Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

Ο Αντώνης φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά.
Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά - κριτική ταινίας

H προσωποποίηση μιας εποχής

Ο Αντώνης Παρασκευάς είναι η προσωποποίηση μιας εποχής. Στην παρουσία του μπορούμε να διακρίνουμε ολόκληρο το ελληνικό «τίποτα» της προ κρίσης κυριαρχούσας σόου μπιζ. Στην απουσία του θα θέλαμε ίσως να δούμε την ελπίδα για αλλαγή. Κι όμως η εξαφάνιση του πασίγνωστου τηλεπαρουσιαστή δίνει έναν ακόμα... σοβαρό λόγο στην ελληνική κοινωνία για να συνταραχτεί με το τίποτα.

Η Ελίνα Ψύκου, ολομόναχη και μακριά από κρατικά δεκανίκια, παρουσίασε την πολιτιστική πλευρά της κρίσης, μια ελληνική παθογένεια που σίγουρα προηγήθηκε της οικονομικής (και ίσως την «ανέδειξε»;). Με καλό, «ενοχλητικό» -για τη φύση του Έλληνα, τουλάχιστον- χιούμορ και μικρές, παράλογες εκπλήξεις η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» έκανε την εμφάνισή της αθόρυβα στα διεθνή φεστιβάλ.

Η κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής κρίσης ταυτότητας από το ξένο κοινό, ίσως να μην είναι εύκολη ύποθεση. Ενδεχομένως στο κοινό της Θεσσαλονίκης να λειτούργησε διαφορετικά. Η προσπάθεια βέβαια από την εγχώρια σκηνή οφείλει να συνεχιστεί.

Χριστίνα Βασιλάκη (κριτική από την Berlinale 13)

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιαν. 2014, 21:19
Ενημέρωση: 30 Ιαν. 2014, 14:11
Τίτλος:
Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos