Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις το “Jurassic World” όχι όμως και για έλλειψη φιλοδοξίας. Άλλωστε πρόκειται για μια ταινία που, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να μας κάνει να “ξεχάσουμε” ότι μεταξύ αυτής και του υπερεπιτυχημένου “Jurassic Park” του Στίβεν Σπίλμπεργκ μεσολάβησαν δύο ακόμη sequels – εκ των οποίων το ένα σκηνοθέτησε ο ίδιος ο πάλαι ποτέ παραμυθάς του Hollywood – καθώς με βάση την πλοκή του ο νυν ιδιοκτήτης του πάρκου που εδρεύει στη Νήσο Νούμπλαρ όχι μόνο ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης αμέσως μετά το θάνατο του οραματιστή Τζον Χάμοντ (τον οποίον υποδύθηκε ο αείμνηστος Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο), αλλά και κατάφερε να στήσει το φαντασμαγορικό πάρκο δεινοσαύρων που εκείνος πάντα ονειρευόταν.

Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ημέρα όπου το υπερσύχρονο αυτό πάρκο αναψυχής άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στους επισκέπτες, η ανάγκη για όλο και ογκοδέστερους, πιο φασαριόζικους και σαφώς πιο αιμοβόρους δεινοσαύρους έχει γίνει επιτακτική, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, το φιλοθέαμον κοινό (εντός και... εκτός της ταινίας) έχει αρχίσει να συνηθίζει στη θέα τους. Αυτή, ακριβώς, η αυτοαναφορικότητα αποτελεί ένα από τα θετικά στοιχεία του “Jurassic World”, η ευρηματικότητα της πλοκής του οποίου, αλλά και η ανάπτυξη των χαρακτήρων του δεν είναι ακριβώς τα δυνατά του σημεία, με αποτέλεσμα να απουσιάζει πλήρως το στοιχείο του σασπένς που διέκρινε το φιλμ του 1993.

Βέβαια, από τη στιγμή όπου οι δεινόσαυροι, με πρώτον και καλύτερο τον – θεόρατο, γενετικά ενισχυμένο και... θηλυκού γένους – Indominus Rex, ξεχύνονται ελεύθεροι στο πάρκο τρέποντας σε φυγή τους πανικόβλητους επισκέπτες του, όλα τα υπόλοιπα αρχίζουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, με τα set pieces να γίνονται ολοένα και πιο θεαματικά όσο προχωρούμε στο δεύτερο μισό της ταινίας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της, πάντως, είναι το γεγονός πως ο ευφυέστατος Indominus Rex είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ένας δεινόσαυρος... serial killer που σκοτώνει όχι -μόνο- για να τραφεί, αλλά επειδή έτσι του γουστάρει! Κάπως έτσι, οι σταθερά δημοφιλείς Velociraptors, οι οποίοι στρέφονται εναντίον του, αναδεικνύονται σε απρόσμενοι (αντι)ήρωες της ταινίας, ως τη στιγμή τουλάχιστον που στη δράση μπαίνει κι ο φοβερός και τρομερός T-Rex, για να οδηγηθούμε τελικά στην απολαυστικότερη σκηνή της, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες -τρισδιάστατες ή μη- τιτανομαχίες μυθικών τεράτων που έχουν γυριστεί ποτέ.

Ο Κόλιν Τρέβοροου (εδώ στη δεύτερη μόλις ταινία μυθοπλασίας του μετά το indie sci-fi “Safety Not Guaranteed”, το οποίο είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας) δεν είναι φυσικά Σπίλμπεργκ, αλλά σε γενικές γραμμές φέρνει εις πέρας το δύσκολο έργο της αναβίωσης του... προϊστορικού μύθου πατώντας στη δοκιμασμένη συνταγή του πρωτότυπου “Jurassic Park”, ενώ διανθίζει την ταινία του με διάσπαρτες στιγμές χιούμορ (τη μερίδα του λέοντος των οποίων χρωστάμε στον Τζέικ Τζόνσον του “New Girl”) και εμφυσεί στην “τρικυμιώδη” σχέση μεταξύ του γητευτή δεινοσαύρων Όουεν (ο Κρις Πρατ σε mode προθέρμανσης για επόμενος Ιντιάνα Τζόουνς) και της υπεύθυνης ασφαλείας του πάρκου Κλερ (η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ σε μια απρόσμενα κεφάτη ερμηνεία) μια εσάνς από παλιομοδίτικη χολιγουντιανή rom-com.

Και, πάνω απ' όλα, καταφέρνει να μας κρατήσει καθηλωμένους στα καθίσματά μας προσδίδοντας στο “Jurassic World” έναν ξέφρενο ρυθμό, με την κάθε σκηνή δράσης να αποδεικνύεται και πιο ικανοποιητική από την προηγούμενη. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το ζητούμενο. Όχι;

Περίληψη: Ένας γενετικά κατασκευασμένος σαρκοφάγος δεινόσαυρος δραπετεύει από το χώρο του και σπέρνει τον πανικό στο γεμάτο χιλιάδες επισκέπτες νησιωτικό πάρκο Jurassic World.

 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Ιουνίου 2015, 15:54
Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2015, 17:26
Τίτλος:
Jurassic World (Jurassic World)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
124
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Ιουνίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos