γίγαντες σφαγιάζονται και οι γυναίκες βγάζουν μούσια. Η πραγματικότητα και η φαντασία μπερδεύονται καταλήγοντας σε φαντασμαγορικό τέλος.

Άποψη: Ο Τέρι Γκίλιαμ, όπως και οι ήρωές του εδώ, ο Δον Κιχώτης και ο Τόμπι, είναι "καταδικασμένος" να ζει σε έναν κινηματογραφικό κόσμο αχαλίνωτης φαντασίας και μαγικών παραισθήσεων. Ευτυχώς για όλους μας.

Στο "The man who killed Don Quixote", διακατέχεται και από άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βασικού ήρωά του: αθεράπευτο ρομαντισμό, πάθος, κατακλυσμικό συναίσθμα, οπτικό σουρρεαλισμό, δηκτικό χιούμορ. Ένας "καταραμένος" ήρωας μεταφέρεται στο πανί (μετά από πολλά χρόνια απίστευτων αντιξοοτήτων) από έναν "καταραμένο" δημιουργό, στην ταινία της ζωής του, όπως ο ίδιος δήλωσε πολλές φορές. 

Ναι, ΔΕΝ θα μπορούσε αυτό το φιλμ να διαθέτει ειρμό, σύνταξη στο μοντάζ, συνέπεια στην αφήγηση, ειδικά στο δεύτερο μισό όπου συμβαίνουν πολλά και διάφορα, τρικυμιώδη, αλλά και τρομερά απολαυστικά. Το "The man who killed Don Quixote" είναι ένα χαοτικό, μαγευτικό κατά διαστήματα, βαρυφορτωμένο σε κάποια άλλα, κινηματογραφικό δημιούργημα (του οποίου και μόνο η ολοκλήρωση συνιστά άθλο), ένα ερωτικό γράμμα στο παράλογο της μαγείας και στο οργιώδες της φαντασίας που θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και παραφροσύνης, κάπου αλλοπρόσαλλα στημένο, κάπου υπέροχα αντιφατικό. Εξαιρετικός ο Τζόναθαν Πράις, εντελώς miscast ο άχαρος και μονοδιάστατος Άνταμ Ντράιβερ. 

Πρώτη δημοσίευση: 6 Σεπτεμβρίου 2018, 15:01
Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2018, 17:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Man Who Killed Don Quixote (Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
132
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos