Σύνοψη: Μπρατισλάβα, δεκαετία του ’80. Μία φαινομενικά ευχάριστη και καλόκαρδη δασκάλα μπαίνει στην καινούρια της τάξη και συστήνεται στους μαθητές της. Όταν έρθει η δική τους ώρα να συστηθούν, η δασκάλα τούς ζητά να αναφέρουν επίσης τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους. Ανάλογα με την επαγγελματική θέση του καθενός, η δασκάλα θα αρχίσει να ζητά χάρες και να χειραγωγεί τους ενήλικες και τα παιδιά για το προσωπικό της συμφέρον. Ποιος, εξάλλου, θα καταγγείλει μια γυναίκα με τόσο στενούς δεσμούς με το κυρίαρχο κομμουνιστικό κόμμα;

Άποψη: Από τον σκηνοθέτη του οσκαρικά υποψήφιου "Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης", μια αιχμηρή σάτιρα πάνω στο πρόσφατο κοιωνικόπολιτικό παρελθόν της Τσεχοσλοβακίας. 

Όχι όμως και δραματουργικά ισορροπημένη, καθώς η σχεδόν μανία του να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα του κομμουνιστικού καθεστώτος, του στερεί την καθαρή ματιά που θα όφειλε να είχε, αλλά και την λιγότερο υψηλόφωνη ρητορική από αυτή που χρησιμοποιεί και η οποία κατά διαστήματα κουράζει, αν όχι ενοχλεί.

Δεν στερείται όμως σημαντικών αρετών το φιλμ: διακριτικό χιούμορ, αιχμηρό σχόλιο και ένα έξυπνο τέλος συνομωτούν για μια κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει τελικά τον κόπο.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Δεκ. 2016, 15:18
Ενημέρωση: 4 Δεκ. 2020, 02:15
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η δασκάλα (The teacher)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
9571
Feelgood
8266
Odeon
7830
Tanweer
2832