Όπως και στην προηγούμενη ταινία του (το βραβευμένο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, "A highjacking/Μια πειρατεία"), έτσι και στην "Απόφαση", ο Τομπάιας Λίντχολμ αποδεικνύει ότι είναι ένας ψυχραιμότατος παρατηρητής σε καταστάσεις over the top υψηλού στρες, ικανότητα η οποία τον βοηθά να απεικονίζει κρυστάλλινα καθαρά τα δρώμενα στο πανί. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο ίδιος δεν πολέμησε ποτέ, τον βοηθά στην προκειμένη περίπτωση να σταθεί και αποστασιοποιημένο από το συγκινησιακό πλαίσιο μες στο οποίο έδρασε ο ήρωάς του, ώστε να καταλήξει σε μια πιο δίκαια λύση.

Επειδή όμως ακριβώς ποτέ δεν έχει βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, ενίοτε το παρακάνει και σε κάποιες στιγμές μένει μέχρι και out of focus, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι συνολικά η ταινία του δεν παραμένει on target. Τον βοηθά και το πολύ καλό, αρμονικό, πρωταγωνιστικό δίδυμο και κάπως έτσι ο σεναριογράφος του Τόμας Βίντερμπεργκ στα "Sumbarino", "Hunt" & "Commune" απλώνει ένα στέρεο δράμα χωρίς τρύπες και κοιλιές (αλλά και ουδέτερο) που διεισδύει στην ψυχοσύνθεση του υπεύθυνου (για την ασφάλεια των συμπολεμιστών του αλλά και των αμάχων), στρατιωτικού και τα διλήμματα που αντιμετώπισε. 

Πρόκειται για την πρόταση της Δανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Σύνοψη: Ο διοικητής Κλάους Πίτερσεν και οι άντρες του, έχουν στρατοπεδεύσει κάπου στην επαρχία του Αφγανιστάν. Η σύζυγος του Κλάους, Μαρία, προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική ζωή πίσω στη Δανία, για εκείνη και τα τρία τους παιδιά. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας, οι στρατιώτες βρίσκονται σε διασταυρούμενα πύρα, κι ο Κλάους θα πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση για να σώσει τους άντρες του- μια απόφαση με βαριές επιπτώσεις για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Δήλωση σκηνοθέτη:

Δεν υπήρξα ποτέ στρατιώτης. Δεν πολέμησα ποτέ. Έχω παρατηρήσει μόνο τον πόλεμο στις ειδήσεις και τις ταινίες. Όταν αποφάσισα να κάνω την ταινία, έπρεπε να βρω ανθρώπους που έχουν μαρτυρήσει πολέμους- Δανούς στρατιώτες, Ταλιμπάν, συγγενείς και πρόσφυγες. Έπρεπε να καταλάβω τη λογική, αλλά όχι την αλήθεια, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από ένα πόλεμο. Έπρεπε να καταλάβω, για να μπορώ να πω μια ιστορία για ανθρώπους στον πόλεμο. Γιατί αυτοί υπάρχουν. Η Απόφαση αφορά αυτούς.

 

Πρώτη δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2016, 18:19
Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2016, 11:50
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η απόφαση (A war)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Μαρτίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ