Σύνοψη: Ο Daniel (Timothée Chalamet) έχασε πρόσφατα τον  πατέρα του, και το καλοκαίρι του 1991 θα το περάσει στο σπίτι της θείας του στο Cape Cod. Εκεί θα γνωρίσει το «κακό παιδί»  της περιοχής, τον Hunter, που όλοι μιλάνε γι’ αυτόν. Ο Hunter διακινεί ναρκωτικά, και ο Daniel θα θελήσει να αναμειχθεί σε αυτό. Θα γνωρίσει και την αδερφή του, την McKayla, και παρά την απαγόρευση του αδερφού της να μπλέξει μαζί της, εκείνος θα την ερωτευτεί.

Άποψη: Ο Timothée Chalamet φρέσκος μετά την επιτυχία του «Call Me By Your Name», που του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ και τεράστια δημοσιότητα, αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα άλλο νεανικό δράμα, που διαδραματίζεται και αυτό σε μία περασμένη δεκαετία, αυτήν την φορά στην Αμερική των 90s αντί της Ιταλίας των 80s. Ωστόσο, δεν είναι κάθε μέρα του αϊ-Γιαννιού. Το «Hot Summer Nights», σε σκηνοθεσία και σενάριο του πρωτοεμφανιζόμενου Elijah Bynum, προσπαθεί να γίνει ένα «Dazed and Confused», δείχνοντας εφήβους εθισμένους σε ναρκωτικά και ταυτόχρονα μοτίβα και κλισέ από το «Easy Rider» και το «Rebel Without a Cause», όσον αφορά το χτίσιμο των δύο κεντρικών ρόλων, χωρίς όμως να έχει την δυναμική να διατυπώσει κάτι πέραν αυτών.

Η ταινία με μία αισθητική που περισσότερο θυμίζει βιντεοταινία, ή επεισόδιο σε αστυνομική σειρά των 90s, παρουσιάζει μία ιστορία ενός εφήβου που εμπλέκεται στην εμπορία, χωρίς την παραμικρή κριτική διάθεση προς τις πράξεις του ήρωα. Αντιθέτως, ο σκηνοθέτης μένει αρκετά αποστασιοποιημένος από τα τεκτενόμενα, δημιουργώντας έναν ήρωα των 60s, όταν ήταν της μόδας τέτοιου είδους φιγούρες. Βέβαια, το σενάριο δίνει ένα τιμωρητικό φινάλε στον ήρωα (δεν είναι spoiler, το βλέπουμε από την 1η σκηνή το τέλος, και μετά δείχνει τι προηγήθηκε αυτού), που ωστόσο δεν είναι λύση. Ο ήρωας δεν περνάει ποτέ από την φάση της επίγνωσης αυτού που κάνει και πριν έρθει το φινάλε δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του κακού στο οποίο έχει συμβάλλει, παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά. Επομένως, το φινάλε είναι σχεδόν άδικο απέναντι στον ήρωα του.

Επιπλέον, η ταινία ενώ έχει όλον τον χρόνο να το κάνει, δεν αναλύει τίποτα. Ενώ αναφέρεται σε ένα καλοκαίρι με καταστροφικές πλημμύρες στην Αμερική, στις οποίες γίνεται απλή αναφορά, δεν ενσωματώνεται ωστόσο στον πυρήνα της ιστορίας. Η σχέση του Daniel με την McKayla επίσης δεν αποκτά κειμενική αξία μέσα στο σενάριο της ταινίας. Είναι απλώς το απαραίτητο love story σε μία νεανική ταινία, με την ηρωίδα για άλλη μια φορά να λειτουργεί ως συμπλήρωμα του άνδρα πρωταγωνιστή και περισσότερο ως δορυφόρος του, παρά ανεξάρτητο και αυτοτελές πρόσωπο. Στην ουσία δεν είναι η McKayla, είναι η αδερφή του Hunter και η εν δυνάμει γκόμενα του Daniel, μόνο έτσι προσδιορίζεται, ως ο απαγορευμένος καρπός για τον νεαρό ήρωα, που όταν τον γευτεί τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα. Ο Chalamet δεν είναι Elio, είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να ενσαρκώσει τον Daniel, παρά μόνο επιφανειακά να τον προσεγγίσει. Αξιοπρόσεκτη ωστόσο είναι η φωτογραφία του Javier Julia («Ο Πρόεδρος», «Ιστορίες για Αγρίους»), που με τα θερμά χρώματα, μεταφέρει απόλυτα το πυρετικό κλίμα της εποχής και της εφηβείας, ενώ το βερμπαλιστικό voice over είναι εξουθενωτικό, ιδίως δεδομένου ότι την ιστορία την αφηγείται ένα παιδί που εμφανίζεται στην τελευταία σκηνή, χωρίς κανένα ρόλο κατά την διάρκεια της ταινίας.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2018, 10:10
Ενημέρωση: 9 Aug 2018, 01:54
Τίτλος:
Hot summer nights (Καλοκαιρινές νύχτες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos