Κατ'οίκον περιορισμός

Κατ'οίκον περιορισμός - κριτική ταινίας

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου κριτικάρει τη δημοτική αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, αντί να προκαλέσει έρευνα ενάντια στον διεφθαρμένο Δήμαρχο, βρίσκεται να κατηγορείται ο ίδιος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρά την ενοχλητική αστυνομική επιτήρηση και τους εκβιασμούς, την προδοσία γνωστών του και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, εκείνος παραμένει σταθερός στις απόψεις του και αρνείται να ζητήσει συγνώμη. Καθώς η ημερομηνία της δίκης του πλησιάζει, έχει άραγε πιθανότητες να κερδίσει σε αυτή τη μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ;

H ταινία του Αλεξέι Γκέρμαν Τζ. επιχειρεί να κριτικάρει την ανυποχώρητη και εκδικητικά προσβλητική εξουσία του κρατικού τέρατος, στηλιτεύοντας την διαφθορά της με μια εύθραστη αλληγορία που τελικά αποδεικνύεται εύστοχη, καθώς παρά το γεγονός πως έχει ενδυθεί τον μανδύα της διανοουμενίστικης στωικότητας, τα βέλη της είναι δηλητηριώδη και τα ερωτήματα που εγείρει,αποκαλυπτικά αναπάντητα.

Στο "Κατ’ Οίκον Περιορισμός", οι περιπέτειες του  ακαδημαϊκού Νταβίντ Οκαλάντζε στη Ρωσία του Πούτιν κατοχυρώνονται με μια μετρημένης έντασης ηρωικότητα και ένα πείσμα προς το δίκαιο της αλήθειας που δεν του επιτρέπει να συμβιβαστεί, να δηλώσει ένοχος για τις κόντρα κατηγορίες που του προσάπτουν, να πάρει αναστολή, να λήξει εκεί το ζήτημα. Ξεροκέφαλος, όχι άγιος ο ίδιος στην προσωπική του ζωή, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει και να συγκρίνεται, πίνει σφηνάκια ικανοποίησης από τη νοσοκόμα, την ηρωική δικηγόρο του, τον αξιωματικό υπηρεσίας που περιφρουρεί την ποινή του, την πρώην σύζυγό του, οι οποίοι όλοι αργά ή γρήγορα παραδέχονται ότι έχει δίκιο, αλλά οφείλουν να υπακούσου τον κρατικό μηχανισμό και τις νόρμες του.

Ο ακαδημαϊκός που αποδεικνύεται μαχητής, έστω και αν η ψυχική και σωματική του υγεία χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου μέχρι την τελική αναμέτρηση στο δικαστήριο που προβλέπεται άνιση.

Ο Μέραμπ Νινίτζε σε μια σωματική ερμηνεία που δεν σου επιτρέπει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του, προσωποποιεί τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού για τις ατομικές ελευθερίες, την δυναότητα έκφρασης, τα δικαιώματα του απλού ανθρώπου, μέσα στους τοίχους ενός διαμερίσματος σε ένα φιλμ ξεκάθαρης θεατρικής δόμησης, αλλά με το ελεύθερο πνεύμα να μην περιορίζεται εκεί. Ποτέ.  

Η σχεδόν θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού υπερβατικότητα του ήρωά μας στο φινάλε και η συνειδητοποίηση της ματαιότητας της πεισματικής του συμπεριφοράς και του τιμήματος που επέλεξε να χρεωθεί, δεν οδηγούν μεν ακριβώς σε λύτρωση, παρά σε μια συγκινητική διαπίστωση πως κάθε μικρή νίκη ελαφρύνει την συνειδησή σου, κάθε απώλεια σε χαλυβδώνει ψυχικά και σε εξυψώνει πνευματικά κουρδίζοντας την ηθική σου πυξίδα.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Μαΐου 2022, 00:59
Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2022, 01:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Κατ'οίκον περιορισμός (Delo)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Μαϊου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Kill Boksoon

Kill Boksoon

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η Gil Boksoon ζει μια διπλή ζωή: είναι επαγγελματίας δολοφόνος και μητέρα μιας...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
48310
Feelgood
7387
Tanweer
6351
Tanweer
4775