Ο Gilles Lellouche πρωταγωνιστεί ως ο Ματιέ, ένας ασυνήθιστος και αφοσιωμένος διπλωμάτης που δέχεται μια απόσπαση στο Ιρκούτσκ ως επικεφαλής της Alliance Française της Σιβηρίας.

Ελπίζει ότι η αλλαγή αυτή θα είναι καλή για την οικογένειά του και τον γάμο του... Σύντομα όμως οι επιλογές του τον φέρνουν σε αντίθεση με τις τοπικές αρχές.

Ξαφνικά βρίσκεται κατηγορούμενος για ένα τρομερό έγκλημα, και πολύ σύντομα συνειδητοποιεί ότι κάποιος έχει κατασκευάσει μια υπόθεση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Φυλακισμένος και απομονωμένος, ο Ματιέ δεν έχει πού να στραφεί. Η υπεράσπιση του εαυτού του είναι αδύνατη, οι γαλλικές αρχές δεν μπορούν να τον βοηθήσουν -- μόνο μία επιλογή φαίνεται να υπάρχει... να προσπαθήσει μόνος του να δραπετεύσει.

Kompromat είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τα κατασκευασμένα ενοχοποιητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται με σκοπό να πλήξουν την προσωπική και δημόσια εικόνα κάποιου σημαντικού προσώπου.

Αυτό συμβαίνει και με τον πρωταγωνιστή μας στην ταινία του Ζερόμ Σαλ, όπου ο Διευθυντής του Alliance Française στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας προσπαθεί να στήσει καλλιτεχνικά δρώμενα με σκοπό να παρουσιάσει την γαλλική κουλτούρα στην περιοχή, όμως δεν τα καταφέρνει ακριβώς καλά και με αποκορύφωμα μια παράσταση μπαλέτου με έντονο ομοφυλοφυλικό στοιχείο, η οποία προκαλεί την απέχθεια και τον εκνευρισμό του πλούσιου Ρώσου (με διασυνδέσεις στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών) που την χρηματοδότησε, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί. Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που οι Ρώσοι κατασλευάζουν ολόκληρη πλεκτάνη εναντίον του, με κατηγορίες για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και κακοποίηση της μικρής κόρης του; 

Από εκεί και στο εξής ξεκινά μια οδύσσεια για τον Ματιέ (που υποδύεται με φυσικότητα ο Ζιλ Λελούς), καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι την σκληρότητα των σιβηρικών φυλακών, περνά χρόνο στην απομόνωση, καταφέρνει να δραπετεύσει, διασχίζει την μισή Ρωσία, απευθύνεται στην γαλλική πρεσβεία και αρκετά άλλα που δεν θα τα αποκαλύψουμε, αλλά είναι όλα ζόρικα και στρυφνά, με αρκετά κλισέ, ορισμένες ευκολίες που μάλλον αποδυναμώνουν το στοιχείο του ρεαλισμού που η ταινία επιδιώκει σαν στήριγμά της, από τη στιγμή μάλιστα που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, ασχέτως βέβαια αν αρκετά έχουν αλλάξει μυθοπλαστικά, προφανώς ειδικά πρόσωπα, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με πολλούς Ρώσους που ζουν ακόμα εκεί, εκείνους που βοήθησαν τον κεντρικό ήρωα μεταγενέστερα 

Η ταινία είναι αρκετά gritty και αγχωτική όπως από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να καταλήξει αν θέλει να γίνει ένα καθαρόαιμο θρίλερ, ή μια δραματική περιπέτεια ενός ανθρώπου που είναι αθώος, ενώ παράληλλα ερωτεύεται και την σύζυγο του γιου ενός εκ των αξιωματούχων της ρώσικης μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών), το οποίο παρά την μαγνητική (για μία ακόμη φορά) παρουσία της Τζοάννα Κούλιγκ, είναι μάλλον αχρείαστο με την έκταση που του δίνεται και αφαιρεί από την αγωνία του ανθρωποκυνηγητού, στο οποίο θα έπρεπε η το φιλμ να εστιάσει περισσότερο. 

Ξεπερνά πάντως σίγουρα τον μέσο όρο. 

Πρώτη δημοσίευση: 25 Μαΐου 2023, 18:01
Ενημέρωση: 1 Ιουνίου 2023, 01:59
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Kompromat (Η μέθοδος Κομπρομάτ)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
127
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Μαϊου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos