Σύνοψη: Η Sylwia (Μαγκνταλένα Κόλεσνικ) είναι μια επιτυχημένη fitness influencer με δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στα social media, συμφωνίες για προώθηση προϊόντων, τηλεοπτικές εμφανίσεις και φωτογραφήσεις σε περιοδικά.

Όταν όμως θα αρχίσει να μοιράζεται περισσότερες πτυχές της προσωπικής της ζωής online, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με το αντίτιμο της φήμης, τις ανασφάλειές της και το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί μέσω του απαιτητικού τρόπου ζωής της.

Γνώμη: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να είναι το 24ώρο ενός επιτυχημένου influencer; Αυτά τα σχεδόν “μυθικά όντα” της digital βιομηχανίας, που μας λένε τι να φορέσουμε, πού να πάμε, πού να φάμε, ποια προϊόντα να επιλέξουμε και ενίοτε παίρνουν και θέση σε καίρια ζητήματα, με ενθαρρυντικά ή ολέθρια αποτελέσματα για τη φήμη τους, έχουν μια θέση στην καθημερινότητα όσων από εμάς διαθέτουν λογαριασμούς στα social media. Πώς είναι όμως η δική τους καθημερινότητα; Τι απαιτήσεις - σωματικές και ψυχικές - μπορεί να έχει αυτό το επάγγελμα, που πολλοί λατρεύουν να μισούν, και πόση αλήθεια κρύβεται στο content που καταναλώνουμε μετά μανίας;

Η σκοτεινή πλευρά της φήμης των social media αστέρων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και λίγο καιρό αρκετούς κινηματογραφιστές. Από το ανεξάρτητο “Ingrid Goes West” (2017), με την Όμπρεϊ Πλάζα στον ρόλο μιας διαταραγμένης stalker που εισβάλει στη ζωή μιας star του Instagram μέχρι το επερχόμενο “Mainstream” της Τζία Κόπολα, με έναν εκτός ελέγχου Άντριου Γκάρφιλντ στον ρόλο μιας επικίνδυνης ιντερνετικής περσόνας, η ιδιωτική ζωή των influencers προσφέρει σίγουρα πλούσιο υλικό για κινηματογραφική έμπνευση.

Και ο “Ιδρώτας”, η δεύτερη μεγάλη μήκους ταινία του 38χρονου Μάγκνους Φον Χορν (“The Here After”) αποτελεί ίσως την πιο νηφάλια και επιτυχημένη φιλμική καταγραφή αυτού του φαινομένου των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής. 

Σε αυτή τη συμπαραγωγή Πολωνίας και Σουηδίας, η οποία αποτέλεσε επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και στη συνέχεια διακρίθηκε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, παρακολουθούμε μερικά ημέρες από τη ζωή της Sylwia, μιας fitness influencer που δουλεύει σκληρά για να εμπνεύσει τους αφοσιωμένους ακόλουθούς της, στους οποίους υπενθυμίζει συνέχεια πόσο τους αγαπάει, να αγαπήσουν το σώμα τους και τον εαυτό τους και να απολαύσουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης, ακολουθώντας τα προγράμματα γυμναστικής μέσω των οποίων έχει γίνει γνωστή.

H Sylwia αγαπά τους followers της, όμως ποιος αγαπά την Sylwia; Μάλλον κανείς, όπως φαίνεται από τη μοναχική ύπαρξή της. Με αφορμή ένα live video της, στο οποίο εκμυστηρεύεται τη μοναξιά και την πίεση της δουλειάς της μπροστά σε χιλιάδες μάτια που απαντούν με ψηφιακές καρδούλες και ενθαρρυντικά μηνύματα, η Sylwia καλείται να σκεφτεί σοβαρά αν και κυρίως πώς μπορεί να συνεχίσει να ζει, τρεφόμενη κυρίως από τον θαυμασμό ανθρώπων που δεν γνωρίζει και δεν τη γνωρίζουν πραγματικά. Το γεγονός ότι φαίνεται να έχει αποκτήσει και έναν stalker, ο οποίος την στήνει κάτω από το σπίτι της και αυνανίζεται στη θέα της, περιπλέκει τα πράγματα.

Και ο Μάγκνους Φον Χορν στήνει ένα πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας στα πρόθυρα μιας κρίσης ταυτότητας χωρίς να κάνει το εύκολο ή το προφανές.

Αποφεύγοντας επιδέξια τη δαιμονοποίηση της κουλτούρας του Internet, μας παραδίδει μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη ηρωίδα, η οποία απέχει από τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τους influencers. Κι η πρωτοεμφανιζόμενη Μαγκνταλένα Κόλεσνικ είναι μια πραγματική αποκάλυψη στον κεντρικό ρόλο! Ο Φον Χορν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το καταγάλανο βλέμμα και την εντυπωσιακή φυσικότητά της και με μια διόλου φλύαρη σκηνοθεσία, απογυμνώνει τον ψυχισμό της Sylwia μπροστά στα μάτια μας, κερδίζοντας τη συμπάθεια όσο και το αμείωτο ενδιαφέρον του θεατή.

Παρότι είναι βέβαια ότι ταινίες γύρω από την κουλτούρα των influencers θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, κάτι μας λέει ότι ο “Ιδρώτας” θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί το zeitgeist για να πει μια ιστορία που στην πραγματικότητα αφορά όλους μας, καθώς στον πυρήνα της δεν βρίσκουμε ένα κατηγορώ για την κενότητα των διαδικτυακών ζωών μας, αλλά μια ψύχραιμη σπουδή γύρω από την ανθρώπινη μοναξιά.

Πρώτη δημοσίευση: 12 Aug 2021, 13:30
Ενημέρωση: 19 Aug 2021, 00:45
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ιδρώτας (Sweat)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Αυγούστου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos