Σύνοψη: Όταν δύο μισθοφόροι πολεμιστές (Ματ Ντέιμον, Πέδρο Πασκάλ) κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, τότε διαπιστώνουν, κατάπληκτοι, τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με το θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια, πολιορκούν το Τείχος, η αναζήτηση της μοίρας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ηρωισμού κι αυτοσυνείδησης. Οι δύο μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη.

Άποψη: Περιπτωσάρα ο Ζαν Γιμού και ειδικά στο πρώτο του αγγλόφωνο έπος. Όπου αυτός και μόνο αυτός το σώζει από την απόλυτη γραφικότητα και -σχεδόν- κατακραυγή. Ούτε ο Ματ Ντέιμον, ούτε οι σοβαροφανείς γηγενείς σταρ αυτής υπερφυσικής -σε όλα της- ταινίας. Μόνο οι εκπληκτικές σκηνοθετικές ικανότητες του κορυφαίου (στον τομέα της βιρτουοζιτέ) Ασιάτη δημιουργού, που εδώ (με πολλαπλάσιο μπάτζετ από αμερικανικά κεφάλαια) κυριολεκτικά σαρώνει τα πάντα στο διάβα του και αρκετές στιγμές σε αφήνει με το στόμα ανοικτό. Κυριολεκτικά.

Είναι τέτοια η εικαστική δεινότητά του, η οπτική του φαντασμαγορία, η απίστευτη χρωματική παλέτα του, τα άψογα ειδικά εφέ (υποστηριζόμενα από μια φροντισμένη παραγωγή υψηλότατου μεγέθους), οι εντυπωσιακότατες χορογραφίες μάχης, ένα μεγαλειώδες σε ορισμένα σημεία, υπερθέαμα. Το γράφω και το εννοώ.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια; Ένα εντελώς απλοϊκό, σχεδόν υποτυπώδες σενάριο, αμπελοφιλοσοφικά ηθικοκοινωνικά διλήμματα και κουτοπόνηροι πολιτικο-οικονομικοί συμβολισμού που προκαλούν νευρικά γέλια, ένας νταφόε σκέτη καρικατούρα και ένας ματ ντέιμον μάλλον miscast όσο και αν προσπαθεί φιλότιμα να δικαιολογήσει τον -προφανώς παχυλό- μισθό του. 

Το έγραψα και πιο πάνω: ένα παραφουσκωμένο, υπερφυσικό υπερθέαμα για το μάτι. Αυτό.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Δεκ. 2016, 16:51
Ενημέρωση: 5 Ιαν. 2017, 16:39
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The Great Wall (Το Σινικό Τείχος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos