Σύνοψη: Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, η Katherine υποχρεώνεται να παντρευτεί έναν άντρα πολύ μεγαλύτερο της, ωστόσο η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει ένα νεαρό εργάτη που δουλεύει στην έπαυλη.

Άποψη: Βασισμένη στο βιβλίο του Nikolai Leskou Lady Macbeth of the Mtsensk District, η ταινία του William Oldroyd ακολουθεί τη ζωή της Katherine (Florence Pugh) από την ημέρα που υποχρεώνεται να παντρευτεί τον Alexander (Paul Hilton). Για εκείνη τότε ξεκινά μια ζωή γεμάτη καταπίεση υπό το αυστηρό βλέμμα του πεθερού της (Christopher Fairbank) μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Sebastian (Cosmo Jarvis) που πυροδοτεί την αποφασιστικότητα της να απαλλαγεί από αυτή τη ζωή, ακόμα και αν χρειαστεί να διαπράξει εγκλήματα προκειμένου να τα καταφέρει.

Το σενάριο, γραμμένο από την Alice Birch, καταφέρνει να διατηρήσει μια αξιοθαύμαστη ισορροπία στη σκιαγράφηση της Katherine, αποφεύγοντας να την παρουσιάσει σαν τέρας παρά τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττει. Αντίθετα, καταφέρνει να πλάσει ένα τρισδιάστατο χαρακτήρα και να υπογραμμίσει τις συνθήκες και τις αιτίες που την οδηγούν σε αυτές τις πράξεις, μιλώντας παράλληλα και για την καταπίεση την οποία βίωναν οι γυναίκες της εποχής. Ευρηματική είναι η χρήση του χαρακτήρα της υπηρέτριας, της Anna (Naomi Ackie),η οποία τόσο λόγω του φύλου της όσο και της θέσης της, αντιμετωπίζει τον εξευτελισμό και ζει μέσα στο φόβο, ωστόσο διατηρεί την ανθρωπιά της, τονίζοντας έτσι την σκληρότητα που χαρακτηρίζει την Katherine.

Το μινιμαλιστικό σκηνικό της ταινίας συστήνει άμεσα στο θεατή την αυστηρότητα με την οποία είναι αντιμέτωπη η Katherine ενώ παράλληλα κάνει σαφές το πόσο λίγα ερεθίσματα υπάρχουν στο περιβάλλον της που θα μπορούσαν να της εξάψουν το ενδιαφέρον. Η εξαιρετική φωτογραφία της Ari Wegner που κινηματογραφεί με μουντά και σκούρα χρώματα τη φύση που περιβάλλει την έπαυλη και η χρήση κάδρων που τονίζουν το πόσο μόνη είναι η ηρωίδα στα εσωτερικά πλάνα, καθοδηγούν το θεατή στο συναισθηματικό ταξίδι που ακολουθεί η Katherine. Ωστόσο ο ρυθμός της ταινίας παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια, χωρίς συναισθηματικές διαβαθμίσεις, με αποτέλεσμα να στερεί από το θεατή στο τέλος το αίσθημα της κάθαρσης.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες, με πιο αξιοσημείωτες αυτές της Pugh και της Ackie. Η Naomi Ackie, έχοντας ελάχιστα κομμάτια διαλόγου, είναι σε θέση να αποτυπώσει το εύρος των συναισθημάτων που βιώνει η Anna ενώ η Florence Pugh, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή της σε ταινία μεγάλου μήκους, καταφέρνει μέσα από μια ερμηνεία χωρίς υπερβολές και ξεσπάσματα να αποδώσει τη σκληρότητα και παθογένεια του χαρακτήρα, κάνοντας συχνά το θεατή να ανατριχιάσει με το πόσο αδίστακτη είναι η ηρωίδα που υποδύεται.

Το Lady Macbeth, ένα έργο με στοιχεία τόσο δράματος εποχής όσο και ψυχολογικού θρίλερ, δρα περισσότερο σα θεατρικό έργο ερευνώντας το εδώ και το τώρα των όσων κινούν τις πράξεις της πρωταγωνίστριας, χωρίς να προσφέρει καμία πληροφορία για το ποια ήταν πριν την ημέρα του γάμου της και επικεντρώνεται σε μια ψυχολογική σκιαγράφηση της. Αν και διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο, στο τέλος μοιάζει ανολοκλήρωτο αφήνοντας το θεατή μετέωρο.

Μυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοε. 2017, 13:24
Ενημέρωση: 7 Δεκ. 2017, 12:54
Τίτλος:
Lady Macbeth (Λαίδη Μάκμπεθ)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos