Κολύμπα, ή αλλιώς... βυθίσου

Κολύμπα, ή αλλιώς... βυθίσου - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το «Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου», η νέα ταινία του Gilles Lellouche είναι μία κωμωδία με οικεία αισθητική και μοτίβο σε όσους παρακολουθούν τον γαλλικό κινηματογράφο. Επιστρατεύοντας ένα ηχηρό γαλλικό καστ, με ονόματα όπως Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade αλλά και Virginie Efira, η ταινία ασχολείται με μία ανδρική – ερασιτεχνική- ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, που επιχειρεί να διαγωνιστεί σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Άποψη: Καθώς, λοιπόν, ξεκινάει η προπόνηση, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται διάφορες ανθρώπινες καταστάσεις, που ταλαιπωρούν την ψυχοσύνθεση της παρέας αυτής. Ο Bertrand (Amalric) βιώνει κατάθλιψη, ο Laurent (Canet) έχει μόλις χωρίσει, ο Marcus (βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης για τέταρτη φορά), ο Simon (Anglade), ξεπεσμένος μουσικός προσπαθεί να αποκτήσει κάποια σχέση με την έφηβη κόρη του. Η προπονήτριά τους όμως Delphine (Efira) δεν βρίσκεται σε καλύτερη ψυχολογική θέση, αφού όταν δεν τους προπονεί – διαβάζοντάς τους, ποιητικά άπαντα ποικίλων κλασικών- βρίσκεται σε συναντήσεις ΑΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινηματογράφησης, η ταινία διαπνέεται από μία υποδόρια αισιοδοξία. Δεν βρίσκεται εκεί για να προβληματίσει μονάχα, ή για να δώσει λύσεις με κάποιον διδακτισμό στα ζητήματα των πρωταγωνιστών. Η πλοκή της ξεδιπλώνεται με έναν αξιόλογα χαρισματικό τρόπο, ώστε να κορυφωθεί η αισιοδοξία της στο τέλος. Μπορεί να -κι έχει- συγκριθεί με την ταινία του Peter Cattaneo ‘Άνδρες με τα όλα τους’/1997, όμως το Κολύμπα έχει μία πιο ρεαλιστική σκοπιά. Μπορεί κανείς να τη δει με σκεπτικισμό, όταν διαβάσει την πλοκή. Όμως, θα εκπλαγεί ευχάριστα όταν συνειδητοποιήσει πως αυτή η χιουμοριστική και συμπονετική ταινία μονάχα αισιοδοξία μπορεί να φέρει.

Φυσικά, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια κενά και φυσικά κάποιοι ρόλοι δεν παρουσιάζονται εις βάθος, αφού οι ατομικές ιστορίες είναι τόσες πολλές, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος του σκηνοθέτη. Η ταινία σαν να ακολουθεί μία πορεία με αρχή, μέση και τέλος, με μπόλικο γέλιο και μία αίσθηση που σε μαγνητίζει, καταλήγοντας στο ότι λύσεις υπάρχουν, και μένει μονάχα να τις διακρίνει κανείς. Δεν θα αλλάξει ο κόσμος, από κάποιο βαρύγδουπο και γιγαντίου μεγέθους περιστατικό, όμως ο καθένας έχει τη δύναμη να αλλάξει τη δική του, μικρή, κι ασήμαντη ζωή, προς το καλύτερο, με μόλις λίγες κινήσεις κι επιλογές. Η μαγεία του γαλλικού σινεμά είναι πως κάτω από το πέπλο της κωμωδίας, υπολανθάνουν σοβαρά ζητήματα, μα ποτέ δεν βαραίνει σε εξαντλητικό σημείο. Δίνεται ένα φως σε θέματα με τα οποία μπορούν να καταπιαστούν οι άνδρες, όταν ειδικά κάποιες κοινωνικές προσδοκίες των ρόλων τους δεν ικανοποιούνται, είτε αυτό σχετίζεται με την ανεργία, είτε με οικογενειακά προβλήματα, είτε με προσωπικές σχέσεις, που θα μπορούσε να εξεταστεί και υπό μία κοινωνιολογική σκοπιά.

Μία όμορφη ταινία, που ίσως να μην μπορεί να παραμείνει στο βάθρο των ηχηρών γαλλικών δημιουργιών, όμως σίγουρα, θα καταφέρει να τρυπώσει στις καρδιές μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Ιουνίου 2019, 12:51
Ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2019, 10:16
Τίτλος:
Κολύμπα, ή αλλιώς... βυθίσου (Le grand bain)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Ιουνίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos