Broadway 2022

Σύνοψη: Ο Gawain, ο απερίσκεπτος ανιψιός του βασιλιά Αρθούρου, ξεκινά ένα τολμηρό ταξίδι για να συναντήσει τον διαβόητο Πράσινο Ιππότη, που βάζει σε δοκιμασίες τη γενναιότητα των αντρών.

Το «The Green Knight» του David Lowery έχει βασιστεί στο περίφημο Αρθουριανό ιπποτικό ποίημα «Ο Σερ Γκοουέην κι ο Πράσινος Ιππότης» του 14ου αιώνα.

Άποψη: Ο Lowery όμως, (που έχει γράψει και το σενάριο) δεν αρκείται σε μια απλή μεταφορά του μύθου και την κατασκευή ακόμη μιας περιπέτειας επικής φαντασίας, αλλά βασίζεται σε αυτόν προκειμένου να παρουσιάσει ένα βαθύτατα εσωτερικό και ανατρεπτικό ταξίδι αυτογνωσίας.

Ο Gawain, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, γνωρίζει ότι προορίζεται για σπουδαία πράγματα. Δεν γνωρίζει όμως πότε ακριβώς αυτά θα συμβούν και κυρίως δεν γνωρίζει αν του αξίζουν. Η ευκαιρία του παρουσιάζεται σε ένα «Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι»: Οποίος ιππότης καταφέρει να πετύχει ένα χτύπημα στον Πράσινο Ιππότη, θα κερδίσει ως αντάλλαγμα το μαγικό του όπλο. Ύστερα από ένα χρόνο, ο ιππότης πρέπει να πάει στο Πράσινο Παρεκκλήσι, όπου ο Πράσινος Ιππότης θα του επιστρέψει ακριβώς το ίδιο χτύπημα που δέχτηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Gawain λοιπόν, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αξία του, θα αποκεφαλίσει τον Πράσινο Ιππότη με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να πρέπει να πάει να συναντήσει τον Πράσινο Ιππότη ο ίδιος.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας διαδραματίζεται στο ταξίδι του Gawain προς το Πράσινο Παρεκκλήσι. Πριν την αναχώρηση του όμως, η βασίλισσα θα του ευχηθεί «Οι πέντε αρετές του ιππότη να φωτίζουν τον δρόμο σου». Στο ποίημα διαβάζουμε ότι οι πέντε αυτές αρετές είναι η φιλία, η γενναιοδωρία, η αγνότητα, η ευγένεια και η ευσέβεια. Στο ταξίδι του Gawain όμως, βλέπουμε τον ήρωα μας να δοκιμάζεται σε κάθε μια από αυτές και να αποτυγχάνει σε όλες, αποδεικνύοντας και σε εμάς αλλά και στον εαυτό του πως μάλλον δεν αξίζει να φέρει τον τίτλο του ιππότη (με την ρομαντική του έννοια φυσικά).

Τα πάντα όμως αλλάζουν στην τρίτη πράξη του έργου, όπου ο Gawain μέσα από τον  «τελευταίο του πειρασμό» θα βρεθεί αντιμέτωπος με ολόκληρη την ζωή και τον θάνατο και εντέλει με τον ίδιο του τον εαυτό. Για του οπαδούς του Scorsese το φινάλε του «The Green Knight»  ίσως να είναι ιδιαίτερα γνώριμο, αυτό όμως δεν του αφαίρει καθόλου σε αξία, καθώς πραγματικά απογειώνει την ταινία και δίνει νόημα σε ολόκληρο το ταξίδι του Gawain.

Ο Lowery παίρνει τον χρόνο του (ίσως και με το παραπάνω) προκειμένου να χτίσει ένα υπέροχο παραμύθι. Σε αυτό το παραμύθι καθοριστικό ρόλο φυσικά παίζουν η εικόνα και ο ήχος. Ο διευθυντής φωτογραφίας Andrew Droz Palermo μας προσφέρει μια από τις πιο όμορφες (αλλά και λιγότερο φωτισμένες!) ταινίες της χρονιάς. Οι έντονες σκιές, οι αλλαγές στην παλέτα των χρωμάτων και οι ιδιαίτεροι φωτισμοί σε συνδυασμό με αρκετές ονειρικές και ψυχεδελικές σκηνές προσφέρουν στην ταινία μια έντονη arthouse αισθητική, που όμως δεν μοιάζει επιτηδευμένη, μιας και ενισχύει τον παραμυθένιο χαρακτήρα του «The Green Knight». Ακόμα πιο σημαντική ίσως να είναι και η μουσική της ταινίας. Οι σχεδόν αποκρυφιστικές μελωδίες του Daniel Hart, είναι τόσο σκοτεινές όσο και τα πλάνα της ταινίας του Lowery, προσφέροντας έτσι τις απαραίτητες δόσεις μυστηρίου και τρόμου που χρειάζεται κάθε μεσαιωνικό παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του.

Σπουδαία δουλειά κάνει επίσης και ο ίδιος ο Patel, φέρνοντας εις πέρας άψογα την αποστολή του ρόλου του, μέσα από μια εσωτερική ερμηνεία που πηγάζει κυρίως από τα μάτια του. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στον Ralph Ineson, ο οποίος μπορεί να μην φαίνεται κάτω από το κουστούμι του Πράσινου Ιππότη,  μας χαρίζει όμως την βροντερή του φωνή που μοιάζει να φτιάχτηκε αποκλειστικά για να απαγγέλει σκοτεινές ιστορίες.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως το «The Green Knight» ως μια βραδυφλεγής ταινία γεμάτη σύμβολα και μεταφορές, έντονα arthouse στοιχεία και ένα ιδιαίτερο φινάλε, φαίνεται να  περιορίζει αρκετά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ταινίας όμως, δεν βρίσκεται καν στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, από τον τρόπο με τον οποίον διαφημίστηκε, μπέρδεψε αρκετά το κοινό. Πολλοί ίσως να περιμένουν μια hardcore ιστορία τρόμου και ακόμα περισσότεροι μια επική περιπέτεια φαντασίας γεμάτη μάχες και δράση. Φυσικά όποιος περιμένει κάτι τέτοιο, κατά την θέαση θα απογοητευτεί πλήρως και δυστυχώς ίσως o «Πράσινος Ιππότης» το πληρώσει αυτό ακριβά εισπρακτικά. Το «The Green Knight» ουσιαστικά ζητά μόνο ένα πράγμα από τον θεατή του και αυτό είναι να αφεθεί πλήρως και να το αντιμετωπίσει ως ένα πραγματικό παραμύθι. Ας μαζευτούμε λοιπόν «γύρω από μια φωτιά» και ας αφήσουμε τον παραμυθά Lowery να μας ταξιδέψει.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2021, 12:10
Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2021, 02:13
Τίτλος:
The Green Knight
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο