Σύνοψη: Η ταινία εμπνέεται από την αξέχαστη αληθινή ιστορία του K-141 KURSK, ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς στον ανατολικό Αρκτικό ωκεανό, τον Αύγουστο του 2000. Επρόκειτο για μια απλή ναυτική άσκηση που όμως είχε τραγική κατάληξη, με τη ρωσική κυβέρνηση να αρνείται – για πέντε μέρες – τη βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις, προτού τελικά συμφωνήσει να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης.

Άποψη: Προφανώς και ο Τόμας Βίντερμπεργκ διατηρεί στιβαρά και απόλυτα τον έλεγχο του "Kursk", προφανώς όχι του υποβρυχίου που βυθίστηκε, αλλά του φιλμ συνολικά, χάρισμα που τον διακρίνει μέχρι τώρα στην καριέρα του. Και προσπαθεί και πάλι να ενδοσκοπήσει στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία σε καταστάσεις στρες και λύπης, ενδεχόμενης απώλειας και αυξημένης συναισθηματικής πίεσης. 

Κια μπορεί να δείνει κάπως μουδιασμένος να συγχρονίσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πρώτη ύλη, έστω και αν βασίζεται σε αληθινή ιστορία, γεγονός που μάλλον αποτελεί και την κατάρα του στην ταινία, δεδομένου ότι το συμβάν είναι σχετικά πρόσφατο (λιγότερο από 20ετία) και το τέλος προδιαγεγραμμένο. Δεν το βοηθά και το μάλλον αναιμικό σενάριο του Ρόμπερτ Ροντάτ (ναι μεν Saving Private Ryan & Thor Dark World, αλλά και The Patriot & The catcher was a spy στο βιογραφικό του...), με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να ισορροπήσει το ισοσκελές τρίγωνο πάνω στο οποίο στήνει την ταινία του από τη στιγμή της βύθισης του υποβρυχίου: το δράμα των εγκλωβισμένων ναυτών (εκεί βρίσκεται πιο κοντά στο στοιχείο του με σωστό σασπένς και θεαματικές σκηνές), το δράμα των οικογενειών τους (με overdrama σκηνές που κουράζουν) και τις συντονισμένες (;) ενέργειες Ρώσων και Βρετανών αξιωματούχων για την διάσωση (με αδέξια ψυχροπολεμική επίχρωση, αλλά και αδυναμία να εκφράσει ουσιαστικό πολιτικό σχόλιο και κριτική). 

Πρώτη δημοσίευση: 7 Δεκ. 2018, 04:16
Ενημέρωση: 13 Δεκ. 2018, 12:29
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Kursk (Kursk, η τελευταία αποστολή)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Δεκεμβρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ