Μαϊσάμπελ

Μαϊσάμπελ - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Στην Ισπανία, μια γυναίκα έχει χάσει τον άντρα της εξαιτίας μιας δολοφονικής επίθεσης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Έντεκα χρόνια μετά την απώλεια του συζύγου, αποφασίζει να μαζέψει το κουράγιο της και να κάνει κάτι ανήκουστο: να επισκεφτεί στη φυλακή και να συναντήσει το δολοφόνο του άντρα της. 

Άποψη: Μια πραγματική ιστορία για έναν Ισπανό πολιτικό που δολοφονήθηκε από Βάσκους αυτονομιστές αφήνοντας πίσω μια χήρα και ένα παιδί είναι η ιστορία με την οποία καταπιάνεται η Ισπανίδα σκηνοθέτρια Iciar Bollain σε μια ταινία που έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην χώρα της και απέσπασε τρία βραβεία Goya για Α΄ Γυναικείο Ρόλο, Β΄ Αντρικό και πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού.

Η ευαισθησία της σκηνοθέτριας είναι πασίδηλη στον τρόπο με τον οποίο αφηγείται μια ιστορία μετάνοιας και συγχώρεσης, αλλαγής και αναγέννησης, εξομολόγησης και δικαίωσης.

Η Maixabel Lasa είναι μια γυναίκα που αγαπούσε πολύ τον άντρα της και σίγουρα της στοίχισε πολύ η απώλεια. Όσο προχωράει όμως η ώρα, όλο και περισσότερο νιώθει την ανάγκη να κλείσει ένα ανοιχτό κεφάλαιο που έχει μείνει μέσα της, μιας και ο άνθρωπος που ευθύνεται για τον θάνατό του είναι ζωντανός και μετανοημένος, αποκηρύσσοντας πλέον την βία και τον ένοπλο αγώνα. Η κόρη αντίθετα διαχειρίζεται πιο δύσκολα την αλλαγή και την ανάγκη του κρατούμενου, εκφράζοντας συνεχώς τις διαφωνίες της σε μια πράξη που μοιάζει της μοίρας γραφτό να γίνει.

Και αυτό διότι η σκηνοθέτρια ακολουθεί by the book όλα τα γεγονότα, χωρίς flashback και αναπολήσεις να βαραίνουν την πλοκή της, που όμως εν τέλει μοιάζει κάπως απογυμνωμένη από γεγονότα.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας μετατρέπεται σε μια διαλογική ταινία δωματίου με δύο ανθρώπους που προσπαθούν να συνυπάρξουν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Οι ερμηνείες των Blanca Portillo (Volver, Broken Embraces) και Luis Tosar (Miami Vice) προσθέτουν πολλά στους χαρακτήρες τους και στην τραγικότητα της θέσης τους.

Σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας όπου η μία προσπαθεί να διαχειριστεί τον θρήνο της και τις έννοιες ζωής-θανάτου και ένας που προσπαθεί να διαχειριστεί το έγκλημά του που τον βαραίνει και που για έναν «ανώτερο» σκοπό διέπραξε.

Μέσα στην απλότητά της κρύβει πολλά μηνύματα για την πολιτική σκηνή, για την πάγια θέση περί βασκικής αυτονομίας αλλά και για την βία και τα όρια της, μόνο που η ιστορία τελικά κλείνεται κάπως στα στενά όρια της φυλακής στην οποία συναντιούνται οι δύο χαρακτήρες και έτσι δεν γενικεύεται και δεν επεκτείνεται σε ένα μεγαλύτερο σχόλιο, που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο γεγονός ούτε την Ισπανία αλλά ευρύτερα την έκρυθμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής μας.

Δυνατή συναισθηματικά αλλά αρκετά ουδέτερη και άοσμη όταν θίγονται ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια της ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Ιουνίου 2022, 02:43
Ενημέρωση: 7 Ιουλίου 2022, 01:33
Τίτλος:
Μαϊσάμπελ (Maixabel)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Greatest Hits

The Greatest Hits

Θα το βρείτε: Disney+

Σύνοψη: Μετά τον χαμό του φίλου της, Μαξ, σε τροχαίο δυστύχημα, η Χάριετ βιώνει...
1 ημέρα
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos